SİYASET

Kızartmalarda kullanılan yağlar sağlığı etkiliyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kızartmalarda kullanılan katı ve sıvı yağların denetimleriyle ilgili soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2018 yılında 256 denetim yapıldığını açıkladı. 

 

Bakan Pakdemirli, yapılan denetimlerde 22 numunede asit sayısı, 8 numunede ise polar madde olmak üzere 30 numunenin  olumsuz sonuçlandığını bildirdi. 

 

KIZARTMALARDA KULLANILAN YAĞLAR DENETLENİYOR MU?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Kızartma yağlarında polar madde ve asit sayısı tespit edilmesi amaçlı denetim yapılması kapsamında 2018 yılında kaç iş yeri denetlenmiştir? 5996 sayılı kanun çerçevesinde yasal işlem yapılan işletme sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

 

YÖNETMELİK KAPSAMINDA DENETİMLER YAPILIYOR 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Kızartmada Kullanılmakta Olan Katı ve Sıvı Yağlar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” kapsamında; gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağların “polar madde”, “asit sayısı” ve “kızartma yağı sıcaklığı” kriterlerinin kontrol edildiğini belirtti. 

 

Bakan Pakdemirli, “Bu çerçevede; 2018 yılında 256 numunede asit sayısı ve polar madde analizleri yapılmış olup 22 numunede asit sayısı, 8 numunede ise polar madde olumsuz çıkmıştır. Olumsuz numune sonuçlarına ise 5996 sayılı Kanununun 41 (a) bendi gereğince idari yaptırım uygulanmıştır” açıklamasında bulundu. 

 

GÜRER: “YAPTIRIMLAR CAYDIRICI DEĞİL”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise insan sağlığı için çok önem arz eden kızartmalarda kullanılan yağların denetiminin çok yetersiz olduğunu söyledi. 1 yıl içinde sadece 256 numunede denetim yapılmış olmasının, denetimle ilgili beklentilerin altında kaldığına işaret eden Gürer, “Oysa konu insan sağlığını birinci dereceden etkileyen, sürekli denetim yapılması gereken bir sorundur. Sayın Bakanın verdiği yanıta göre 256 denetimde 30 numune sorunlu çıkmış. Düz bir orantı yapılırsa 2 bin 500 denetimde 300, 25 bin denetimde ise 3 bin sorunlu numune çıkabilir. Öte yandan sorunlu çıkan numuneler için uygulanan yaptırımların da caydırıcı olmadığı bilinen bir gerçektir. Özellikle AVM gibi çok gidilen yerlerde  patates, tavuk  gibi ürünlerin kızartıldığı yağlar belirli saat aralıklarında kontrol ve denetimi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Başa dön tuşu