GENEL

Erdoğan: Yunanistan Ege adalarını silahlandırarak anlaşmaları ihlal ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın Türk anakarasına yakın Ege adalarını askerden arındırılmış statüyle silahlandırarak uluslararası anlaşmaları, yani Lozan Antlaşmasını ihlal ettiğini yineledi .

“Yunan makamlarının Lozan ve diğer antlaşmalara uymadığını gözlemliyoruz. Bu antlaşmalar ne diyor? Erdoğan, 20 Ocak’ta İstanbul’da gazetecilere verdiği demeçte, bu adalar silahlandırılamaz.

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Atina’nın Türkiye ile savaş istemediğini ve tüm sorunların diyalog yoluyla çözülebileceğini söylemesine ilişkin bir soruya yanıt veriyordu.

“Miçotakis böyle konuşuyor ama sözleri bölgenin kaderini belirlemeye yetmiyor” diyen Erdoğan, Atina’nın Türkiye anakarasına yakın adaları silahlandırma çabalarına Ankara’nın tepkisini yineledi.

“Yunanistan bu adaları silahlandırarak Lozan Antlaşması’nı ve diğer antlaşmaları ihlal ediyor. Ancak uluslararası kuruluşlar nezdinde gerekli adımları doğru yer ve zamanda atıyoruz” dedi.

Türkiye ile Yunanistan, iki tarafın karasuları ve egemenlik hakları üzerindeki iddialarının örtüştüğü Ege ve Akdeniz’den kaynaklanan sorunlar konusunda uzun süredir karşı karşıya.

Seçim süreci 10 Mart’ta başlayabilir

Seçim sürecine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, 14 Mayıs’ta sandık başına gidilebileceğinin sinyalini vermesinin ardından, ülkeyi bir KHK ile seçime götürme yetkisine sahip olduğunu hatırlattı.

“Diyelim ki 10 Mart’ta seçim tarihini açıklıyoruz, ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçimlerin yapılması için 60 günlük bir süreç başlatıyor. O günden sonra [10 Mart] YSK süreci kontrol eder” dedi.

Mevcut yasalara göre YSK, cumhurbaşkanının kararnameyi yayınladığı 60 günün ardından ilk Pazar günü seçimleri düzenlemek zorunda.

Muhalefetten gelen eleştiriler üzerine Erdoğan, “14 Mayıs’ı [seçim günü olarak] kabul etmiş görünüyorlar. Bu onlar için olumlu bir şey.”

Erdoğan The Economist’i eleştirdi

The Economist dergisinin kapak konusuyla ilgili bir başka soru üzerine Erdoğan, Türkiye’nin inancını belirlemenin bir İngiliz dergisine düşmediğini söyledi.

Erdoğan, “Ülkenin kaderini The Economist değil, benim halkım belirliyor” dedi.

Başa dön tuşu