GENEL

Hedefe odaklanmak sınav kaygısını dizginliyor

Erkan Koleji, öğrencilerin sınav kaygısını yenmelerine yardımcı olmak amacıyla düzenlediği seminerleri sürdürüyor. Bu kapsamda, son olarak 8. sınıf öğrencilerine sınav kaygısı ile baş etme ve sınavda başarılı olmanın yolları anlatıldı. Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Fulya Özbilen, her öğrencinin kaygısı olduğunu, ancak bu kaygıların zaman zaman başarısızlığa neden olabildiğini ifade etti.

Sınav kaygısının, yoğun bir kaygı durumu olduğuna dikkati çeken Özbilen, ”Sınav sonucunda elde edeceğinizi düşündüğünüz başarısızlığı, kişiliğinizin de başarısızlığı olarak algılamaktan kaynaklanır. Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır, motive eder. İstenilen kaygı düzeyi orta düzey kaygıdır” dedi.

Sınav kaygısının belirtilerine de değinen Fulya Özbilen, bu belirtilerin 3 aşamada incelendiği ifade etti. Özbilen, ”Bilişsel belirtiler; unutkanlık, dikkati toplayamama gibi sonuçlardan doğar. Duygusal belirtiler; gerginlik, sinirlilik ve panik hali durumlarında belli olur. Davranışsal belirtiler ise; ders çalışmayı erteleme, sınavlara girmeme, ders çalışmayı bırakma gibi durumlardır.” İfadelerini kullandı.

Psikolog Fulya Özbilen, sınav kaygısının nasıl atlatılabileceği konusunda da şu önerilerde bulundu:

“Sınav sırasında öğrencilerin doğru nefes alabilmeyi öğrenmesi, olumsuz düşüncelerini değiştirmesi başarıya gitmelerinde yardımcı olur. Hedefe odaklanmaları çok önemli, hedefe odaklandıkları zaman, yani gitmek istedikleri yönü belirledikleri zaman kaygılarını dizginleyebiliyor olacaklar.”

Başa dön tuşu