SAĞLIK

Elinizde, bileğinizde veya dirseğinizde ağrı: Ne zaman yardım alınır

Ağrı, vücudunuzun size bir şeylerin yanlış olduğunu söyleme şeklidir. Ancak size her zaman tam olarak neyin yanlış olduğunu ve tıbbi tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını söylemez. Peki, elinizde, bileğinizde veya dirseğinizde ağrı oluştuğunda, bunu evde tedavi edip etmeyeceğinizi veya bir doktora görünüp görünmeyeceğinizi nasıl anlarsınız?

Üst ekstremite problemlerinde uzmanlaşmış ortopedi cerrahı William Seitz, Jr., MD , bu ağrıları yaşarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve ne zaman ekstra dikkat için bir sağlık hizmeti sağlayıcısına başvurmanız gerektiğini açıklar.

AĞRI BİR DÜŞÜŞTEN SONRA MI YOKSA BİRDENBİRE Mİ GELDİ?

Bazı durumlarda, ağrınızın nedeni açıktır – belki birkaç saat bahçede çalıştınız veya kötü bir düşüş yaşadınız. Diğerlerinde, ağrı birdenbire ortaya çıkıyor gibi görünüyor.

Dr. Seitz, ” Enfeksiyon, iltihaplanma veya gut veya diyabetle ilişkili nöropati gibi altta yatan bir metabolik sorundan ağrı gelişebilir  ” diyor. “Ayrıca, ağrı kolunuzla ilgili olmayabilir – örneğin,  boyundaki sıkışmış bir sinir, kolun herhangi bir yerinde ağrıya neden olabilir.”

Aktivite seviyeniz ve vücudunuzdaki aşınma ve yıpranma, özellikle eklem ağrısı veya çeşitli tendinit formlarında da etken olabilir. Çok aktifseniz, yaşlandıkça tipik olarak eklemlerinizde bir miktar ağrı bekleyebilirsiniz.

Dr. Seitz, “Kilometrenin bir rolü var” diyor. Bununla birlikte, sırf yaşlandığınız için ağrı beklememelisiniz – asla gelişmeyebilir.

ELİNİZDE, BİLEĞİNİZDE VEYA DİRSEĞİNİZDE YAYGIN AĞRI NEDENLERİ

Bazı aktiviteler veya koşullar sizi dirsek ve bilek ağrısı yaşamaya daha yatkın hale getirebilir. Liste şunları içerir:

Golfçü dirseği

Golfçü dirseğini golf – tenis, çekiçleme ve egzersiz dışında pek çok şeyden alabilirken – acı hala aynı. Kolunuzun ve bileğinizin tekrar tekrar bükülmesi, kavranması ve bükülmesi, dirseğinizi ön kolunuza bağlayan tendonlarda iltihaplanmaya neden olabilir. Bu, genellikle dirseğinizin iç tarafındaki ulnar sinirin tahriş olmasıyla küçük ve yüzük parmaklarınıza yayılan ağrıya neden olabilir.

Karpal tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, eli ve bileği doğrudan etkileyen bir durumdur. Bir montaj hattında çalışmak veya tekrarlayan çekiçleme gibi parmak ve elin tekrar tekrar kullanılması, bileğinizde şişmeye neden olduğunda ortaya çıkar. Bu, elinizle ön kolunuz arasındaki “tünelden” geçen median sinir ve tendonlara baskı uygulayarak el ve bileğinizde ağrı, güçsüzlük, karıncalanma ve hatta uyuşmaya neden olur.

Elinizde ve bileğinizde artrit

Artrit türlerinin parmakları ve eli etkilemesi yaygın olduğundan, artrit başka bir olasılıktır. Özellikle iki tip artrit, bu tür eklem ağrısının ortak suçlularıdır: osteoartrit ve romatoid artrit. Osteoartrit daha yaygındır ve eklemlerinizdeki aşınma ve yıpranmadan, zamanla eklemlerinizdeki kıkırdağı parçalamadan kaynaklanır. Romatoid artrit, aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin iltihaplanmaya ve nihayetinde eklemlerinizde kıkırdak dejenerasyonuna neden olduğu kronik bir otoimmün durumdur.

