SAĞLIK

Grip tehlikeli mi?

Gribin vücudunuza getirdiği stres ciddi durumlara neden olabilir. COVID-19 gibi daha yeni hastalıklar manşetlere çıkabilir, ancak grip gibi eski ve tanıdık rahatsızlıklar ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor - bu, birçok kişinin yaklaşan grip mevsiminde öğrenebileceği bir gerçek.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) tahminlerine göre, grip, 2010 ve 2020 yılları arasında yılda 140.000 ila 710.000 arasında hastaneye kaldırıldı. Gribe bağlı yıllık ölümler, aynı dönemde 12.000 ila 52.000 arasında değişiyordu.

Uzmanlar, önümüzdeki grip mevsiminde toplamların bu geniş aralığa düşmesi gerektiğini söylüyor.

Yine de bu sayılara rağmen, grip sık sık burun çekmeden biraz daha fazlasıymış gibi konuşulur. Bu, hastalığın ciddi bir şekilde hafife alınmasıdır, bulaşıcı hastalık uzmanı Kristin Englund, MD konusunda uyarıyor.

Dr. Englund, “Bu soğuk algınlığı değil,” diye vurguluyor. “Grip vücudunuzu zorlar. Enfeksiyonla savaşmaya çalışırken sisteminize çok fazla stres biniyor ve bu her türlü komplikasyona yol açabilir.”

GRİP NE KADAR TEHLİKELİ?

Peki, grip neden bazen soğuk algınlığı olarak yanlış etiketlenir? Virüsler öksürük, ateş ve genel olarak kaba bir his gibi semptomları paylaşırlar. Bununla birlikte, grip ile semptomlar genellikle daha sert vurur ve daha uzun sürer.

Dr. Englund, “Mükemmel sağlıklı insanlar gripten ciddi komplikasyonlar alabilir” diyor. “Fakat altta yatan herhangi bir sağlık sorununuz varsa, risk çok daha büyük olur.”

Ağır vakalarda grip şunlara yol açabilir:

Solunum yetmezliğine ve ventilatör kullanımına yol açabilen pnömoni ve bakteriyel pnömoni. Dr. Englund, pnömoniyi gripten görülen “1 numaralı komplikasyon” olarak adlandırdı.

Kalp krizi veya miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi kalp sorunları.

felç.

EN ÇOK KİM RİSK ALTINDA?

Milyonlarca insanı temsil eden nüfusun %10 ila %20’si arasında bir yerde her yıl grip bulaşıyor. Çoğu, üç ila yedi gün içinde iyileşir, ancak bazıları birkaç hafta süren semptomlar görebilir.

Ancak, aşağıdaki durumlarda ciddi grip komplikasyonları geliştirme riskiniz artar:

Astım.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) .

Diyabet.

Kalp hastalığı.

Böbrek hastalığı.

Akciğer hastalığı.

Buna ek olarak, yaş spektrumunun zıt uçlarındaki insanlar – 2 yaşından küçük veya 65 yaşından büyük olanlar – konu griple ilgili komplikasyonlar olduğunda daha savunmasız olma eğilimindedir. Hamile olanlar için aynen.

GRİP AŞISI GRİP TEHLİKESİNİ EN AZA İNDİRİR

Dr. Englund’a göre, gripten kaynaklanan en kötü şeylerden kaçınmak gripten kaçınmakla başlar… Ve bunu yapmanın en etkili yolu grip aşısı olmaktır, diyor Dr. Englund.

CDC, grip aşısı yaptırmanın hastalanma riskinizi %40 ila %60 oranında azalttığını bildirmektedir. 2019-2020 grip mevsimi boyunca, grip aşıları tahmini olarak şunları önledi:

7,5 milyon grip vakası.

105.000 griple ilgili hastaneye yatış.

6.300 gribe bağlı ölüm.

Grip olsanız bile, araştırmalar grip aşısının hastalığın şiddetini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. 2021 yılında yapılan bir araştırma, grip aşısının yoğun bakım ünitesine kabul riskini %26 ve ölümü %31 oranında azalttığını buldu.

Dr. Englund, “Olağanüstü derecede güvenli olan basit bir atış” diyor. “Öyleyse neden kendini korumuyorsun?”

(Bir not olarak, grip aşısının size gribi VERMEMESİ vurgulanmalıdır .)

GRİPTEN KORUNMANIN DİĞER YOLLARI

Bu grip mevsiminde grip böceğini uzak tutmak ister misiniz? Grip aşısı olmanın yanı sıra şu ipuçlarını da göz önünde bulundurun:

Maske takın. Grip, enfekte oldukları sırada öksüren, hapşıran veya konuşan kişilerin yaptığı damlacıklar yoluyla hızla yayılır. Ağzınıza ve burnunuza maske takmak virüsün solunmasını önlemeye yardımcı olabilir.

İyi el hijyeni uygulamak. Ellerinizi yıkamak, virüsü bir yüzeyden (belki bir kapı kolundan) ağzınıza veya burnunuza bulaştırma olasılığını tamamen sınırlar.

Hasta olan kişilerle temastan kaçının. Grip mevsiminin en yoğun olduğu, tipik olarak Aralık-Şubat ayları arasındaki büyük toplantılarda dikkatli olun. Belki dostça bir el sallayın ya da doyurucu bir el sıkışma için yumruk atın.

Sağlıklı yaşa. Diyet ve egzersizle genel sağlığınıza dikkat etmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve vücudunuzu enfeksiyonla savaşmak için güçlendirmeye yardımcı olabilir.

YA HALA GRİP OLURSANIZ?

En iyi çabalarınıza rağmen, yine de virüsü kapmış olabilirsiniz. Ateş, öksürük ve vücut ağrıları gibi grip benzeri semptomları görmezden gelmeyin. Özellikle yüksek risk grubundaysanız hemen doktorunuzla konuşun.

Hızlı hareket, grip semptomlarını azaltabilen ve biraz daha hızlı iyileşmenize yardımcı olan anti-viral ilaçlardan yararlanmanızı sağlayabilir.

Gripte son nokta? Ciddiye almak. Dr. Englund, “Grip yüzünden her yıl hastanelerde çok fazla insan görüyoruz” diyor. “İnsanlar da her yıl virüsten ölüyor. Bu göz ardı edilecek bir şey değil, bu yüzden sağlıklı kalmak için alabileceğiniz önlemleri alın.”

Başa dön tuşu