GENEL

Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! 1 Mart tarihine kadar yapılmadı

Türkiye’de 1 Mart 2023, bireylerin hem konut hem de işyeri kiralamalarında kira gelir beyannamesi vermeleri için son tarih. Bu beyanlar, mülklerin kiralanmasından elde edilen gelirleri raporlamak için kullanılır ve vergiye tabidir.

Konut kiralamalarında 2022 yılında konutlarının kiralanmasından gelir elde eden kişiler 9.500 TL’ye kadar muafiyet talebinde bulunabilecek. Yani bu tutara kadar olan kira gelirleri vergiye tabi olmayacak.

İşyeri kiralarında muafiyet tutarı 55.000 TL değer olarak artırılmıştır. Bu, 2022 yılında işyeri kira geliri elde eden kişilerin bu tutara kadar muafiyet talebinde bulunabilecekleri ve bu eşiğin üzerindeki gelirlerin vergiye tabi olacağı anlamına geliyor.

2022’de kira geliri elde eden bireylerin gelirlerini doğru bir şekilde beyan etmeleri ve vergi beyannamelerinde geçerli muafiyetleri talep etmeleri önemlidir. Bunun yapılmaması cezalara veya para cezalarına neden olabilir.

Genel olarak, Türkiye’deki kira geliri muafiyetleri, mülklerinin kiralanmasından gelir elde eden bireylere bir miktar rahatlama sağlamak ve ülke kiralama piyasasının gelişimini teşvik etmek için tasarlanmıştır. Bireyler, kira gelirini doğru bir şekilde bildirerek ve geçerli muafiyetleri talep ederek, vergi yasalarına ve yönetmeliklerine uygun olmalarını sağlamaya yardımcı olabilir.

Başa dön tuşu