GENEL

Kırgızistan Tacikistan krizinde Türkiye devrede! Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuğu ile tüm dünyanın takdirini topladı. Rusya ve Ukrayna arasındaki arabulucu rolü ile dünya gündeminde geniş yer bulan Türkiye, son olarak Tacikistan ile Kırgızistan arasındaki krizin çözümü için devreye girdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama yapıldı. Tacikistan ve Kırgızistan arasındaki sorunun çözümü için diyalog yolu işaret edildi.

Dışişleri Bakanlığı, Tacikistan ile Kırgızistan arasındaki krizin çözümü için diyalog yolunu işaret etti. Tansiyonun daha da yükselmeden gerginliğin son bulması istenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiği bilgisine yer verildi. Türkiye, her iki ülkeye de barışçıl çözüm çağrısı yaptı.

TÜRKİYE’DEN KIRGIZİSTAN VE TACİKİSTAN GERGİNLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Coğrafi konumu sebebiyle çok sayıda konuda aktif olan Türkiye, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta arabulucu olarak sergilediği tavırla tüm dünyanın takdirini kazandı. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta arabulucu rolü üstlenen Türkiye, Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki gerginlik için de devreye girdi. Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasındaki gerilimin diyalog yoluyla sonlandırılması gerektiğini ifade etti.

‘ENDİŞEYLE KARŞILIYORUZ’

Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan-Tacikistan sınırında son yaşananların endişe verici olduğunu ve sorunların diyalogla çözülmesinin temenni edildiğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan iki ülke arasında yaşanan çatışmalarla ilgili yapılan yazılı açıklamada, ‘Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki son gelişmeleri endişeyle karşılıyoruz’ ifadelerine yer verildi.

31 KİŞİ YARALANMIŞTI

Bakanlık açıklamasının devamında ise ‘Dost ve kardeş iki ülke arasındaki bu gerginliğin herhangi bir tırmanmaya mahal vermeden süratle sona erdirilmesini ve sorunların diyalog marifetiyle barışçıl bir şekilde çözümlenmesini temenni ediyoruz.’ denildi. Kırgızistan-Tacikistan sınırında çatışma çıkmış ve iki ülkenin muhafız askerleri arasında çıkan çatışmada 31 kişi yaralanmıştı.

SINIR ANLAŞMAZLIĞI YAŞANIYOR

Kırgızistan ile Tacikistan arasında sınır anlaşmazlığı yaşanıyor. İki ülkenin sınır anlaşmazlığı sebebiyle bölgede hayvan otlatma, tarımsal sulama, arazi, ortak yol kullanımı, sınırdan izinsiz geçişler gibi sebeplerle gerginlikler yaşanıyor. Öte yandan Kırgızistan 2021 yılının Mayıs ayından itibaren sınır sorunu çözüme kavuşana kadar Tacikistan ile gümrük kapılarını kapatmıştı.

Başa dön tuşu