SAĞLIK

İshal için 7 evde doğal çözüm

Susuz kalmamak ve doğru (yumuşak) yiyecekleri yemek, bu tatsız olayı atlatmanıza yardımcı olabilir.

Günde üç veya daha fazla kez gevşek, sulu dışkılarınız (bağırsak hareketleri) varsa ishaliniz var demektir.  Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne (NLM) göre, Amerikalılar yılda yaklaşık bir kez akut ishal (kısa süreli ishal) geçiriyor. İshale genellikle gıda zehirlenmesi veya başka bir enfeksiyon neden olur. Kronik ishal genellikle Crohn hastalığı gibi uzun süredir devam eden bir sağlık durumuyla ilişkilidir.

NLM, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız bir sağlık kuruluşu görmenizi önerir:

Dehidrasyon belirtileri

Yetişkinseniz, iki günden fazla ishal. Çocuklar için, 24 saatten fazla sürerse sağlayıcıyla iletişime geçin.

Karnınızda veya rektumda şiddetli ağrı (yetişkinler için)

102 derece veya daha yüksek ateş

Kan veya irin içeren dışkı

Siyah ve katran rengi dışkı

Ancak daha az şiddetli, geçici ishal için, evde yapabileceğiniz pek çok şey var, bu hoş olmayan bölümden geçmenizi sağlayacak.

BOL SIVI İÇİN

NLM, ishali tedavi etmenin temel adımlarından birinin sıvıları değiştirmek olduğunu söylüyor . İshalli yetişkinler su, meyve suları, spor içecekleri, kafeinsiz gazlı içecekler ve tuzlu et suları içmelidir.

Her gün yeterince su içiyor musunuz? ABD Ulusal Bilimler, Mühendislik ve Tıp Akademilerine göre, yeterli günlük sıvı alımı erkekler için günde yaklaşık 15,5 bardak (3,7 litre), kadınlar için günde yaklaşık 11,5 bardak (2,7 litre)’dir.

RD, Holley Grainger’in bu videodaki ipuçlarıyla, yeterince su elde etmek sandığınızdan daha kolay. Daha fazla bilgi edinmek için bu Pişirme Işığı videosunu izleyin.

BRAT DİYETİ YAPIN

Michigan, Sterling Heights’taki Henry Ford Sağlık Sisteminde genel bir dahiliye uzmanı olan Sean Drake , biraz yiyecek yemek ve besinlerini sindirmek, suyu daha iyi emmenize ve sulu kalmanıza yardımcı olabilir, dedi . Sorun şu ki, mide bulantısı ve kusmaya birçok ishal vakası eşlik ediyor ve bu da yemek yemeyi yapmak istediğiniz son şey yapıyor.

Pek çok insan muz, pirinç, elma püresi ve kızarmış ekmek gibi BRAT diyetini böyle zamanlarda uygulanabilir buluyor. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi, BRAT diyetini yetişkinler ve çocuklar için önerilen yumuşak bir gıda diyeti olarak tanımlar.

Muz, ishalin tüketebileceği potasyumla yüklüdür. Bu yiyeceklerin hiçbiri de midede uzun süre kalmaz.

Medline Plus’a göre, ishali daha da kötüleştirebileceği veya gaz ve şişkinliğe neden olabileceğinden, genel olarak çoğu süt ürününden kaçınmak iyi bir fikirdir. Amerikan Aile Hekimleri Birliği’ne (AAFP) göre, tüm nedenlere bağlı bulaşıcı ishalin süresini ve şiddetini azaltabilen probiyotik yoğurt bir istisnadır.

Medline Plus, yağlı, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden ve alkolden uzak durun diyor. Kendinizi daha iyi hissedene kadar günde üç büyük öğün yerine birkaç küçük öğün yemeyi deneyin; bu sindirim sisteminiz için daha kolay olacaktır.

EGZERSİZDEN KAÇININ

Antrenmanlarınız, özellikle yorucu olanlar sizi daha da fazla susuz bırakabilir.

Dr. Drake, “Bu, bir maraton için eğitime başlama zamanı değil” dedi. “Vücudunuzun biraz dinlenmeye ihtiyacı var. Günlük aktiviteler yapabilirsiniz ama fazladan kalori harcamayın.”

Ve – kabul edelim – banyodan çok uzakta olmak istemeyebilirsiniz.

Bir koşu sırasında veya sonrasında meydana gelen ” koşucu ishali ” diye bir şey vardır, ancak bu genellikle sadece uzun mesafe koşan insanlarda olur. Hiç kimse koşucu ishaline tam olarak neyin sebep olduğundan emin değildir, ancak bunun bağırsaklardan kan gelmesiyle veya hatta iç organların bacaklarınızın çarpmasıyla sarsılmasıyla ilgisi olabilir. Mayo Clinic’e göre koşudan önce fasulye ve meyve gibi yüksek lifli, gaz üreten gıdalardan kaçınmak ve koşucu ishaline yatkınsanız bol miktarda sıvı içmek iyi bir fikirdir.

