SİYASET

Hiçbir çocuk sokakta kalmamalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, koruma ve bakım altında oban çocukların gelişim ve eğitim hayatlarında yaşanan problemler, bakım süreci sona eren çocukların karşılaştıkları sorunlar ve evlat edindirilen çocuklarla ilgili olarak Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

EKONOMİK VE SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ NE AŞAMADA?

Gürer, yazılı önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

“Çocuk Destek Gelişim ve Eğitim Programının etkinliğinin artırılması için hangi çalışmalar yapılmıştır? 

Kaç çocuk yararlanmıştır? 

Koruma altındaki çocuklara kurum bakımından ayrıldıktan sonra toplumsal hayata adaptasyonlarını desteklemek üzere verilen rehberlik hizmetinden kaç çocuk yararlanmıştır?

 Korunmaya ihtiyacı olan çocuklara yönelik aile odaklı hizmetlerden kaç çocuk yararlanmaktadır? 

Koruma altındaki çocukların aile odaklı hizmetlerden faydalanması artırılmış mıdır? 

Koruyucu aile hizmet modelinin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik eğitim, bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili son 2 yılda hangi çalışmalar yapılmış, etkisi ne olmuştur? 

Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinin sosyal destek boyutunun güçlendirilmesi sağlanabilmiş midir?”

GELİŞİM VE EĞİTİM PROGRAMI 

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Çocuk Destek, Gelişim ve Eğitim Programından (ÇODEP) çocuk evleri ile çocuk evleri sitelerinde görevli 759 personel ile korunma ve bakım altında bulunan 4.588 çocuğun yararlandığını açıkladı. 

KORUMA ALTINDAN ÇIKARILAN ÇOCUKLARIN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR 

Reşit olmaları nedeniyle koruma ve bakım tedbirleri sona eren gençlerin en son hizmet aldığı kuruluşlarca bir meslek elemanının danışman olarak belirlendiğini belirten Bakan Yanık, “İzleme ve rehberlik faaliyetlerinden yararlanmayı kabul eden gençlerimiz bir yıl süre ile danışmaları tarafından izlenmekte, belirli periyotlarla görüşmeler gerçekleştirilmekte, bir yılın sonunda hazırlanan mesleki rapor sonucunda İl Müdürlüklerimizde bulunan Bakım Sonrası İzleme ve Rehberlik Komisyonu tarafından izleme ve rehberlik faaliyeti sonlandırılmakta veya ihtiyaç duyan gençlerimiz için bir yıl daha devam edilmesine karar verilmektedir” dedi. 

 

İŞ HAYATINA UYUM SEMİNERİ 

Bakanlıklarına bağlı İl Müdürlükleri aracılığıyla “İş Hayatına Uyum Semineri” çalışmaları yapıldığını anlatan Bakan Yanık, söz konusu seminer çalışmalarına 2020 yılında 644 genç, 2021 yılında ise bu güne kadar 374 gencin katıldığını bildirdi. 

 

6 BİN 739 KORUCUYU AİLE 

2021 yılı Haziran itibari ile 6 bin 739 koruyucu aile yanında 8 bin 204 çocuğun bakımının sağlandığını kaydeden Bakan Yanık, bugüne kadar 18 bin 085 çocuğun Evlat Edinme Hizmetinden yararlandırıldığını açıkladı. 

 

15 İLDEKİ KORUCUYU AİLENİN YANINDAKİ ÇOCUK SAYISI 

KURULUŞ BAKIMINDAKİ ÇOCUK SAYISINI GEÇTİ 

Bakan Yanık, 137 bin 533 çocuğun Sosyal ve Ekonomik Destek (SED ) hizmeti kapsamında ailesi yanında desteklendiğini belirterek, “2021 yılı Haziran ayı itibariyle 15 ilimizde koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı, kuruluş bakımındaki çocuk sayısını geçmiştir” dedi.

 

21 BİN 473 ÇOCUĞUA OKUL DESTEK PROJESİ

Bakan Yanık, Okul Destek Projesi ile 2021 yılı Haziran ayı itibariyle 21 bin 473 çocuğun sosyal, kültürel, sportif ve akademik faaliyetlerden faydalanmasının sağlandığını da sözlerine ekledi.  

 

SOKAKTA ÇOCUK KALMASIN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde ekonomik buhranın yanı sıra farklı nedenlerle dağılan aileler ile birlikte, aile bağı yeteri düzeyde gelişmeyen ve sokakta olan çocukların sorunlarının giderek derinleştiği dikkate alınmalıdır. Köylerimizde bile madde bağımlısı çocuklardan söz edilmektedir. Çocuk işçilik yaygınlaşmıştır. Çocuklarımız, aile bağının kopması halinde ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu bağlamda topyekûn bir mücadele şarttır. 

Koruma altındaki çocukların, kurum bakımından ayrıldıktan sonra toplumsal hayata adaptasyonlarının desteklemesi ve mutlaka iş yaşamına katılıp kurum sonrası yaşamının da olumlu olması sağlanmalıdır. Koruyucu aile ve evlat edinme gibi çalışmalar önemlidir. Bu alanda daha çok mücadele ve çocuklarımızın yaşamını iyileştirecek düzenlemeler yapılması da ihtiyaçtır” diye konuştu.

Başa dön tuşu