SİYASET

Gürer, TÜİK’i mercek altına aldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta enflasyon ve işsizlik rakamları olmak üzere açıkladığı pek çok veriyle kamuoyunda tartışılan  TÜİK’i, yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde; Özellikle işsizlik oranı konusunda TÜİK’in verileri ile İŞKUR’un verileri arasındaki farkın nedenini sordu. Gürer, TÜİK’in son 3 yılda değişen genel müdür ve genel müdür yardımcılarının sayısının da açıklanmasını istedi. 

GÜRER, TÜİK’İ MECİS GÜNDEMİNE TAŞIDI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıkladığı verilerle inandırıcılığını kaybeden Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

TÜİK’İN VERİLERİ DİĞER KURUMLARLA DA ÖRTÜŞMÜYOR 

TÜİK’in verilerinin kamuoyunda tartışılır durumu geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklanan verilerinin bir kısmının diğer kamu kurumlarının verileriyle de örtüşmediğine vurgu yaptı. 

TÜİK İŞSİZ SAYISINI NASIL AZALTTI? 

Geçtiğimiz Mayıs ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 893 bin iken, Haziran’da bu rakamın 2 milyon 950 bine yükseldiğini anımsatan CHP Milletvekili Gürer, “Yani İŞKUR’a göre işsiz olup, iş arayan kayıtlı işsizlerin sayısı Mayıs ayından Haziran ayına artış göstermiş. Buna karşılık TÜİK, işsiz sayısının Haziran ayında Mayıs ayına kıyasla 823 bin kişi azaldığım açıklamıştır” dedi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR 

Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan şu sorularına yanıt istedi: 

1 – İki devlet kurumunun verileri arasında büyük farklılıklar olmasının nedeni nedir?

2. 30 Haziran itibarıyla sonlandırılan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ve Nakdi Ödeme Desteği (NÖD) ödemelerinin kesilmesiyle, bu ödeneklerden yararlananların bir kısmının açılan işyerlerine dönmeleri, yeniden iş başı yapmaları beklenen bir durumdu. Sonlandırılan KÇÖ ve NÖD ödemeleri sonrası kendi iş yerlerinde çalışmaya devam eden 602 bin kişinin yeniden işe girmiş gibi açıklanmasının nedeni nedir? Bu şekilde bir açılama yapılmasının topluma faydası nelerdir?

3. Ülkemizde hali hazırda iş başvurusu yaparak cevap bekleyen toplam işsiz kişi sayısı kaçtır?

4.TÜİK’in 2,5 puan azalttığı işsizlik verileri doğrultusunda iş başı yapan işçilerin iş yerleri ve illere göre dağılımı nedir?

5.2018 yılından itibaren, Türkiye İstatistik Kurumu’nda değişen genel müdür ve genel müdür yardımcısı sayısı kaçtır?

Başa dön tuşu