SAĞLIK

Mide gribi mi gıda zehirlenmesi mi?

Karnınız ağrıdığında, muhtemelen banyodaki acil durumunuzun nedenlerine fazla odaklanmıyorsunuzdur. Tek istediğin daha iyi hissetmek.

Ancak gıda zehirlenmesi mi yoksa mide gribi mi olduğunuzu anlamak, en iyi eylem planınızı belirleyebilir ve size ne kadar süreyle kendinizi kötü hissedeceğiniz konusunda bir ipucu verebilir.

Aile Hekimliği doktoru Donald Ford, MD, MBA, Cleveland Clinic Aile Hekimliği Bölümü Başkanı, gıda zehirlenmesi ve mide gribi semptomları arasındaki farkı ve ne zaman endişelenmeniz gerektiğini nasıl anlayabileceğinizi açıklıyor.

MİDE GRİBİ VE GIDA ZEHİRLENMESİNİN NEDENLERİ

Mide gribi ( viral gastroenterit olarak da bilinir) çok yaygındır. Birçok virüs gibi, yakın çevrede bir araya gelen insan grupları tarafından yayılır.

Dr. Ford, “Mide gribinin etrafta dolaştığını gördüğümüz klasik ortam bir yolcu gemisidir” diyor. “İnsanlar kapalı bir yapı içinde ve birbirleriyle çok yakın temas halindeler. Bu şartlar altında virüs çok kolay bulaşıyor.”

Buna karşılık, gıda zehirlenmesi yiyeceklerden gelir. Bakteriler, düzgün pişirilmeyen yiyeceklerde veya çok uzun süre buzdolabında bekletilmeden bekletilen yiyeceklerde büyüyebilir. Dr. Ford, bazı gıdaların genel olarak sizinle aynı fikirde olmayabileceğini ve gıda zehirlenmesine benzer reaksiyonlara neden olabileceğini ekliyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ İLE MİDE GRİBİ ARASINDAKİ FARKLAR

İki durum birden fazla semptomu paylaştığı için gıda zehirlenmesi ile mide gribi arasında ayrım yapmak çok zor olabilir.

Her ikisinin de ana yan etkisi ishaldir. Bu sulu ve hatta bazen kanlı olabilir. Dr. Ford, “Kanlı ishal genellikle çok hızlı bir ishal başlangıcı olduğunda olur” diyor. “Bağırsak yolunu bozar ve biraz kanamaya neden olur.” Kusma ve mide bulantısı da yaygın semptomlardır, bazı kişilerde her ikisinde de ateş ve titreme gelişebilir.

Bununla birlikte, ikisi arasındaki en büyük fark, belirtilerinizin maruz kaldıktan sonra başladığı ve belirtilerinizin ne kadar sürdüğüdür.

SEMPTOMLARIN BAŞLANGICI

Mide gribi, sisteminizde tipik olarak yaklaşık 24 ila 48 saatlik bir kuluçka süresine sahiptir ve ardından semptomlara neden olmaya başlar. Buna karşılık, gıda zehirlenmesi hızlı bir şekilde ortaya çıkar – tipik olarak şımarık yiyecekleri yedikten yaklaşık iki ila altı saat sonra.

Dr. Ford, “Diyelim ki bir piknikte oturuyorsunuz ve herkes aynı yemeği yiyor” diyor. “Birçok insanın aynı semptomları alması çok olası. Oysa bir mide rahatsızlığı ile, son bir veya iki gün içinde benzer semptomları olan birinin yanında olmuş olabilirsiniz. Başlaması birkaç gün sürer.”

Gıda zehirlenmesi, daha yakın tarihli bir olaydan sonra ortaya çıktığı için, tanımlanması biraz daha kolay olabilir. Dr. Ford, “Çoğu insan az önce ne yediğini düşünmekte sorun yaşamaz ve yumurta salatasının çok uzun süre dışarıda kaldığını fark eder” diyor. “Daha sonra semptomlarını buna kadar takip edebilirler.”

BELİRTİLER NE KADAR SÜRER

Gıda zehirlenmesi sadece mide gribinden daha hızlı ortaya çıkmaz, aynı zamanda seyrini daha hızlı sürdürür. Dr. Ford, viral gastroenteritin genellikle iki gün sürdüğünü, ancak bazen daha uzun sürebileceğini söylüyor. Buna karşılık, gıda zehirlenmesi “umarım bundan daha erken sisteminizden çıkar” diye devam ediyor Dr. Ford. “Çok kısa olma eğilimindedir. Bunu, vücudunun aldığı şeyden kurtulmaya çalıştığını düşünmeyi seviyorum, bu onun için iyi değil.”

MİDE GRİBİ BELİRTİLERİ

Mide gribi mide bulantısı, ishal ve kusma gibi hoş olmayan semptomlara neden olur. Dr. Ford, “Ateş ve titreme gibi sistemik etkiler olarak adlandırdığımız şeyleri viral gastroenterit ile biraz daha fazla görme eğilimindeyiz” diyor. “Ama bu, genel olarak %100 doğru değil.”

