SAĞLIK

Kansere sebep olan 6 virüs

Gerçek şu ki doktorlar ve bilim adamları çoğu kanser türüne neyin neden olduğunu bilmiyorlar. Evet, sigara içmek gibi bazı yaşam tarzı davranışları riskinizi artırabilir. Kalıtsal faktörler de bazen bir rol oynar, örneğin ailenizde meme kanseri varsa. Ve bazen -nadir durumlarda- kanser bir virüs tarafından tetiklenebilir.

Medikal onkolog Dale Shepard, MD, PhD, çoğu insanda gerçekleşmediğini söylüyor. Ancak virüsler, özellikle aşağıdaki gibi yüksek riskli davranışları olan kişilerde bazı kanserlere neden olabilir:

Damardan ilaç kullanmak ve iğneleri paylaşmak.

Birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişkiye girmek.

Kansere bağlı belirli virüslere karşı aşılanmamayı seçmek.

KANSER BİR VİRÜS MÜDÜR?

Hayır. Kanser, hücrenizin DNA’sının genetik kodunu değiştiren bir virüsün sonucu olabilir.

Ve kanseri tetikleyebilecek herhangi bir virüs değil. Sadece vücudunuzdaki belirli hücre türlerini etkileyen virüslerdir. Ve o zaman bile, sadece belirli durumlarda, diye açıklıyor Dr. Shepard.

VİRÜSLER NASIL KANSERE NEDEN OLABİLİR?

Bir virüsün kansere nasıl neden olabileceği aşağıda açıklanmıştır:

Bir virüs sağlıklı bir hücreye girer.

Hücrenin DNA’sına bağlanır ve genetik kodu değiştirmeye çalışır, vücudunuzdaki hücrelerin nasıl büyüdüğünü ve korunduğunu bildirir.

Bu, hücrelerin anormal davranmasına neden olur.

Bazı anormal hücreler kontrolden çıkarak kanserli bir tümör oluşturur.

Soğuk algınlığı ve gribe neden olanlar gibi çoğu virüs asla 4. adıma geçemez.

Dr. Shepard, “Örneğin akciğerlerinizi ve solunum yollarınızı enfekte eden virüsler vücudunuzda uzun süre kalmaz” diyor. “Virüs, hava yolu hücrelerinize girip DNA’nıza yapışsa bile, bağışıklık sisteminiz bu hatalı hücrelerden çabucak kurtulacaktır. Ancak, karaciğeriniz gibi vücudunuzun diğer bölgelerindeki hücreler o kadar hızlı yenilenmez. Bu hücrelerdeki enfeksiyonlar daha tehlikeli hale gelebilir.”

KANSERE BAĞLI VİRÜSLER

Kanserle bağlantılı birkaç virüs vardır. Yine de bazıları oldukça yaygındır.

Epstein-Barr virüsü (EBV)

Bu virüs en çok mononükleoza (mono) neden olmasıyla bilinir . ABD’deki çoğu insan, gerçekten hasta olsun ya da olmasın, bir noktada EBV alacak. EBV vücudunuzda ömür boyu kalır ve genellikle sorun yaratmaz.

Bununla birlikte, EBV bazen bir tür lenfoma , lenfatik sistem kanserini tetikleyebilir.

Epstein-Barr virüsü için bir aşı olmasa da, kişisel eşyalarınızı, yiyeceklerinizi, içeceklerinizi paylaşmayarak veya virüsü olan birini öpmeyerek maruziyetinizi sınırlayabilirsiniz.

Hepatit B ve C

Bu virüsler, enfekte kanla temas yoluyla ve enfekte olmuş bir kişiyle cinsel ilişkiye girerek yayılır. Bu virüslere sahip kişilerde hepatit veya iltihaplı bir karaciğer bulunur. Enfeksiyon uzun sürerse, siroz adı verilen karaciğerinize kalıcı olarak zarar verebilir. Siroz karaciğer kanserine yol açabilir.

İlaçlar hepatit C’den kurtulmaya yardımcı olabilirken, hepatit B ilaçları onu iyileştirmez. Karaciğer hasarı ve karaciğer kanseri olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Hepatit B için bir aşı mevcuttur.

İnsan herpes virüsü 8 (HHV-8)

Bu virüs çoğunlukla tükürük yoluyla bulaşır, ancak cinsel temas veya kan yoluyla da bulaşabilir. Çoğu insanda semptomlara neden olmazken, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde Kaposi sarkomuna neden olabilir.

Prezervatif kullanarak güvenli seks yapmak ve cinsel partner sayınızı sınırlandırmak, insan herpes virüsü 8 ile enfekte olma şansınızı azaltabilir.

İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV)

HIV , enfekte kanla temas ve enfekte bir kişiyle korunmasız cinsel ilişki yoluyla yayılır. En çok AIDS’e neden olduğu bilinse de HIV, beyaz kan hücrelerine bulaşır ve bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Bu, kanser dahil her türlü hastalığa yakalanma riskinizi artırır.

HIV, Kaposi sarkomu, lenfoma, baş ve boyun kanserleri ve anal kanser ile bağlantılıdır.

HIV ile enfekte olma şansınızı sınırlamanın yolları vardır. Seks sırasında prezervatif kullanın ve uyuşturucu için kullanılan iğneleri paylaşmayın. HIV önleme ilaçları da mevcuttur.

İnsan papilloma virüsü (HPV)

Bu virüs cildinizi veya mukoza zarlarınızı enfekte edebilir. Bazen genital siğillere neden olur. HPV’yi cinsel aktivite yoluyla yakalayabilirsiniz ve cinsel açıdan aktif çoğu insan, yaşamları boyunca en az bir HPV enfeksiyonu geçirir.

Genellikle bağışıklık sisteminiz enfeksiyondan kurtulur, ancak bazen HPV rahim ağzı kanserine neden olabilir. Ayrıca gırtlak kanseri gibi bazı baş ve boyun kanserlerine de neden olabilir.

Dr. Shepard, “Bu virüslerin neden farklı insanlarda farklı tepkiler verdiği belli değil” diyor. “Viral bir enfeksiyon nedeniyle kimin kanser olabileceğini bilmenin bir yolu yok.”

HPV aşıları mevcuttur, etkilidir ve uygun olup olmadığınızı görmek için doktorunuzla görüşülmelidir.

KENDİNİZİ NASIL KORURSUNUZ

Kendinizi virüs kaynaklı kanserden korumanın en iyi yolu, en başta virüse yakalanmaktan kendinizi korumaktır. Bu, korunmasız cinsel ilişkiye girmek ve iğneleri paylaşmak gibi yüksek riskli davranışlardan kaçınmayı içerir.

Dr. Shepard, uygun aşıların yapılmasının da önemli olduğunu vurguluyor. Hepatit B ve HPV için aşılar mevcuttur.

“Bu aşılar enfeksiyon riskinizi önemli ölçüde azaltabilir, bu nedenle kanser riskinizi gerçekten etkiler” diyor. “Hepatit C ve HIV için aşı olmamasına rağmen, şimdi enfeksiyon kaparsanız vücudunuzdaki virüs miktarını en aza indirebilecek ilaçlarımız var.”

Başa dön tuşu