SAĞLIK

Kereviz diyip geçmeyin! Türk bilim insanı kerevizle ALS tedavisi üzerinde çalışıyor

Hastalığa neden olan hücre plaklarının giderilmesi için sebze ve meyveleri inceleyen Türk bilim insanı, ALS hastalığına yol açan plakları kereviz özü ile temizlemeyi başardı.

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü araştırmacısı Neslihan Taşlı, bir süredir kereviz ekstraktının ALS, Parkinson, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanımına yönelik çalışmalar yürütüyor.

Hastalıklara neden olan hücre plaklarının ortadan kaldırılmasıyla ilgili bilgi veren Taşlı, “Yaptığımız şey hücrenin kendi çöpünü atmasını sağlayan bir sistem ve kerevizle bunu başardık.”

Başlangıçta doku sistemleri ve doku mühendisliği üzerinde çalışsa da, son dört yıldır daha çok “hücrelerin sosyal medyası” olarak tanımladığı “eksozom”a, yani hücreler arasında mesajlaşmayı sağlayan küçük keseciklere odaklandı.

Taşlı, “Bir hücrenin diğerine verdiği mesaj, bölgedeki sorun veya hastalığın teşhisi için hayati önem taşıyor” dedi.
Bitkilerin bu mesajları algılama kapasitesi olduğu düşüncesinden yola çıkan Taşlı ve ekibi, laboratuvarda bazı sebze ve meyveleri inceledi.

Bunlar üzerinde çalışırken bitkilerin de bu mesajları sentezledikleri fikrinden yola çıkarak bir çalışma başlattık” dedi.

“Market ve süpermarketlere gidip biraz sebze ve meyve aldık. Ekibim onlardan bazı eksozomlar aldı. Bunları literatürde araştırdık” diye açıkladı Taşlı.

“O zamanlar öğrencilerimden biri nörodejeneratif hastalıklar üzerinde çalışıyordu. Dolayısıyla bu noktadan yola çıktık. Önce ALS’ye başladık” dedi.

“ALS hastalığında eksozomları kullanarak hücre içinde birikmiş plakları yok etmek için sebze ve meyvelerle çalışmalar yaptık. İncelediğimiz birçok meyve ve sebze arasında en etkilisinin kereviz olduğunu gördük” dedi.

Bununla ilgili bir proje başlattık ve Türkiye Bilimler Akademisi’ne (TÜBA) başvurduk.

İş adamı İnan Kıraç’ın ekibe araştırmalarına devam edebilmeleri için burs verdiğini de belirtti.

Bu çalışmalar sırasında kerevizin tüketilmesi durumunda bu hastalıkların tedavi edilip edilemeyeceği sorusunun gündeme geldiğini anlatan Taşlı, “Önemli olan kereviz ekstraktını süzmek ve diğer maddelerden arındırılmış şekilde doğru dozda vermek. .

Kereviz sağlıklı bir sebze ama ne kadar yenirse yensin sadece tüketerek laboratuvarda aldığımız etkiyi gösteremez” dedi.

Başa dön tuşu