GENEL

İran Mahsa Amini eylemlerinde ölü sayısı artıyor

İran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölen Mahsa Amini için kadın erkek binler sokaklara döküldü. Mahsa Amini için yapılan eylemler ülkenin bütün sokaklarını karıştırırken çok sayıda protestocunun polisle çatıştığı bilgisine ulaşıldı. Ülke adeta yangın yerine dönerken Mahsa Amini eylemlerinin tüm dünyaya yayıldığı ve dünyanın pek çok yerinden eylemlere sosyal medya üzerinden destek verildiği görüldü. Ülkede 1979 yılında gerçekleşen İslam Devrimi’nin ardından ilk defa bu kadar büyük ve ses getiren bir eylem gerçekleşiyor.

Geçtiğimiz günlerde Tahran’da devriye gezmekte olan ahlak polisleri tarafından önce gözaltına alınan daha sonrada hayatını kaybeden Mahsa Amini için ülkede protestolar başlamıştı. Eylemi başlatan çok sayıda kadın Mahsa Amini’nin ardından saçlarını kestikleri videoları sosyal medya hesaplarından paylaşmaya başladı. İranlı kadınların bu eylemi dünyanın dört bir tarafına yayıldı ve büyük ses getirdi. Söz konusu görüntülere dünya genelinden gelen desteklerden sonra protestolar İran sokaklarında devam etti.

İRAN HALKI SOKAĞA ÇIKTI

Ülkede 1979 yılında gerçekleşen İslam Devrimi’nin ardından özellikle kadınlara yönelik çok sıkı yaptırımlar olmuştu. Bu yaptırımlara karşı zaman zaman rejime karşı protestolar yapılsa da Mahsa Amini eylemi kadar ses getiren bir eylem gerçekleşmemişti. Baskıya dur demek isteyen İran halkı kadın, erkek, genç, yaşlı sokağa döküldü.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

İran rejimine karşı direniş gösteren İran halkı sokaklarda ‘Diktatöre ölüm’ sloganları attı. Gösterilerin hızla büyümesiyle birlikte internet kesintisine gidildi ve halkın Instagram ve WhatsApp üzerinden organize olması engellenmeye çalışıldı. Sokağa dökülen binlerce protestocu kendilerine engel olmak isteyen polisle çatışma yaşadı. Polisin eylemcilere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığı, zaman zaman da gerçek mermi ile göstericilere ateş açtığı öğrenildi. İran’daki eylemlerde binlerce yaralı olduğu aktarılırken, ölü sayısının ise 10’a yükseldiği bilgisine ulaşıldı.

Başa dön tuşu