GENEL

Kadın Meclisi Şiddet ve İstismara Karşı Ses Verdi

İdam ve hadımın çözüm olmayacağı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

"Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddet ve istismar olaylarına karşın koruyucu ve önleyici tedbirler alınması gerektiğini, taraf olunan Uluslararası sözleşmelere uyulması gerektiğini, İdamın-Hadımın çözüm olamayacağını yıllardır dillendiren, hatta haykıran Kadınlar olarak Adana’dan ses veriyoruz!

 

Medeni kanunda ayrı, Ceza Kanununda ayrı statülere sahip olan ÇOCUK Kavramı iyileştirilmedikçe, Cezai yaptırımlar Hakim inisiyatifine bırakıldıkça, İyi hal ve benzeri anlamsız hafifletici unsurlar kararı etkiledikçe maalesef bakmaya doyamadığımız nice çocuklarımızı daha da koruyamayacağız.. Yetişkin ve yetkin haldeki kadının dahi korunması neredeyse imkansız haldeyken 18 yaş altı kız ve oğlan çocuklarımızın karşı karşıya kaldığı tehlikelerin farkındayız.

 

Biz Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak; defalarca karşı çıktığımız konulardan biri de aile, kadın ve çocuğa ilişkin konuların; yüzeysel meselelermişcesine TORBA yasalara dahil edilmesi idi. 27.Dönem 66. Hükümetin politikalarından beklentimiz; Kadın ve Çocuktan sorumlu Aile Bakanlığı gibi bir isim ve işleyiş anlayışı iken, maalesef Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleştirilmesi söz konusu olup, toplumsal sorunların çözümü noktasında sığ kalacak düşüncesi, Biz Kadın STK’ları tedirgin etmektedir.

 

Kaçırma, hürriyetten yoksun kılma, eğitim hakkı, hatta yaşam hakkı gibi birçok konuda mağdur edilen kadınlar ve çocuklar için olay vuku bulduktan sonra cezai yaptırımların akıbeti ve çeşitlerinin konuşulması; sorunu önlemekten uzak, toplumsal galeyanı artıracak, ayrımcı ve nefret söylemlerini tetikleyecek unsurları barındırmaktadır.

 

Tecavüz, Cinsel saldırı ya da istismar; Fiziki bir eylem olarak değil rehabilitesi üzerine çalışılması gereken ve toplum dinamiklerini derinden etkileyen ruhsal sorunlardır.

 

Kadın ve Çocuğa yönelik Fiziksel,cinsel, psikolojik, ekonomik ve her türlü şiddet ve istismarın önlenmesi, ceza çeşitlerinden daha önceliklidir.

 

Derhal; Taraf olunan Uluslararası sözleşmelerden İSTANBUL SÖZLEŞMESİ hükümlerinin Türk Ceza Kanununa, eksiksiz ve tam metni ile uyarlanması, Uluslar arası Çocuk Hakları Sözleşmelerinin Koruyucu ve kollayıcı tedbirlerinin tüm kolluk kuvvetlerince benimsenmesi ve kanunen uygulanabilir halde yasalaştırılması caydırıcı unsurlardan olacaktır.

 

Kadın ve Çocuk Hakları Danışma Merkezleri ve İlk Adım Kriz Merkezleri, alanında uzman psikolog ve sosyal çalışmacılar desteği ile yurt genelinde yaygınlaştırılmalıdır.

 

Ulusal düzeyde Kadın ve Çocuk İstismarı Önleme Merkezleri ve ALO ACİL DANIŞMA HATLARI kurulup, yaygınlaştırılmalıdır.

 

Nüfus yoğunluğuna göre, çocuklarımızın kullanım alanları olan kentsel alanların tamamında, mahalle içi oyun parkından, okulların bulunduğu ara sokaklara kadar güvenlik kameraları ile tüm kentin 7 gün 24 saat izlenebilir, şeffaf ve erişilebilir güvenlik ağı ile donatılması, mevcut teknoloji ile mümkün olup, tüm il ve ilçe belediyeleri de göreve davet ediyoruz.

 

Bu Toplumsal Fecaat, ancak ve ancak toplumsal dayanışma ile çözülecektir.

 

Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak; tüm Sivil toplum örgütlerini, Kamu Kurum ve kuruluşlarını, Meslek Odalarını, Yerel Yönetimleri, Akademisyenleri ve toplumun tüm dinamiklerini sağduyu çerçevesinde Dayanışma davet ediyoruz."

 

Başa dön tuşu