SİYASET

GÜRÜLTÜ HAYATIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘sanayi kuruluşlarında yapılan filtre denetimlerine ve verilen cezalara, sürekli emisyon ölçüm sistemine uygun olmayan işletme sayısına ve 2018 yılında Bakanlık tarafından gürültü kirliliğinin engellenmesine yönelik yapılan denetim sayısı ve yapılan denetimler sonucunda uygulanan yaptırımlara ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergelerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan yanıt geldi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gürültü kirliliği yapan tesislere neredeyse 8 milyon, havayı kirleten tesislere 11 milyon idari yaptırım uygulandığını açıklarken, hava kirliliği konusunda 2 yılda 15 bin 336 denetim yapıldığını açıkladı.

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Avrupa Çevre Ajansının yayınladığı raporu hatırlatarak, “Avrupa’da 2016 yılında düşük hava kalitesi nedeniyle 400 bin erken ölüm meydana geldi. Türkiye’de denetimler ve uygulanan yaptırımlar ne yazık ki yetersizdir. İnsanları caydırıcı olmayan bu cezalar, ne yazık ki aynı suçu tekrar yapmaya itmektedir. Hava ve gürültü kirliliğinin yıkıcı ve kalıcı etkileri göz ardı edilmemelidir.” dedi.

 

“GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE 8 MİLYON CEZA”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in gürültü kirliliğinin engellenmesine yönelik yapılan denetim sayısı ve yapılan denetimler sonucunda uygulanan yaptırımlara ilişkin önergesine verdiği yanıtta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2018 Yılında toplam 8 bin 362 denetim yapıldığını ve bin 515 tesise idari yaptırım uygulandığını bildirdi. Bir tesise durdurma cezası verildiğini açıklayan Kurum, Uygulanan idari yaptırım tutarını 7 milyon 753 bin 473 TL olarak açıkladı.

 

“HAVA KİRLİLİĞİNE 11 MİLYON CEZA”

Sanayi kuruluşlarında yapılan filtre denetimlerine ve verilen cezalara ilişkin verdiği yanıtta Bakan Kurum, 2018 Yılında hava kirliliği konusunda toplam 9 bin 842 denetim yapıldığını söyledi. Hava kirliliği ile ilgili 172 tesise 11 milyon 154 bin 956 TL, İdari Yaptırım uygulandığını açıklayan Kurum, ayrıca 35 tesise de durdurma cezası verildiğini açıklarken, 23.10.2019 tarihi itibariyle hava kirliliği ile ilgili 5 bin 195 denetim yapıldığını ve hava kirliliği ile ilgili 192 adet tesise İdari Yaptırım uygulandığını bildirdi.

 

“HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDA DENETİM”

Bakan Kurum, sürekli emisyon ölçüm sistemine uygun olmayan işletme sayısına ilişkin açıklamasında ise, “03.07.2009 tarihli ve 27277 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve 06.10.2010 tarihli ve 27721 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında, 303 tesis ve 710 bacada Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi kurulmuştur. Bu tesislerde sistemin kurulması ve verilerin aktarılmasına yönelik işlemler, 12.10.2011 tarihli ve 28082 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği kapsamında Bakanlığımızca yürütülmektedir. Yukarıda belirtilen yönetmelik hükümlerine uyulmaması ve sınır değer aşımı olan tesisler hakkında; Bakanlığımız ve İl Müdürlüklerimizin idari işlem yapma yetkisi bulunmaktadır. 2018 yılında hava kirliliği konusunda 10 bin 182 adet, 01.01.2019-22.10.2019 tarihlerinde ise 5bin 154 adet denetim yapılmıştır” yanıtını verdi.

 

GÜRER’İN SORULARI..

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2018 yılında endüstri, işyeri, eğlence merkezleri vb. yerlerde gürültü kirliliğinin engellenmesine yönelik yapılan denetimlerin sayısı kaçtır? Yapılan denetimler sonucunda kaç işletmeye yaptırım uygulanmıştır? Lira cinsinden toplam tutarı ne kadardır? Yeterli izolasyonunun sağlanamadığı tespit edilen işletmelerin sayısı kaçtır? 2018 yılında ilgili kurumlara yapılan gürültü kirliliği şikâyet sayısı kaçtır? 2018 yılında ülkemiz genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik; çevre duyarlılığı adına baca atık (filtre) denetimi yapılmakta mıdır? Sanayi kuruluşlarına yönelik denetimler yılda kaç kez yapılmaktadır? 2018 yılında sanayi kuruluşlarına yönelik hava kirliliğine yönelik olarak ceza verilmiş midir? Sayıları ve tutarı ne kadardır? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sürekli emisyon ölçüm sistemi vasıtası ile takip edilen yerlerde kurallara uygun olmadığı belirlenen işletme ve kuruluş sayısı kaçtır? Uygulamada ceza kesilen var mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istemişti.

Başa dön tuşu