ÇAY İÇİN

Bazı insanlar papatya çayının ishal için basit bir çare olduğuna yemin eder, ancak kanıtlar sivilcelidir. BMJ Open Gastroenterology’de yayınlanan bir 2014 araştırması, papatya çiçeği özü, mür (bir ağaç reçinesi) ve kahve kömürünü birleştirmenin akut ishale yardımcı olduğunu buldu.

Öte yandan, Houston’daki Baylor College of Medicine’de gastroenteroloji bursu program direktörü Dr. Schiller, limon otu çayının gerçekten de mide rahatsızlıklarına fayda sağlayabileceğini söyledi. “Bağırsaklarınızı sakinleştirebilir. İshali mutlaka etkilemez, ancak kramplara yardımcı olabilir.”

ZENCEFİL DENEYİN

Integrative Medicine Insights’ta yayınlanan 2016 tarihli bir araştırmaya göre, insanlar binlerce yıldır her türlü mide problemine çare olarak zencefile döndüler. Araç tutması, hamilelikle ilgili mide bulantısı ve ameliyat veya kemoterapi sonrası mide bulantısını hafifletmek için gıda, çay ve takviyelerde yaygın olarak kullanılır.

Dr. Schiller, “Zencefil, mide rahatsızlığınız varsa iyi bir ilaçtır,” ancak muhtemelen ishale pek yardımcı olmaz, dedi.

Bazı insanlar zencefilin ishale ve gaz veya mide ekşimesi gibi diğer sindirim sorunlarına neden olabileceğini buluyor. Food Science and Nutrition’da yayınlanan 2019 tarihli bir incelemeye göre zencefil, mide ekşimesi, geğirme ve gastrointestinal rahatsızlık gibi hafif gastrointestinal yan etkilere neden olabilir. Ancak, bu nadirdir.

Kan inceltici kullanıyorsanız, sağlık uzmanınıza zencefil kullanmayı sorun. Hamile insanlar, yeni ilaçlar veya takviyeler almadan önce daima bir sağlık uzmanına danışmalıdır.

TAKVİYELERİ DÜŞÜNÜN

Probiyotikler, ishal de dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yardımcı olmak için reçetesiz satılan takviyelerde yaygın olarak bulunan canlı bakterilerdir.

Teorik olarak, bu harika bir fikir: Sindirim sisteminizde sağlıklı ve dengeli bir ortam oluşturmak için bağırsağınıza iyi bakteri ekliyorsunuz. Translational Pediatrics’te yayınlanan 2021 tarihli bir araştırma, probiyotiklerin yaklaşık bir gün boyunca ishali azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Genel olarak, sindirim sorunları söz konusu olduğunda, ” Lactobacillus sizin arkadaşınızdır” dedi Dr. Drake. Medline Plus’a göre Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus), insan bağırsağında, ağzında ve vajinasında ve bazı gıdalarda bulunan bir probiyotiktir. “İyi bakteri” olarak bilinir.

Ancak bu suşun faydasını elde etmek için bir eke ihtiyacınız olmayabilir. Dr. Drake, “Çok fazla yoğurdun içinde” diye ekledi. “Bir hap almak yerine, biraz yoğurt almanızı öneririm.”

Probiyotik içeren diğer yiyecekler arasında bazı meyve suları ve soya içecekleri, lahana turşusu, miso ve bazı turşular bulunur.

Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisi’nde yayınlanan 2017 tarihli bir araştırmaya göre, bazı insanlar sindirim enzimleri veya glutamin tozu alarak ishali rahatlattığını iddia ediyor, ancak bunu destekleyecek çok az kanıt var.

REÇETESİZ İLAÇLARI DENEYİN

Yakındaki süpermarket veya eczane raflarında ishali etkili bir şekilde hafifleten reçetesiz satılan ilaçlar olabilir.

Dr. Schiller, “Dışkısında ateş veya kan olmayan çoğu insan için loperamid gibi bir şey oldukça iyi çalışıyor” dedi. Bağırsak hareketini yavaşlatan Loperamid, diğerlerinin yanı sıra Imodium markası altında satılmaktadır.

Dr. Drake’ten bir uyarı: Loperamid, özellikle ciddi ishal vakalarında bazen işleri daha da kötüleştirebilir. Bununla birlikte, ishaliniz şiddetli veya uzun süreliyse bir sağlık uzmanına görünmelisiniz.

Özellikle Pepto-Bismol gibi bizmut subsalisilat içeren diğer reçetesiz ilaçlar da yardımcı olabilir. Drake, ağrınız varsa asetaminofenin (Tylenol) yardımcı olabileceğini, ancak midenizi zorlayabileceğinden aspirin ve ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaçlardan kaçınmanız gerektiğini söyledi.

Bir takviye veya ilaç olmayan bir şey daha var, tabiri caizse midesi zor olsa da, her şeyden daha fazla yardımcı olacaktır. Dr. Drake, “Zaman akut ishal için en iyi arkadaşınızdır” dedi. “Bırak kendi yolunu çizsin.” (Ve bol sıvı tüketin.)

Bununla birlikte, bu, kronik ishal ( Medline Plus’a göre tanımı gereği iki ila dört haftadan uzun süren ), içinde kan bulunan ishal veya ateş veya şiddetli karın ağrısı meydana gelirse geçerli değildir. Bu durumlarda, beklemeyin; tıbbi bakım isteyin.

Başa dön tuşu