SAĞLIK

El ve Ayak Tırnak Bakımının Püf Noktaları

Tırnaklarımız gün içerisinde yaptığımız aktivitelerden dolayı kolay bir şekilde kırılabilmektedir. Bakımlı ve uzun tırnaklara sahip olmak isteyen kadınların farklı noktalara dikkat ederek bakım sağlamaları da mümkündür. El ve ayak tırnak bakımının püf noktaları konusunu sizler için derledik.

  • Limon Kullanımı

Çok fazla oje kullanımı, tırnakların hava almamasına neden olmaktadır. Bu hava almama durumu da bir süre sonra tırnakların sararmasına sebebiyet verebilecektir. Bunun önüne geçilemiyorsa farklı kürlerle tırnakların eski rengine dönmesi sağlanabilecektir.

Tırnakların sararmasını engellemek ve eski rengine dönmesini sağlamak için yapılabilecek en kolay kürlerden birisi limon ve karbonat karışımını tırnaklara uygulamaktır. Az miktarda karbonat ve limon suyu bir kabın içerisinde karıştırıldıktan sonra tırnakların üzerine sürülür ve yaklaşık 15 dakika kadar bekletilir. Ardından limonun kabuğu ile tırnaklar tek tek ovulur ve peeling etkisini göstermesi beklenir. Tırnaklarınızın ilk kullanımda bile gayet iyi bir şekilde beyazladığını görebilirsiniz.

  • Katikül Temizliği

Bir süre sonrasında tırnakların üzerinde katiküller birikebilmektedir. Bu katiküllerin temizlenmesi tırnakların daha kolay uzamasını ve bakımlı durmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde oje sürdükten sonra da tırnakların pürüzlü bir yapıda olmaması için katiküllerin temizlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bunun için kozmetik mağazalarından katikül temizleyici bir ekipman edinebilirsiniz. Bu durum el ve ayak bakımının püf noktaları içerisinde yer almakta.

  • Tırnak Etleri

Tırnak etleri el ve ayak bakımında kesinlikle en çok göze batan durumlardan birisidir. Tırnak etlerinin çok fazla olması durumu tırnağı daha küçük göstermektedir. Tırnak etlerinin bir aparat yardımı ile daha geriye itilmesi sayesinde tırnakların daha büyük gözükmesi mümkün olabilecektir. Aynı şekilde tırnak etlerinin fazla kısımlarının kesilmesi gerekmekte. Bunu da yine tırnak eti kesici yardımı ile gidermek mümkündür. Fazla derine inmemek ve sadece görünen kısımların kesilmesini sağlamak da tırnak etlerinin kanamasının ve şeytan tırnağı dediğimiz kısımların ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Tırnak etlerinin kesildikten sonra kalan kısımların peeling yardımı ile daha da ortadan kaldırılması mümkün. Eğer evinizde el ve ayak bakımında kullanabileceğiniz bir peelinginiz yoksa, evde kendi malzemeleriniz ile de peeling yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan zeytinyağı ya da hindistancevizi yağı, şeker ve aromatik kokular. Aromatik koku kesinlikle olması gereken malzemeler arasında yer almıyor. Fakat uzun süreli saklayıp da kullanmak istiyorsanız, zevkinize göre bir koku tercihinde bulunabilirsiniz. Tüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra tırnaklarınızın üzerine peeling olarak bu karışımı uygulamanız gerekmektedir. 10 ya da 15 dakikalık bekletme yeterli olacaktır. Ardından ılık su ile el ya da ayak tırnaklarınızı yıkadıktan sonra, tırnak etlerinizin ne kadar pürüzsüz olduğunu görebileceksiniz.

  • Kuru Cilt

Özellikle kış mevsimlerinde el ve ayakların kuruması, ayaklardaki topuk kısımlarının kuruyup çatlaması istenmeyen durumlar içerisinde yer almakta. Bu durumda özellikle ellerin çok soğuk ya da çok sıcak su ile yıkanması da etkili olmaktadır. Ilık su her zaman bu kurulukların önüne geçebilecek bir yardımcıdır. Topuk kısımlarında oluşan çatlaklar için de ponza taşı tercih edilebilir. Ponza taşı uygulandıktan sonra da bir krem yardımı ile el ve ayakların nemlendirilmesi gerekmektedir. Yoğun nemlendirici bir krem uyguladıktan sonra, bir poşet geçirebilir ve bir süre poşet içerisinde el ve ayaklarınızın daha kolay bir şekilde yumuşamasına imkan sağlayabilirsiniz. Bu sayede topuk çatlaklarının da hızlı bir şekilde giderilmesi mümkün olacaktır.

Özellikle kış mevsimlerinde daha çok çorap giyildiği için, nemlendirilen ayakların üzerine bir poşet geçirip üzerine çorap giyilebilir. Ayakların sabaha kadar bu poşet içinde kalması daha yoğun bir şekilde nemlenmesine imkan sağlar. Bu sayede sabaha yumuşacık topuklara sahip olabilirsiniz. Krem yerine vazelinin de el ve ayak bakımında tercih edilebileceği unutulmamalıdır.

  • Tırnak Sertleştirici Oje

Uzun tırnaklara sahip olmak isteyen kişilerin en çok dem vurduğu konulardan birisi de tırnaklarının kolay bir şekilde kırılması durumudur. Tırnaklarınızın daha sert bir yapıya sahip olabilmesi için çok fazla su ile temasta bulunmaması gerekmekte. Bunu yapamıyorsanız da tırnak sertleştirici ojelerden tercih edebilirsiniz. Tırnak sertleştirici ojelerin her zaman oje altına sürülmesi sayesinde tırnaklarınız daha çabuk sert bir yapıya kavuşabilecek ve kırılmaları da engellenebilecektir. Ayrıca tırnak sertleştirici ojelerin uzun süreli ve düzenli kullanımının sağlanması gerekmektedir.

Başa dön tuşu