SAĞLIK

Kızamık hastalığı nedir? Kimlerde görülür

Kızamık hastalığı hava ile bulaşan bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer alan bir hastalıktır. Kızamık döküntülü bir hastalıktır. Ayrıca bulaşma oranı da oldukça yüksektir. Daha önceden kızamık hastalığına yakalanmamış kişilerde bu hastalığın koruması oldukça düşük olduğu için bulaşması da oldukça yüksek bir ihtimal olarak görülebilmektedir. Bu hastalığı bir kez geçirmek bir daha geçirmemek adına yeterli olabilecektir.

Hastalığın belirtileri arasında genellikle 1 ve 3. günler arasında hafif veya yüksek ateş görülebilmektedir. Burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve kuru öksürük gibi durumların da yine bu günler arasında görülebileceği söylenmelidir. Hastalığın 4 ve 8. günleri arasında yüksek ateş görülür.0 Döküntünün kulak arkasından tüm vücuda yayılabileceği de söylenmelidir. Sonraki günlerde göz iltihabı gibi durumlarla karşılaşmak mümkün olabilir. Ayrıca gözlerin ışığa karşı da büyük bir hassasiyet gösterdiği söylenmelidir.

Kızamıktan korunma yolları arasında genellikle aşı yer almaktadır. Bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan kızamık bir kişinin bu hastalığa maruz kaldığında diğer kişilerin hava ile temas etmesinden dolayı onlarda da görülebilecek olan bir hastalıktır. Bundan dolayı hastalıktan korunmanın bir yöntemi olarak, kızamık hastalığı geçiren hasta ile aynı havayı solumama durumu söylenebilir.

Bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan bu hastalığın oldukça tehlikeli olabildiği evreler de bulunur. Özellikle çocukların bağışıklık sistemleri çok daha zayıf olduğu için, onlarda tehlike daha fazla görülebilmektedir. Kızamık hastalığı geçiren çocuğun balgam çıkarması durumunda hastalığının kötüye gidebileceği söylenmelidir. Bu gibi durumlarda çocuğun kesinlikle doktora götürülmesi gerekecektir. Bunun yanı ısra şiddetli kasılmalar da başka hastalıkların habercisi olabilecektir. Ayrıca kulak ağrısı çekiyorsa da orta kulak iltihabı gibi bir hastalık geçiriyor olabilir. Her zaman bu gibi durumlarda doktora başvurmak daha yararlı sonuçlar verecektir.

Başa dön tuşu