SİYASET

GÜBRETAŞ, bayileri ve üreticileri mağdur ediyor

Kamusal bir kuruluş olan GÜBRETAŞ'ın bayileri ve üreticileri mağdur ettiğini vurgulayan Barut, sorunu Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi göreve çağırdı.  

"TESLİMAT YAPILMIYOR, SİPARİŞLERİN İPTAL EDİLMESİ İSTENİYOR"

GÜBRETAŞ'ın ana hissedarının Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği olduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Kamusal bir kuruluş olan GÜBRETAŞ ile ilgili tarımsal ilaç bayilerimiz ve üreticilerimizin şikayetleri var. GÜBRETAŞ bayileri Ocak ayında verdikleri siparişlerin parasını ödemelerine rağmen teslimat yapılmadığını, siparişlerin iptal edilmesinin istendiğini söylüyor. Bu bayilerimize ve dolayısıyla üreticilerimize vurulan bir darbedir" dedi.  

"MAĞDURİYET GİDERİLSİN"

Yaşanan sorunla ilgili Meclis'e Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Buğday ve arpa gibi tahıllarda kullanılan yüzde 26'lık nitrat gübrede sorun yaşandığı belirtiliyor. Verim kaybına neden olunmaması için bu gübrelerin bayiye yani dolayısıyla üreticiye verilmemesini asla kabul etmiyoruz. 'Bu gübre şu an elimizde yok. Yeni gübre geldi. Yeni fiyattan alırsanız gübreyi verelim' yaklaşımı doğru değildir. GÜBRETAŞ'ın yarattığı bu mağduriyet giderilsin. Bayileri ve üreticileri özel sektörün insafına terk edenlerden hesap sorulsun. Bayilerin gübre talebini sipariş olarak bile kabul etmeyen sorumlular, bunun açıklamasını nasıl yapacak? Açıklama yapılmasını, sorumluların bulunup gereğinin yapılmasını istiyoruz."

"BU SORULARA YANIT VERİN"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un Meclis'e sunarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yönelttiği sorular şöyle;
"1- GÜBRETAŞ'ın yarattığı bu mağduriyetin giderilmesi için bir çalışmanız var mı?
2- Alınan siparişlere ve ödenen paralara rağmen teslim edilmeyen gübrelerle ilgili bir tespit yaptınız mı?
3- Siparişe rağmen gübre teslim etmeyerek bayileri ve üreticileri özel sektörün insafına terk edenler hakkında adli ve idari bir işlem başlatılmış mıdır, başlatmayı düşünüyor musunuz?
4- Bayilerin gübre talebini sipariş olarak kabul etmeyen yetkililerin bu tavrını nasıl buluyorsunuz, bununla ilgili bir girişiminiz/yaptırımınız olacak mıdır?"

Başa dön tuşu