SAĞLIK

Grip sezonuna nasıl hazırlanırsınız?

Grip mevsiminde kendinizi ve yakınlarınızı korumak için 6 ipucu haberimizde…

Yaz sonundaki tembel günler yakında yerini serin sonbahar gecelerine bırakacak. Bu, grip mevsiminin de köşede olduğu anlamına gelir. Grip veya grip, burnunuza, boğazınıza ve akciğerlerinize saldıran viral bir enfeksiyondur.

GRİP MEVSİMİ NE ZAMAN?

ABD’de grip mevsimi Ekim ayı kadar erken başlayabilir; yine de, bazen Ocak veya Şubat’a kadar başını kaldırmaz.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı MD Kristin Englund, grip mevsimimizin ne kadar ağır veya hafif olacağına dair bir fikir edinmek için bazen Güney Yarımküre’deki kalıplara bakabileceğimizi söylüyor. Bu nedenle uzmanlar, bu yıl daha fazla vaka ile bir grip mevsimi öngörüyor.

Dr. Englund şöyle açıklıyor: “Avustralya’yı, neyle karşılaşacağımızı tahmin etmenin bir yolu olarak kullanıyoruz çünkü önümüzde bir tür sezon var. “Bu yıl grip vakalarının sayısında bir artış gördüler. Bu yıl da grip vakalarının sayısında kesinlikle önemli bir artış göreceğiz.”

GRİP MEVSİMİ BU YIL KÖTÜ MÜ OLACAK?

2020-2021 grip sezonu tarihsel olarak hafif geçti. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Eylül 2020 ile Nisan 2021 arasında yalnızca 2.038 grip vakası bildirildiğini bildirdi. Buna karşılık, CDC, Ekim 2021 ile Haziran 2022 arasında grip vakalarının sayısının 8 ila 13 milyona sıçradığını tahmin ediyor.

Bu yıl ne bekleniyor? Dr. Englund, grip mevsiminin birkaç yıl önceki kadar hafif olmayacağını söylüyor.

Fark, davranıştaki COVID-19 ile ilgili değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Dr. Englund, “ Birkaç yıl önce herkes maske takıyor ve el hijyeni uyguluyordu ” diyor. “ COVID nedeniyle sosyal olarak mesafeliydik ve dışarı çıkmıyorduk . Grip de aynı şekilde yayılıyor, biz de kendimizi gripten koruyorduk.”

COVID-19 aşılarının devreye girmesi ve maske zorunluluğunun kalkmasıyla birlikte insanlar daha fazla dışarı çıkmaya başladı. Bu, bir sonraki yılın grip mevsimini ve gelecek olanı da değiştirdi. Dr. Englund, “İnsanlar dünyada daha fazla dışarı çıkıyor” diyor. “Kapatılmaktan bıktılar – bunu kesinlikle anlıyorum. Ancak aynı şekilde kendimizi sadece COVID için değil grip için de daha fazla riske atıyoruz.”

GRİP MEVSİMİNE NASIL HAZIRLANILIR?

Hem grip hem de COVID-19 ciddi hastalıklar olabilir. Grip virüsleri ve koronavirüs benzer şekillerde yayıldı, bu nedenle insanların koronavirüsü kontrol altına almak için yaptığı maskeleme, fiziksel mesafe ve diğer eylemlerin de gribin yayılmasını azaltıyor olması muhtemeldir.

Sorunları daha da karmaşık hale getiren,  grip ve COVID-19’un sıklıkla örtüşen semptomları olmasıdır. Dr. Englund, “Grip kendi başına ölümcül olabilir” diyor. Ancak bu süre zarfında insanların COVID veya grip olup olmadığını anlamaları çok zor olacak çünkü daha fazla insanda semptomlar olacak” dedi.

Geçen yıl dolaşımda olmayan yeni COVID-19 suşlarıyla uğraşıyor olsak da semptomlar hala benzer.

Dr. Englund, “COVID kesinlikle bir dizi farklı varyasyondan geçti” diyor. “Ancak işin özüne indiğinizde, COVID’in temel semptomları – ateş, titreme, vücut ağrıları, nefes almada zorluk, öksürük – grip ile çok, çok benzer. İkisini birbirinden ayırmak çok zor olabilir.”

Ancak kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için atabileceğiniz bazı basit adımlar var. Grip mevsimine hazırlıklı olmak için şunları yapabilirsiniz:

Grip aşınızı olun. Araştırmalar, grip aşısının genel olarak grip hastalığı riskinizi azalttığını ve enfekte olursanız ciddi şekilde hastalanmanızı daha az olası hale getirdiğini gösteriyor. Dr. Englund, ”  Grip aşısı yalnızca sizi korumakla kalmaz, çevrenizdeki tüm sevdiklerinizi de korur” diyor.

CDC, 6 aylıktan büyük herkesin aşı olmasını önerir. “Bu yıl, grip mevsiminin başlangıç ​​bölümlerine hazırlanmak için insanların Eylül ve Ekim aylarında grip aşısı olmalarını öneriyoruz” diye devam ediyor. “Son yıllarda grip mevsiminin daha erken ortaya çıkabileceğini ve çok daha uzun sürebileceğini gördük. Bu nedenle, grip aşısını sizin için hazır olur olmaz almanız gerçekten önemli.”