Kas gerilmeleri ve bağ burkulmaları

Kas gerilmeleri ve bağ burkulmaları da başka bir ağrı nedenidir ve sıklıkla başparmağınızda, parmağınızda ve bileğinizde meydana gelebilir ve tüm elinizde ağrıya neden olabilir. Burkulmalar genellikle bir eklem içindeki bağların yaralanması, gerilmesi veya yırtılmasının sonucudur. Muhtemelen, bir düşme veya kazadan sonra onu tanıyabileceksiniz, ancak herhangi bir kırık olmadığından emin olmak için bir sağlık uzmanına danışmak isteyeceksiniz.

DİĞER NEDENLER

Dirsek, bilek veya el ağrısının diğer bazı nedenleri şunlardır:

Kienböck hastalığı.

Biceps tendiniti.

De Quervain’in tenosinoviti.

Tetik parmağı.

Çekiç parmak.

Ulnar bilek ağrısı.

Ganglion kistleri.

Tenisçi dirseği.

Ağrınızın bu koşullardan birinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tam olarak anlayamasanız bile, onu daraltmak ve uygun tedaviyi almak için yapabileceğiniz şeyler var.

AĞRINIZI NASIL DEĞERLENDİREBİLİRSİNİZ?

Sağlık uzmanları, triyaj olarak bilinen bir süreci kullanarak hangi kişilerin acil tıbbi bakıma ihtiyacı olduğunu belirler. Aynı tekniği evde de uygulayabilirsiniz.

Dr. Seitz, bir şey ciddi şekilde yanlışsa, bunu bileceğinizi söylüyor. Örneğin bir bilek kırığı, görmezden gelemeyeceğiniz ağrıya neden olur. “Ağrı çok kötü olduğunda, onu geçemezsiniz, doktorunuzu arayın veya acil servise gidin” diye tavsiyede bulunuyor.

Eğer o seviyede bir ağrınız yoksa, o zaman vücudunuzu dinleyin. Neden acı hissettiğinizi ve bunun size neler söyleyebileceğini düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Dr. Seitz, el, bilek veya dirsek ağrınız için ne yapacağınıza karar vermek için kendinize şu soruları sormanızı önerir:

Üzerine basarsan acıyor mu?

İltihaplı mı (kızarmış)?

Şişmiş mi, sert mi?

Ağrınızı 1’den 10’a kadar bir ölçekte nasıl değerlendirirsiniz (1 minimum rahatsızlık ve 10 şimdiye kadar yaşadığınız en kötü ağrı olmak üzere)?

Dr. Seitz, “İlk üç soruya cevabınız “evet” ise veya ağrı seviyeniz ağrı skalasının (6 ila 10) üst yarısındaysa, o zaman doktoru aramanın zamanı gelmiştir” diyor. “İlk üç soruya “hayır” cevabını verir ve ağrınızı 1 ile 3 arasında derecelendirirseniz, evde tedaviye başlayabilirsiniz.”

El, bilek veya dirsek ağrısı için kendin yap bakımı

Belirtileriniz ciddi değilse, ağrıyı azaltarak başlayın. Dr. Seitz aşağıdaki adımları önerir:

Ağrılı bölgeye buz (yeni başlamışsa) veya ısı (bir günden uzun süredir mevcutsa) uygulayın.

İbuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları alın.

Ağrılı veya şişmiş bölgeyi sarmak için esnek bir elastik bandaj veya başka bir sıkıştırma cihazı kullanın.

Ağrınızı aşırı eforla bağlayabiliyorsanız veya tekrarlayan hareketlerden (örneğin  tenisçi dirseği ) kaynaklandığını düşünüyorsanız, bu aktiviteye ara verin. Vücudunuza bir dinlenme verin.

YA AĞRI DEVAM EDERSE?

Dayanılabilir ağrı bile, devam ettiğinde daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Evde tedavi iki veya üç gün sonra sorunu çözmüyorsa, bir doktora başvurun.

Aldığınız ilaçlar veya takviyeler de dahil olmak üzere faaliyetleriniz ve diğer ilgili faktörler hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi sağlayın.

Doktorunuz, kalıcı ağrıya neden olan altta yatan bir sorun olsa bile, sorunu tanımlamaya yardımcı olacaktır.

Dr. Seitz, “Endişe verici olmayan çoğu süreç, birkaç gün içinde seyrini sürdürme eğilimindedir,” diyor. Şiddetli şişlik, kızarıklık, ağrı veya şekil bozukluğu gibi akut semptomlar daha acil değerlendirme ve bakım gerektirebilir.

Sonuç olarak, ağrınızı değerlendirmek için birkaç dakika ayırmak, ciddi olmayan durumlar için acil servis ziyaretinden kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Başa dön tuşu