ÜNİVERSİTE

Çukurova Üniversitesi Uganda Cumhuriyeti Makerere Üniversitesi İle İşbirliği yapacak.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar başkanlığında Uganda Cumhuriyeti’ne giden Çukurova Üniversiteli bilim insanları Ugan’da üniversiteleri ile işbirliği yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda Makerere Üniversitesi ile tarım ve sulama alanında işbirliği yapılacak.

 

Tarım Ve Tarımsal Sulama Alanında Çalışmalar Yapılacak.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Çetin Uganda Büyükelçiliği ile görüşme yaparak Ziraat Fakültesi hakkında bilgi verdiklerini söyledi. Tarımsal su yönetimi ve hidrojen konularında önemli araştırmalar yaptıklarını, bunu da Uganda Büyükelçiliği’ne bildirdiklerini anlatan Prof. Dr. Çetin, bu alanda etkin ve yetkin olduklarını belirterek büyükelçiliğin bu alanda kendilerinden yardım talep ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Çetin Uganda’ya ziyaretlerinde Uganda Cumhurbaşkanının isteği ile Makerere Üniversitesi yetkilileri ile bir araya gelerek görüştüklerini söyledi.

 

Uganda’nın Tarımsal Yapılar Ve Sulama Alanındaki Sorunlarını Tespit Edecekler.

Prof. Dr. Çetin, Uganda’da Tarım bakanlığı yetkilileri, Su ve Çevre Bakanlığı yetkilileriyle de görüşmeler yaptıklarını ifade ederek Makerere Üniversitesiyle işbirliği protokolü imzalanmasını kararlaştırdıklarını söyledi. Prof. Dr. Çetin, Uganda Tarım Bakanlığı, Çevre ve Su Bakanlığı ve Makerere Üniversitesi’nden bir ekip kurularak Uganda’nın tarımsal ve sulamadaki sorunlarının çıkarılmasını istediklerini ifade etti. Prof. Dr. Çetin şunları kaydetti;

 

“Uganda ekibini Türkiye’ye Çukurova Üniversitesi’ne davet ettik. Uganda sorunlarını Çukurova Üniversitesi’nde bilim insanlarının katılımı ile bir arama tarama konferansı yapmayı kararlaştırdık.  Bu konferansta siz kendi içinizdeki sorunları masaya yatırın bizde size nasıl yardımcı olacağımıza dair bir fikir ortaya koyalım dedik. Çukurova Bölgesinde özellikle hidroloji su kalitesi tarımsal su yönetimi alanında çok deneyimlerimiz ve yurt dışından gelen heyetlere gösterebileceğimiz çok önemli örnekler var. Su yapıları, su çevirme yapıları, sulama ve drenaj yapılarında sistem bazında çok fiziki durumlarımız var. Size bunları da gösterelim dedik. Gelen ekibin bir vizyonu olması adına buraları göstereceğiz. Bizde gideceğiz ve yaptığımız çalışmaları oraya taşıyıp danışmanlık yapacağız. Eğitim anlamında akademik kadro ve öğrenci değişimi alanında işbirliği yapacağız.”     

Başa dön tuşu