Maske takın. COVID-19 ve grip için aşılanmış olsanız bile, halka açık yerlerde, özellikle iç mekânlarda veya kalabalık dış mekanlarda yine de maske takmalısınız.

Dr. Englund, “Daha fazla insanın maskesiz çıktığını görüyoruz” diyor. “Sonuç olarak, aşılanarak COVID’den korunsalar bile grip aşısı olmadıkça gripten korunmuyorlar.”

Ek olarak, maskeleme sizi başka şekillerde hastalanmaktan koruyabilir. “Solunum yolu hastalıkları mevsiminde maske takmanızı tavsiye ederim” diye ekliyor. “Sadece COVID değil, zarar verebilecek birçok farklı virüs var.”

Güvenlik önlemleri ile uyanık kalın.  COVID-19 gibi, grip virüsleri de burun veya ağızdan damlacıklar yoluyla yayılır. COVID-19’un yayılmasını önlemek için yaptığınız pek çok şey (aşı olmak, toplum içinde maske takmak, diğerlerinden bir metre uzakta durmak ve ellerinizi sık sık yıkamak gibi) gribe maruz kalma şansınızı da azaltabilir.Dr. Englund, “COVID aşısı olmama ve grip aşısı olmama rağmen, halka çıktığımda maskemi takmaya ve el hijyeni ve sosyal mesafeyi kullanmaya devam etme konusunda çok rahatım” diyor.

Hastalanırsanız ne yapacağınızı bilin. Grip ve COVID-19’un ateş, öksürük, nefes darlığı ve kas ağrıları gibi birçok örtüşen semptomu vardır. Bu semptomları geliştirirseniz, bir sağlık hizmeti sağlayıcısını arayın. Daha sonra ne yapacağınızı ve grip veya COVID-19 için test yaptırmanız gerekip gerekmediğini veya COVID’ye özgü bir antiviral tedavi veya grip için bir antiviral tedavi reçetesi almanız gerekip gerekmediğini size bildirebilirler.

İlaç dolabınızı stoklayın. Grip için evde de hazırlanabilirsiniz. Dr. Englund, bunun olması durumunda birkaç eşyayı el altında bulundurmanızı önerir: asetaminofen (Tylenol®) gibi bir ateş düşürücü, kas ağrıları için ibuprofen, öksürük şurubu ve bir termometre. Dr. Englund, “Sadece semptomatik rahatlama için kullanabileceğiniz birçok harika reçetesiz ilaç var” diyor. “Ayrıca burun tıkanıklığını ve sahip olabileceğiniz öksürüğü azaltmaya yardımcı olması için bir grip ve soğuk algınlığı ilacı alın.” Sizi ciddi hastalık riskine sokan altta yatan bir durumunuz varsa, evde kanınızdaki oksijen seviyelerini ölçen bir nabız oksimetresi olması da yararlı olabilir.

Hastaysanız evde kalın ve COVID-19 için test yaptırın. Grip veya COVID-19’a yakalanırsanız, başkalarına bulaştırmamak için kendinizi daha iyi hissedene kadar evde kalmak isteyeceksiniz. Yine de, her iki virüsün de benzer semptomları olduğundan, mümkün olan en kısa sürede COVID-19 için test yaptırmak isteyeceksiniz. “Kendine iyi bak,” diye vurguluyor Dr. Englund. “Test aldığınızdan emin olun. İşe gitmediğinizden ve test edilene, neyle uğraştığınızı ve kendinize en iyi nasıl davranacağınızı öğrenene kadar kendinizi izole ettiğinizden emin olun.”

Kış ayrıca, solunum sinsityal virüsü  veya RSV (genellikle çocukları enfekte eder) ve  norovirüs  (mide böceği) gibi diğer bulaşıcı viral hastalıklar için en uygun zamandır. COVID-19 ve gribin yayılmasını engellemeye yönelik önerilerin çoğu, bu virüsleri uzak tutmaya da yardımcı olabilir. Ellerinizi sık sık yıkamak, sık temas edilen yüzeyleri dezenfekte etmek, iyi öksürük görgü kuralları uygulamak ve hasta olduğunuzda evde kalmak, ne olursa olsun kış aylarında iyi uygulamalardır.

Ancak eklenen COVID-19 katmanı hala oyundayken, ekstra önemlidirler. Dr. Englund, “Bütün bu önleyici tedbirleri uygulamak konusunda çok rahat olmamız gerektiğini düşünüyorum” diyor. “Örneğin maskeler, bu şiddetli solunum yolu hastalığı mevsimlerinde hayatımızın rutin bir parçası haline gelebilir. İnsanları koruyabilirsek ve ölüm sayısını azaltabilirsek sorun değil. Bu önleyici tedbirlerle sadece kendimizi değil, çevremizdekileri de koruyoruz.”

Başa dön tuşu