YAŞAM

Kavurucu sıcak yaz günlerinde bile el ve ayaklarınız ısınmıyorsa dikkat

Yaz kış, sıcak soğuk demeden el ve ayaklarınızın üşümesi geçmiyorsa bazen bu sürece titreme de dahil oluyorsa mikro dolaşım düşüklüğü belirtisi olabilir. El ve ayak üşümelerinin yanında cildiniz kolaylıkla morarıyorsa, çatlak, varis ve kılcal damar görünümünde artış yaşıyorsanız ve düşük tansiyondan biri ya da birkaç tanesine sahipseniz mikro dolaşım bozukluğu hastalığına karşı mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına görünmelisiniz.

Elleriniz sıcak soğuk demeden sürekli soğuk kalıyorsa mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına görünerek, mikro dolaşım bozukluğu riskine karşı muayene olmalısınız. Kanın vücudu tam olarak besleyememesi olarak tanımlanan mikro dolaşım düşüklüğü hastalığı yavaş seyreden bir hastalık olduğu için çoğunlukla gözden kaçıyor ve hastalık çok ciddi boyutlara ulaştığında ortaya çıkıyor. Mikro dolaşım düşüklüğü çoğunlukla damar sertliğinden kaynaklansa da el ve ayaklarda üşüme, titreme, ciltte kolay morarma ve çatlak oluşumu, yaraların geç iyileşmesi, varis oluşumu ve kılcal damarlarda belirgin görünme ile düşük tansiyon belirtileri de yer almaktadır.

Vücudumuzdaki kan damarlarını birleştirdiğimizde 96 bin kilometre kadar yol yapabilir. Bu damarlar kalp ve diğer kaslarla birleşerek dolaşım sistemini oluşturmaktadır. Vücudun her yerine kan taşırlar. Fakat kan dolaşımının zayıf olduğu yerlerde kan akışı yavaşlamaktadır ve vücuttaki hücreler ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinleri alamazlar. Kol ve bacaklarda yeterince kan dolaşımı gerçekleşmediğini el ve ayaklarda soğuma ya da uyuşma meydana gelmektedir. Açık tenli bir renge sahipseniz bacaklarınız mavi ile mor arasında bir renk alabilir. Zayıf kan dolaşımı cildi kurutur, tırnakları kırılgan bir hale getirir, özellikle bacak tüylerinin dökülmesine yol açar, erkeklerde ereksiyon problemleri diyabet hastası olanlarda yaraların geç iyileşmesine sebebiyet verir. Sigara kullanımı damar duvarlarına zarar vererek kanın kalınlaşmasını da önemli bir rol oynar.

Mikro dolaşım bozukluğun önüne geçilebilmesi için kan dolaşımını arttırıcı çeşitli tıbbi ilaçlar ve doğal tedaviler bulunmaktadır. Fakat mikro dolaşım bozukluğunun tedavi edilebilmesi için yaşam tarzınızı değiştirmeniz en kalıcı ve en etkili bir yöntem olacaktır.

Mikro dolaşım düşüklüğünü gidermek için kan dolaşımının vücudun en uç noktalarına kadar gitmesi gerek. Sıcak- soğuk uygulaması kan damarlarında kısalma ve genişlemeyi art arda gerçekleştirebileceğinden vücudun tamamını kanın gitmesini sağlar. Bu sebepten sıcak ya da ılık bir duş aldıktan sonra, duştan çıkmadan vücudunuza mutlaka soğuk su uygulaması yapın.

Eğer düşük tansiyona sahipseniz mutlaka vücudunuza ihtiyacınız kadar tuz almanız gerekir. Fakat burada dikkat edilmelidir ki tuz sağlıklı besinlerden alınmalıdır. Mesela zeytin gibi içeriği sağlıklı ve tuz içeren besinleri tüketmek tansiyonunuzu normal seviyeye çıkarmak için etkili olacaktır.

Başa dön tuşu