GENEL

Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Son dönemde yükselen enflasyona karşı mücadele devam ederken TÜİK tarafından düzenli olarak açıklanan enflasyon verileri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. TÜİK, Eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi Eylül ayında aylık bazda yüzde 3,08, yıllık ise yüzde 83,45 olarak kayıtlara geçti.

Son dönemde büyük artış yaşayan enflasyona karşı mücadele devam ederken TÜİK tarfaından düzenli olarak açıklanan enflasyon verileri kapsamında gözler Eylül ayı enflasyon verilerine çevrilmişti. Merakla beklenen Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı. TÜFE’nin aylık ve yıllık bazdaki oranı aktarılırken en yüksek artış gösteren ana grup ulaştırma, en az artış gösteren ana grup ise haberleşme oldu.

TÜFE ORANLARI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon verileri kapsamında Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 3,08 olurken, yıllık bazda ise yüzde 83,45 olarak kayıtlara geçti. TÜFE’deki değişim 2022 yılının Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 52,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 83,45, 12 yıllık ortalamalara göre ise yüzde 59,91 olarak gerçekleşti.

EN AZ ARTIŞ HABERLEŞMEDE

Açıklanan veriler kapsamında bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 30,76 ile haberleşme oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış gösteren ana grup ise yüzde 117,66 ile ulaştırma oldu. 2022 yılı Eylül ayı itibariyle ana harcama gruplarından en az artış gösteren grup yüzde 0,04 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre en yüksek artış gösteren ana grup ise yüzde 9,99 ile konut oldu.

ÖZEL GÖSTERGELİ TÜFE VERİLERİNDEKİ DURUM

Enerji, alkollü içecekler, işlenmemiş gıda ürünleri, altın ve tütün hariç TÜFE’deki değişim, 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde yüzde 45,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,63 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 51,92 olarak gerçekleşti.

 

Başa dön tuşu