SAĞLIK

Gıda zehirlenmesi ne kadar sürer ve bu konuda yapılması gerekenler

Gıda zehirlenmesi genellikle birkaç gün içinde geçer ve genellikle evde tedavi edilebilir.

Kötü kabuklu deniz ürünleri. Az pişmiş tavuk. Şüpheli göründüğünü bilerek öğle yemeğine yanaştığınız salata barı, ama aynı zamanda öğleden sonraki toplantılarınızdan kurtulmak istiyorsanız bir şeyler atıştırmaya ihtiyacınız olduğunu da bilerek.

Ve şimdi, banyodasın, verdiğin her karardan pişmanlık duyuyorsun. Yiyecekleri tamamen reddetmek ve midenizin nasıl bu kadar çok mideyi tutabildiğini merak etmek.

Gıda zehirlenmesi, insan deneyimlerinin en sefillerinden biri olarak orada yer alıyor, ancak bu nadir değil. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) , Amerika’da her yıl 48 milyon insanın gıda kaynaklı bir hastalıktan hastalandığını tahmin ediyor.

Gastroenterolog Christine Lee, MD ile gıda zehirlenmesinin nereden geldiğini, ne kadar sürdüğünü ve daha hızlı iyileşmek için neler yapabileceğinizi konuştuk.

GIDA ZEHİRLENMESİ İÇİN ZAMAN ÇİZELGESİ NEDİR?

Dr. Lee, “Çoğu zaman gıda zehirlenmesi, kontamine gıdaları yedikten birkaç saat sonra başlar” diyor. “Semptomlarınızın şiddeti ve ne kadar süreceği, çoğunlukla hangi tür mikropları yuttuğunuz, ne kadar maruz kaldığınız ve bağışıklık sisteminizin bununla savaşmak için ne kadar güçlü olduğu ile belirlenir.”

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİNİN BAŞLAMASI NE KADAR SÜRER?

En yaygın gıda zehirlenmesi türlerinin ortaya çıkması yemekten sonra dört ila 24 saat sürer, ancak her zaman bu kadar hızlı değildir. Bazı gıda kaynaklı hastalıklar gizlidir, yani siz herhangi bir semptom hissetmeden önce sisteminizde çoğalırlar. Örneğin, Hepatit A virüsünün çirkin başını kaldırması 15 ila 50 gün arasında sürebilir.

GIDA ZEHİRLENMESİ NE KADAR SÜRER?

Gıda zehirlenmesine neden olan virüslere, bakterilere ve parazitlere herkesin tepkisi farklıdır. Bu nedenle, siz ve aileniz aynı kontamine yemeği yeseniz bile sonuçlarınız değişebilir.

Dr. Lee yineliyor: “Ne kadar ve ne kadar süreyle hastalanacağınız konusunda birkaç faktör rol oynayacak. Hastalığınız, suçlunun ne olduğuna, ne kadar tüketildiğine ve bireysel bağışıklık sisteminizin nasıl tepki verdiğine bağlı olacaktır.”

Birkaç gün içinde iyileşebilirsin…

Sağlıklı kişilerde çoğu zaman gıda zehirlenmesi 12 saat ile 48 saat arasında geçmektedir. Sağlıklı bir vücudun gıda kaynaklı enfeksiyonların çoğunu temizlemesi bu kadar sürer.

Ancak hastalık süreniz çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Dr. Lee, “Patojene ve vücudunuzun buna tepkisine bağlı olarak, bazı insanlar 10 gün veya daha uzun süre gıda zehirlenmesi geçirebilir” diyor. “Örneğin, kampilobakter bakterisi haftalarca semptom üretebilir.”

Bazı gıda kaynaklı hastalıklar antibiyotik gerektirir. Belirtileriniz iki günden uzun sürerse doktorunuzla konuşun.

GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ VE SEMPTOMLARI

Gıda zehirlenmesinin etkileri genellikle aniden ortaya çıkar ve rahatsız edici mikropları vücudunuzdan atana kadar tamamen devam eder. Belirtileriniz dramatik ve hatta tehlikeli olabilir. CDC tahminleri, her yıl 128.000 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve 3.000 kişinin gıda kaynaklı hastalıklardan öldüğünü söylüyor.

Gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtileri şunlardır:

İshal.

Mide bulantısı ve kusma.

Mide ağrısı ve kramp.

Ateş.

Baş ağrısı.

Halsizlik

Gıda zehirlenmesinin bu rahatsız edici semptomları, vücudunuzdaki rahatsız edici toksinleri temizleyerek sizi sağlığınıza döndürmek için vücudunuzun çalışma şeklidir. Güzel değil, ama aslında vücudunun seninle ilgilenmesi ve seni tekrar iyileştirmek için yapması gerekeni yapması.

GIDA ZEHİRLENMESİNE NE SEBEP OLUR?

Dr. Lee, 250’den fazla türde hastalığa neden olan mikrop (bakteri, virüs ve parazitler) olduğunu söylüyor, bunlar yemeğinize girerek sizi hasta edebilir. Zararlı toksinler ve kimyasallar da gıda kaynaklı hastalıklara neden olur.

Gıda zehirlenmesinin yediğiniz her şeyden gelebileceğini de ekliyor. Geriye dönüp bakıldığında, bariz bir şekilde kötü bir seçim olması gereken yalnızca şüpheli sokak satıcısı değil. Herhangi bir kırmızı bayrak atmayacak yiyecekler hala kontamine olabilir.

Dr. Lee, “Patojenik virüsler, bakteriler, toksinler, parazitler veya toksik kimyasallarla kontamine olmuş yiyecekleri yiyip içmekten gıda zehirlenmesi alırsınız” diye açıklıyor. “Her zaman çürük veya bozulmuş yiyeceklerden gelmez. Yanlış işlenmiş veya kötü pişirilmiş mükemmel derecede iyi yiyeceklerden gelebilir. ”

GIDA ZEHİRLENMESİ VARSA NE YAPMALI?

Gıda zehirlenmesi sefil olabilirken, genellikle sağlıklı insanlar için tıbbi müdahale gerektirmez.

“Sağlıklı bağışıklık sistemi olan çoğu insan için, genellikle gıda zehirlenmesinden kendi başınıza kurtulabilirsiniz. Yiyecekleri veya sıvıları azaltabildiğiniz sürece, evde su içmeyi deneyebilir ve akışına bırakabilirsiniz” diyor Dr. Lee.

Hidrat, hidrat, hidrat

Gıda zehirlenmesine yakalandığınızda, susuz kalmaktan kaçınmak 1 numaralı işinizdir. Kusma ve ishalden kaybedilen sıvıları tekrar doldurmanız gerekir.

Dr. Lee, “Yalnızca su değil, bol miktarda sıvı içmek istiyorsunuz” diyor. “Su izotoniktir. Hastaysanız ve ishal yoluyla çok su kaybediyorsanız veya ateşiniz varsa ve terliyorsanız, en iyi takviye izotonik olmayan bir sıvı olmalıdır. Bu, Gatorade®, et suyu, zencefilli gazoz veya meyve suyu gibi tuz, şeker veya elektrolit içeren bir şey olabilir.”

Bu içecekleri tükettiğinizde, onları vücudunuzda tutma eğilimindesinizdir – kaçma ya da doğrudan böbreklerinize gitme ve onları hemen idrara çıkarma olasılıkları daha düşüktür.

Kalp, karaciğer veya böbrek hastalığı gibi sodyum tüketiminizi sınırlayan bir tıbbi durumunuz varsa doktorunuza danışın.

Yerde kaldığından emin olmak için küçük yudumlarla başlayın. Büyük yudumların göbeğinizi gerginleştirmesi ve hemen geri gelmesi daha olasıdır. Ve içeceklerinizi oda sıcaklığında tutun. Soğuk içecekler mide rahatsızlığı için kötü bir şok olabilir.

Yapabilirsen ye

Kendinizi iyi hissediyorsanız, midenizi rahatlatmak için küçük, hafif yiyecekler yemeye çalışın. Dr. Lee, aşağıdakileri vurgulayan BRAT diyetini önerir:

B ananas.

Buz.

Bir elma sosu.

Tost.

