SAĞLIK

El, ayak ve ağız hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

Soğuk algınlığı gibi başlar ve sonra yaklaşık 10 gün sürebilen bir kızarıklığa ilerler.

Evlerde, kreşlerde ve okullarda çok hızlı bir şekilde yolunu açan yaygın ancak oldukça bulaşıcı bir çocukluk hastalığı olan el, ayak ve ağız hastalığı olabilir.

Çocuk doktoru Dana Schmidt, “Çoğu virüs gibi el, ayak ve ağız oldukça bulaşıcıdır” diyor . “Yani, bir kreş veya okul ortamında çok hızlı yayılabilir.”

Coxsackie virüsünün bir türünün neden olduğu el, ayak ve ağız hastalığı, en iyi – tahmin ettiğiniz gibi – eller, ayaklar ve ağızda görünen kabarcık benzeri döküntü ile bilinir. Adının aksine, kızarıklık vücudun her yerinde görünebilir.

Dr. Schmidt, bu yaygın ve oldukça bulaşıcı hastalıkla ilgili en acil sorularınızı yanıtlıyor.

S: El, ayak ve ağız hastalığının evreleri nelerdir?

C: El, ayak ve ağız hastalığı başlangıçta soğuk algınlığına benzer. Birkaç gün sonra kızarıklık oluşmaya başlar.

Aşama 1 | 1-2. Günler: Soğuk algınlığına benzer semptomlar

El, ayak ve ağız hastalığının ilk belirtileri soğuk algınlığına benzer ve şunları içerir:

Ateş (ağızdan ölçüldüğünde çocuklarda 99.5 Fahrenheit/37.5 santigrat derece veya daha yüksek).

İştahsızlık.

Burun akması.

Boğaz ağrısı.

Dr. Schmidt, hastalığın en bulaşıcı olduğu ve virüsü diğer insanlara geçirme olasılığının en yüksek olduğu dönemin bu ilk evresidir, diyor.

  1. Aşama | 3. Gün: Ağız yaraları

İlk belirtiler ortaya çıktıktan sonra, diş etleriniz, dil ve ağzınızın çatısı da dahil olmak üzere ağzınızın içinde küçük yaralar fark edebilirsiniz. Noktalar küçük kırmızı yumrular veya daha büyük açık yaralar gibi görünebilir.

Bu yaralar yutkunmayı ağrılı hale getirebilir, bu nedenle el, ayak ve ağız hastalığı olan kişilerin yemek yemek istememesi yaygındır. Ağız yaralarının çocukların salya akmasına neden olması da yaygındır.

Bazen döküntü ağızda durur. Buna herpangina denir (ve aşağıdaki tavsiyeler hala geçerlidir).

  1. Aşama | 4. Gün: Deri döküntüsü

Ertesi gün ellere ve ayaklara ve muhtemelen başka yerlere yayılan yaralar fark edebilirsiniz.

Dr. Schmidt, “Virüsün ayırt edici özellikleri eller, ayaklar ve ağızda görülen bir döküntüdür, ancak döküntü genellikle gövde ve cinsel organlar da dahil olmak üzere vücudun her yerinde bulunabilir” diyor.

Döküntü görünümü kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar herhangi bir rahatsızlığa neden olmayan küçük, kırmızı lekeler yaşarlar. Diğerlerinde ağrılı olabilen, bazen irinle dolu daha büyük noktalar olabilir. Noktalar virüs içerebilir, bu nedenle mümkün olduğunca döküntüye dokunmaktan kaçının ve kabarcıklarla temas ettikten sonra ellerinizi iyice yıkayın. Döküntü genellikle kaşıntılı değildir.

Lekeler yaklaşık 10 gün içinde temizlenmelidir.

S: Ne kadar süredir bulaşıcısınız?

C: El, ayak ve ağız hastalığına en çok hastalanmanın ilk birkaç gününde, yani genellikle kabarcıklar ortaya çıkmadan önce bulaşırsınız. Kabarcıklar kuruduktan sonra virüsü bulaştırma olasılığınız azalır, ancak döküntü temizlendikten sonra haftalarca dışkınızda yaşayabilir.

El, ayak ve ağız hastalığı birkaç şekilde yayılabilir:

Enfekte olan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında dışarı atılan damlacıklar.

Kabarcıklarla doğrudan temas.

Mutfak eşyaları, havlular, giysiler, yüzeyler ve oyuncaklar gibi paylaşılan öğeler.

Dışkı yoluyla. Çocuk bezi değiştirirseniz, şınav çekerseniz veya enfekte bir kişinin dışkısıyla temas ederseniz hemen ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

Çocuğunuz enfekte olursa, onu kreş , okul veya diğer grup etkinliklerinden evde tutarak yayılmasını önleyin. Enfekte iseniz, işten veya okuldan evde kalın.

S: Bakıcılar el, ayak ve ağız hastalığına yakalanabilir mi?

C : Evet. El, ayak ve ağız hastalığı çok yaygındır ve genellikle bebekleri ve 5 yaşın altındaki çocukları etkiler. Ancak çok bulaşıcı olduğu için aile üyeleri ve kreş çalışanları arasında yayılabilir. Daha büyük çocukları, gençleri ve yetişkinleri hasta edebilir.

S: El, ayak ve ağız hastalığına iki kez yakalanabilir misiniz?

C: Evet. Schmidt, birden fazla virüsün el, ayak ve ağız hastalığına neden olabileceğinden, virüsü birden çok kez yakalamanın mümkün olduğunu açıklıyor.

El, ayak ve ağız hastalığını önleme

El, ayak ve ağız hastalığının yayılmasını önlemek veya azaltmak için birkaç şey yapabilirsiniz:

Özellikle bez değiştirdikten sonra ellerinizi sık sık yıkayın.

Kirlenmiş yüzeyleri su ve çamaşır suyu veya sanitize edici mendillerle dezenfekte edin.

Çocuğunuzun kıyafetlerini, yatak takımlarını ve diğer kirli eşyalarını yıkayın.

Özellikle hastalığın ilk birkaç gününde diğer insanlardan uzak durun.

El, ayak ve ağız  hastalığı tedavisi

El, ayak ve ağız hastalığının belirli bir tedavisi yoktur, ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), çoğu insanın yedi ila 10 gün içinde kendi kendine iyileştiğini bildirmektedir. Ancak, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla virüsün semptomlarını tedavi edebilirsiniz.

Sulu kalmak da önemlidir. Ağız yaraları yemek yemeyi ve içmeyi rahatsız edebileceğinden dehidrasyon yaygın bir yan etkidir. Portakal suyu gibi asitli yiyecek ve içeceklerden kaçının çünkü ağız yaralarını tahriş edebilirler. Daha hafif veya soğuk yiyeceklere sadık kalın. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler de tuzlu su gargaraları ile bazı rahatsızlıkları giderebilir, ancak bu tedavi bebekler, küçük çocuklar veya daha küçük çocuklar için önerilmemektedir.

El, ayak ve ağız hastalığı semptomları şiddetli hale gelirse veya sizin veya çocuğunuzun bağışıklık sistemi zayıfsa veya susuz kalırsa özellikle dikkatli olun. Ateş üç gün sonra gitmezse veya 10 gün sonra tüm semptomlar düzelmezse bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Başa dön tuşu