SAĞLIK

Kırık Kalp Sendromu Nedir? Tedavisi Ne? Belirtileri Ne? Neden Olur?

Kırık Kalp Sendromu nedir? Kırık Kalp Sendromu tedavisi ne? Kırık Kalp Sendromu neden oldu?

Kırık Kalp Sendromu’nu başrolünde Timuçin Esen, Ebru Özkan, Okan Yalabık ve Kaan Yıldırım’ın başrolünde oynadığı Hekimoğlu dizisinde duymuşsunuzdur. Peki nedir bu Kırık Kalp Sendromu? Kırık Kalp Sendromu kimlerde olur? Kırık Kalp Sendromu neden olur? Kırık Kalp Sendromu belirtileri nedir? Kırık Kalp Sendromu tedavisi var mı?

Her ne kadar eskiye dair büyük aşk efsaneleri duysak, eskiden aşkın var olduğuna insansak da Kırık Kalp Sendromu günümüzde oldukça çok fazla.. Günümüz getirileri, sosyal medyalar aslında kişiye daha çok yalnızlık, sorgulama, güvensizlik, umursamazlık ve acı getiriyor. Günümüzde kalpler daha kolay kırılıyor.

Kırık Kalp Sendromu’da tam da bu yüzden oluşuyor. Kırık Kalp Sendromu’nda vücut yaşadığı yoğun strese karşı var olmaya çabası veriyor. Kırık Kalp Sendromu tıpkı panik atak gibi kalp krizine benzer bulgularla ortaya çıkıyor.

Kırık Kalp Sendromu ilk kez 1990 yılında Hiraru Sato keşfetmiştir ve Takotsubo Kardiyomiyopatisi olarak adlandırmıştır. Hastalığın bu ismi sendromun geliştiği esnada kalbin sol bölümünün Japon balıkçılarının kullandığı ahtapot avlama kabına benzemesinden dolayı verilmiştir.

Kırık kalp sendromu yaşanılan strese verilen tepki olduğu için ayrıca stres kardiyomiyopatisi ve apikal balon sendromu olarak da adlandırılır. Kırık Kalp Sendromunda hasta da bir kalp krizi yaşaıtr ve hasta kendini kalp krizi geçiriyormuş gibi hisseder. Gerçekten de bu esnada hastaya ait EKG ölçümleri ve kan değerlerine ilişkin parametreler de kalp krizi bulgularını işaret eder.

KALBİ DURDURABİLİR!

Bu hastalık dediğimiz gibi aşırı stres altındaki duygusal bireylerde genelde görülmektedir. Hastalığın gerçekten de kalbi durma noktasına getirme ihtimali vardır. Kalp krizi değil ama sonucu tıpkı kalp krizinin seyri gibi kalbi durma noktasına getirebilir. Bu nedenle ciddi bir hastalıktır.

Kırık Kalp Sendromu neden olur?

Kırık kalp sendromu sevilen birinin, hayvanının ölümü, terk edilme veya ayrılık gibi ağır stres oluşturan durumların sonucunda ortaya bir kalp hastalığıdır. Ayrıca geçirilen şiddetli travmalar, ameliyatlar veya fiziksel hastalıklar kırık kalp sendromunun ortaya çıkma ihtimalini artırabilir.

Kırık Kalp Sendromu ani başlayan bir göğüs ağrısı ile ortaya çıkar ve hasta kalp krizi geçirdiğini hisseder. Kırık kalp sendromu olduğu sırada kalbin sol bölgesindeki pompalama işlevinde geçici bir bozukluk meydana gelir. Kalbin geri kalan kısmı ise normal düzeninde kasılmaya devam eder.

Kırık Kalp Sendromunun gelişimi tam olarak bilinmese de, kalbin stres hormonlarının seviyelerindeki dalgalamalara verdiği tepkiye bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir..

Kırık Kalp Sendromu ile Kalp Krizi Arasındaki Fark Nedir?

Kırık Kalp Sendromu ile kırık kalp sendromu sıklıkla karıştırılır.  Aralarındaki en önemli fark kalp krizlerine genellikle kalpte bulunan arterlerin kısmen ya da tamamen tıkanması neden olur. Bu tıkanıklığın sebebi kan yağlarının yüksek olmasına bağlı olarak gelişen ateroskleroz veya damar içinde oluşan pıhtılardır. Kırık kalp sendromunda ise damarlarda herhangi bir tıkanıklık olmamasına rağmen kalp damarlarında kan akışı yavaşlar.

Kırık kalp sendromu belirtileri nelerdir?

Kırık kalp sendromunda belirtiler kalp krizi ile aynıdır. Hastaneye başvurulduğu kişiye ait tetkiklerin incelenmesine kadar geçen süreçte kırık kalp sendromu kalp krizi sanılabilir.

Kırık Kalp Sendromunun en önemli belirtileri göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır. Göğüste hafif veya şiddetli uzun süreli bir ağrı yaşanır.

Kişiyi derinden etkileyen ağır stres oluşturan bir olayın ardından yaşanan nefes darlığı, hızlı ya da düzensiz kalp atışları gibi durumlarda hemen hastaneye gidilmelidir.

Sol kolda ve alt bölgesinde ağrı

Terleme

Kalpte sürekli sıkışma hissi

Yorgunluk, huzursuzluk ve stres

Vücut hareketlerinde kontrolsüzlük ve dengesizlik

Yalnızlık korkusu

Baş ağrısı

Konsantrasyon güçlüğü

Kırık kalp sendromu neden olur?

Sevilen bir kişinin ölüm haberi

Bir hayvanın ölüm haberi

Ayrılık, boşanma, aldatılma veya terk edilme

Şiddetli bir tartışmanın içinde olma

Korkutucu bir hastalık tanısı haberi

Bir anda çok para kazanmak veya kaybetme

Aile içi şiddet

Geniş bir kitleye açıklama yapmak durumunda olma

İşin kaybedilmesi

Astım krizi

Hırsızlık olayları

Kaza ve travmalar

Geçirilen ciddi ameliyatlar

Depresyon gibi psikolojik hastalıklar

İleri yaş Epilepsi hastalığı

Kırık Kalp Sendromunun’da tedavi edilen hastalar hastalığın tekrarlanma ihtimaline karşı fiziksel ve duygusal stresten uzak durmaya çalışmalıdır.

Kırık kalp sendromu hastalarında kalp yetmezliğinin görülme riski de daha yüksektir

Daha önce kırık kalp sendromu geçiren hastalar düzenli olarak kalp kontrolleri yaptırmalıdır. Kırık Kalp sendromunun belirtilerinden bazılarını yaşıyorsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Başa dön tuşu