Diğer mide için kolay besinler et suyu, tavuk şehriye çorbası, sütlaç, yulaf ezmesi, patates ve krakerdir. Yağlı, kızarmış veya baharatlı yiyecekler gibi sindirim sisteminizin sindirimi daha zor olan yiyeceklerden uzak durmak isteyeceksiniz.

Yemek size bir süre iyi davranmıyorsa, sorun değil. Ağırdan alın ve henüz zamanı gelmediyse yiyecekleri zorlamaya çalışmayın.

DİKKATE ALINMASI GEREKEN İLAÇLAR

Bizmut subsalisilat (aka Pepto Bismol®) almak genellikle iyidir. Yatıştırıcı ve iltihap önleyici etkileri vardır. Dr. Lee, içerdiği bazı kimyasallar nedeniyle dışkınızın siyaha dönmesinin muhtemel olduğunu hatırlamanızı söylüyor. (Bunu beklemiyorsanız endişe verici olsa da bu normaldir.)

İshal ilaçlarına gelince, Dr. Lee, doğanın kendi yolunda yürümesine izin verilmesini tavsiye ediyor.

“ İshali durdurmak için loperamid (Imodium®) gibi bir şey almanızı tavsiye etmem. Tatsız olsa da, toksini içeride tutmak yerine sisteminizden atmak daha iyidir.”

GIDA ZEHİRLENMESİ İÇİN NE ZAMAN DOKTOR ARANMALI?

Unutmayın, gıda zehirlenmesiyle uğraşırken susuz kalmamak en büyük önceliğinizdir.

Dr. Lee, “Mide bulantınız o kadar şiddetliyse, herhangi bir sıvıyı azaltamıyorsanız, tıbbi yardım almalısınız,” diye vurguluyor. “IV sıvılar hidrasyon için ve kayıp elektrolitleri yenilemek için uygulanabilir.”

Aşağıdaki durumlarda da bir doktora görünmelisiniz:

Hamile veya emziriyor.

Bağışıklık sisteminizi baskılayan tıbbi bir durumunuz varsa.

Bağışıklık sisteminizi baskılayan bağışıklık düzenleyici ilaçlar veya ilaçlar alın.

Kalıcı, yüksek ateş geliştirin (102 dereceden fazla Fahrenheit veya 38.3 santigrat derece).

Kanlı ishal veya kusma var.

Koyu renkli idrarınız var veya idrar yapmıyorsunuz.

Bulanık görüşe sahip olmak.

Deliryum veya kafa karışıklığı yaşayın.

Baş dönmesi veya sersemlik hissedin.

KENDİNİZİ GIDA ZEHİRLENMESİNDEN NASIL KORURSUNUZ?

CDC, gıdalarınızı kontaminasyondan korumak için  dört aşamalı bir yaklaşım önerir.

Ellerinizi ve yüzeylerinizi sık sık temizleyin.

Çiğ et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurtaları diğer tüm yiyeceklerden ayırın. Buna alışveriş sepetiniz ve buzdolabınız da dahildir.

Doğru sıcaklıkta pişirin. Bu, yüzgeçli balıklar için 145 F (62.77 C) anlamına gelir; 160 F (71.11 C) sığır eti ve domuz eti gibi öğütülmüş etler için; ve tavuk ve hindinin yanı sıra yemek artıkları ve güveç de dahil olmak üzere tüm kümes hayvanları için 165 F (73.88 C).

Yemeğinizi hemen soğutun. Bozulabilir yiyecekleri en fazla iki saat içinde soğutun. Sıcak bir arabada olan veya sıcak bir günde dışarıda bırakılan yiyecekler için bir saat yapın.

Gıda zehirlenmesi yaşayan herkes size bunun piknik olmadığını söyleyecektir. Belirtilerinizin şiddeti ve ne kadar süreceği, sizi neyin hasta ettiğine ve vücudunuzun bununla savaşmaya ne kadar hazır olduğuna bağlı olarak değişecektir. Gıda kaynaklı hastalıkların çoğu yaklaşık iki gün içinde geçer. Sıvılarınızı doldurun. Mümkünse yiyin. Ve tanrı aşkına, orta derecede nadir tavuktan uzak durun.

Başa dön tuşu