GENEL

KORONAVİRUS SÜRECİNİN SÖZLEŞMELERE ETKİLERİ

Adana Barosu’nun tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük’ün yaptığı “Özel Hukukta Mücbir Sebep Beklemeyen Hal Covid-19 Değerlendirmeleri” ve “Koronavirus Sürecinin Sözleşmelere Etkileri” konularının ele alındığı Telekonferansta; İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Ceylan ve Adana Barosu mensubu Av. M. Turan Özer konu hakkında görüş, düşünce ve önerilerini YouTube, twitter ve facebook üzerinden canlı olarak paylaştılar.

 

Çalışmada ayrıntılı biçimde bu süreçte yaşanabilecek hukuki sorunlar anlatıldı.

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, açış konuşmasında Pandemi sürecinin yargının kurucu unsurlarından savunmayı temsil eden avukatları da olumsuz etkilediğini ifade etti.

 

Covid-19 gibi küresel bir salgının normalleşme sürecine girildiği bu dönemde eğitim çalışmalarını da sosyal mesafe ve izolasyon kurallarına uyularak ana ve temel konularda çalışmalar yapmaya başladıklarını vurguladı.

 

Dün Tüketici Hukuku’na dair Çağ Üniversitesi ile ortaklaşa çalışma yaptıklarını bugün de konularında etkin çok önemli isimlerle  “Özel Hukukta Mücbir Sebep Beklemeyen Hal Covid-19 Değerlendirmeleri” ve “Koronavirus Sürecinin Sözleşmelere Etkileri” nin hukuksal yönünün değerlendirileceğini vurguladı.

 

Baro mensubu Av. M. Turan Özer’in yakın bir zamanda konuya ilişkin güzel bir kaynak bir eser ortaya çıkardığını hatırlattı.

 

Prof. Dr. Ebru Ceylan’ın ise Adana ile gönül bağı olan önemli bir akademisyen olduğunu ifade etti.

 

“BAROLAR TÜRKİYE’NİN EN DEMOKRATİK YAPILARINDAN BİRİDİR”

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, gündeme ilişkin olarak görüş ve düşüncelerini de paylaştı.

 

“Mevcut iktidarın salgın ile mücadele etmesi gerekirken, tepeden inme bir bakış açısıyla Avukatlık Kanunu’nda değişiklik planladığını görüyoruz. Seçim sistemi ve  Baroların yapısı Türkiye’nin en demokratik yapılarından biridir.

 

TBB başkanlığında 80 Baro’nun katılımıyla 19 Mayıs ve 1 Haziran 2020 tarihlerinde yapmış olduğumuz toplantılardan sonra hazırlamış olunan bildiri ile bu düzenlemeden vazgeçilmesi gerektiği yönünde öneri sunduk.

 

Bu aşamada bir değişiklik yapılacaksa dayatma ile değil TBB, barolar ve avukatların sürece katılımıyla olmalıdır.

 

Sisteme çomak sokacak nispi temsilin de kabul edilebilir yanı yoktur. Bu, sistemi işlevsiz kılacak, çalıştırmayacak, uzun soluklu bir bakış açısını ortadan kaldırabilecek garip bir tablodur. Örnek verecek olursam 30. Dönem  Baro seçimlerimizde yüzde 77 ile yönetim kurulumuz göreve seçildi. Eğer nispi temsil olsaydı, 10 kişilik yönetim kurulu üyelerinin 8’i bizim arkadaşlarımızdan yüzde 23 oy alan başka bir barodan 2 meslektaşımız iki arkadaşımızın yerine yönetim kuruluna girecekti. Bu ne kadar adaletli olur ?

 

Baroların hak ve özgürlükler ve hukuk devleti ve demokrasi kavramlarına işlevsellik kazandırmak bu kavramları savunmak noktasında ne yazık ki mevcut iktidarın bu yanlışları baroların ifade ediyor olmasından duyduğu negatif bir algı ile bu düzenlemeyi gündeme getirilmektedir. Sadece barolar ile ilgili de değil, TMMOB ve farklı meslek kuruluşları hakkında böyle bir tasarruf vardır. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki şu aşamada bu konu gündemde olmamalıdır.”

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Adana’da yeniden kurulan Bölge İdare Mahkemesinin yargı çevresinin Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye olarak belirlendiğini belirterek, sürece katkısı olan milletvekilleri ve emekleri olanlara teşekkür etti.

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ayrıca dün CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve İstanbul Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliğinin düşürülmesinin kesinleşmiş yargı kararı olmaması nedeniyle Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu ve seçmen iradesinin gasp edildiğini ifade etti.

 

Telekonferans Türkiye’nin farklı illerinden katılımcıların sorularıyla da zenginleştirildi.

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Telekonferansın çok verimli ve faydalı geçtiğini, konuşmacılara ve personele katkılarından ötürü teşekkür etti

Başa dön tuşu