GENEL

Ekmekte GDO

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ekmeklerin yüzde 80’inde Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)’lu katkı maddeleri bulunduğuna dair iddialara ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

 

Biyogüvenlik Kanunu‘na göre Türkiye’de GDO‘lu bitki ve hayvan üretimi ile GDO‘lu ürünlerin çocuk ve bebek gıdalarında kullanılması yasaktır. Ancak, Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar GDO‘lu 25 mısır ile GDO‘lu 7 soya çeşidinin ithalatına sadece yem amaçlı kullanılmak üzere izin vermiştir. Bu kurala aykırı davrananlara da 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıklamasına göre, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetiminde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildiği belirtilmiştir.

 

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, üretim, satış ve toplu tüketim yeri olarak toplam 621 bin gıda işletmesi olduğunu ancak bu işletmelerin, 5 bin denetçi tarafından denetlendiğini, gıda denetçilerinin sayısının artırılarak kaliteye önem verilmesi gerektiğini belirtti.

 

Av. Küçük, açıklamasında şu bilgileri verdi:

 

“GDO , ekmeğimizin içine kadar giriyorsa bunun nedeni siyasi iktidarın yanlış uygulamaları ve tarım politikalarıdır. Kanuna aykırı olarak Türkiye'de gıdada yasak olan GDO'nun soframıza kadar geldiğini ve bizim de bunu yeterli denetim olmaması halinde asla fark edemeyeceğimiz açık görülmektedir.

 

Son basın ve medya haberleri üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da bu haberler ihbar kabul edilerek re’esen soruşturma başlatılmış olup, bu konuda biz de baro olarak konunun takipçisi olacağız. Hiç kimsenin kâr ve kazanç elde etme uğruna toplumun tamamının tükettiği bir ürün olan ekmeğimizle ve sağlığımızla oynamaya hakkı yoktur.” diye konuştu.

 

Adana Baro Başkanı Av. Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:

 

“29.05.2014 tarihli "GDO Yönetmeliğine göre  normalde bir ekmekte sadece un, su, tuz ve maya kullanılmalıdır. Yasal olarak da başka herhangi bir ek ürüne izin yoktur. Sadece bazı özel yerlerde katkı kullanılabilir.  Diğer önemli konu ise Türkiye’de hiçbir gıdada GDO’lu ürün kullanımına izin yoktur.

 

Türkiye’de sadece GDO’lu mısır ve soyada hayvan yemi olarak izin verilmektedir. Ancak bazı kötü niyetli kişiler bunların dışında bir yerde kullanıyorlarsa bu yasa dışıdır ve hapis cezası vardır.

 

GDO ve ürünlerinin transit geçişinde her bir geçiş için bakanlıktan izin alınmasının zorunlu hale getirildiği düzenleme karşısında Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile taşradaki teşkilatlarının yoğun ve etkin kontrol ve denetleme mekanizması kurarak halk sağlığı ile oynanmasının ve tehlikeye atılmasının önlenmesi devletin en temel görevidir.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son gelişmeler ve haberler üzerine yurdun her köşesinde GDO’lu ürünlerin kullanımı, denetlenmesi ve kontrolü noktasında etkin ve caydırıcı çalışmalar yaparak halkın sağlığının tehlikeye atılmasını ve önlenmesini bekliyoruz.

 

Bu yönde kamusal görev ve sorumluluk makamında olanları bu süreçten ders çıkartarak ve etkin cezai yaptırımlar ile mücadeleye davet ediyoruz. Halkın ve yurttaşın sağlığı ile oynamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Kamuoyuna saygıyla sunarım.”

Başa dön tuşu