TEKNOLOJİ

AB’den yapay zeka görüntü üreticilerine kötü haber

Yapay zeka kullanarak görüntü üreten sistemler çok popüler ancak Avrupa Birliği bunların kötüye kullanılmasını istemiyor.

Avrupa Birliği, yapay zeka görüntü üreteçlerini düzenlemek istiyor. 2023’te bir adım atılacak. DALL-E, Stable Diffusion, Midjourney gibi yapay zeka tabanlı sistemler 2022’de çok ses getirdi. Bu sistemler internetten fotoğraf çekiyor, analiz ediyor ve insanların yazdıklarını görselleştiriyor.

AB, AI görüntü üreteçlerinin arkasındaki şirketleri, modellerinin nasıl oluşturulduğu konusunda daha açık olmaya zorlamayı planlıyor

Bu yapay zeka görüntü üreteç sistemleri genel olarak beğenilmekle birlikte dezavantajları da bulunmaktadır. Örneğin, bu sistemler tasarımcıların ve fotoğrafçıların stillerini izinsiz kopyalar. Aynı zamanda, bu sistemler uygunsuz içerik oluşturma konusunda kötü bir üne sahiptir.

Bu konularda adım atmak isteyen Avrupa Birliği, sistemleri kontrol altına almak ve kullanımlarına ilişkin uzun vadeli bazı kurallar belirlemek istiyor. Henüz tam olarak aydınlatılamayan bu kuralları ihlal edenler cezalandırılacaktır. Ayrıca bu sistemlerin üreticilerinin daha şeffaf hale gelmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği de görüntü üretimi için milyonlarca fotoğrafla beslenen yapay zeka modelleriyle üretilebileceklerin sınırlandırılması ve teknolojinin kötüye kullanılmaması için çıktıların detaylı incelenmesi gerektiğine inanıyor. Bu teknolojilerin yönetimi çok kolay olacak gibi görünmüyor. Ama 2023 için mutlaka ciddi yasal adımlar atılması planlanıyor.

Yapay zeka görüntü üreteçleri kapsamında Lens AI tabanlı “Avatar” sistemi 2022 sonunda patlama yaptı. Bu sistem en son olumsuz etkiyle gündemdeydi. Yapay zeka temelinde üretilen avatarlarını beğenen kişiler, böyle görünmek için estetik cerrahlara akın etmeye başladı. Aktarıldığı kadarıyla özellikle ABD’de bu konuda çok büyük bir talep var.

Bazı ünlü plastik cerrahlar, uygulamanın hazırladığı avatarları göstererek insanların ameliyat talebinde bulunduğunu söylüyor. Bu uygulamaların büyük bir gerçeküstü beklenti yarattığını belirten doktorlar, bunun çok tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Başa dön tuşu