Mide gribinin grip ile aynı şey olmadığını akılda tutmak önemlidir. Her ikisine de virüsler neden olsa da, çok farklıdırlar. Dr. Ford, “Grip bir solunum yolu hastalığıdır ve ateş ve titremeye, ayrıca öksürüğe, nefes darlığına ve üst solunum yolu semptomlarına da neden olur” diye açıklıyor. “Mide gribi ayrıca ateş ve titremeye neden olabilir. Ancak tipik olarak mide bulantısı ve özellikle ishal yaşarsınız.”

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Tipik gıda zehirlenmesi belirtileri arasında kusma ve ishal bulunur. Bazen bunlar şiddetli olabilir. Ayrıca bazen gıda zehirlenmesi ile ateş alabilirsiniz.

GIDA ZEHİRLENMESİ VE MİDE GRİBİNDEN NASIL KURTULURUM

Hem gıda zehirlenmesinin hem de mide gribinin tedavisi aynıdır: dinlenin ve bol su için.

Dr. Ford, “ Bu hastalıklardan herhangi birinin en büyük riski dehidrasyondur ” diyor. “Vücudunuz oradakilerden kurtulmaya çalışırken, iyiyi kötüyle birlikte atacaktır. Sizi hasta eden toksinlerle birlikte çok fazla sıvıyı dışarı atıyor. Onları değiştirme konusunda süper agresif olmalısınız. ”

Ateşinizin olması da susuz kalmanıza neden olabilir. Dr. Ford, “Vücut ısınız yükseldiğinde, onu rahatsız eden bir şeyin varlığına verilen bir tepkidir” diyor. “Ve bu aslında daha fazla sıvı yakar. Bazen ateşle terlerseniz sıvı kaybettiğinizi bilirsiniz. Ama diğer zamanlarda, söyleyemezsiniz bile.”

Susuz kaldığınızda, vücudunuzdaki elektrolitleri de kaybedersiniz. Elektrolitler, vücudunuzda bulunan ve sıvıları daha iyi emmenize yardımcı olan sodyum, potasyum ve magnezyum gibi minerallerdir.

Pedialyte® veya Gatorade® gibi elektrolit açısından zengin içecekleri bol miktarda H2O ile eşleştirmeyi öneren Dr. Ford, “Elektrolitleri değiştirmek de vücudunuzun içmeye çalıştığınız suyu tutabilmesi için faydalıdır” diyor.

Hem gıda zehirlenmesi hem de mide gribi, kendi kendini sınırlayan rahatsızlıklar olarak bilinir. Başka bir deyişle, koşullar kendi seyrini sürdürdükçe kendi başınıza daha iyi olacaksınız.

Dr. Ford, “Bu koşullardan herhangi biri için çok nadiren ilaca ihtiyacımız olur” diyor. “Tedavi dinlenme ve hidrasyondur. Bazen insanlar hapları ya da onlara daha hızlı yardımcı olacak başka bir şey almak isterler ki bunu kesinlikle anlıyorum. Ancak antibiyotikler aslında bu rahatsızlıkları daha da kötüleştirebilir. Grip için kullandığımız ilaçlar işe yaramayacak.”

GIDA ZEHİRLENMESİ VEYA MİDE GRİBİ İÇİN NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ

Bununla birlikte, bir gıda zehirlenmesinden veya mide gribinden sonra bir doktora görünmeniz gerekebilecek zamanlar vardır. Yüksek ateşiniz varsa, tipik olarak 102 derece Fahrenheit’in (38.33 santigrat derece) üzerindeyse, kontrol edilmek isteyebilirsiniz.

Dr. Ford, “Başka belirtiler ortaya çıkarsa – örneğin aşırı uykulu olmanız, yataktan çıkamıyorsanız veya tutarlı konuşamıyorsanız – bunların tümü potansiyel olarak dehidrasyon belirtileridir” diyor. “48 saatten sonra hala iyi hissetmiyorsanız, bu da bir endişe kaynağıdır. Bazen iyileştiğinizi söyleyebilirsiniz. Bununla birlikte, semptomlar azalmadıysa – veya kesinlikle o zamana kadar daha kötü görünüyorsa – muhtemelen en azından doktorun ofisiyle temasa geçmek ve semptomlarınız hakkında konuşmak iyi bir fikirdir.

Bir doktora gittiğinizde, muhtemelen size ne yediğiniz veya son zamanlarda kimi gördüğünüz hakkında sorular soracaktır. Dr. Ford, “Doktorlar, gıda zehirlenmesi veya mide gribi olup olmadığını anlamaya çalışmak için genellikle son birkaç gün içinde başınıza gelenlerin oldukça ayrıntılı bir geçmişini gözden geçirir” diyor. Bu ayrıntılı konuşma, tedavinizi yönlendirmenize veya neler olduğunu belirlemenize yardımcı olur.

Önleme, her iki hastalık için de anahtardır. Etrafta bir mide böceği varsa, ellerinizi yıkayın. “Bu şekilde bulaşıyor,” diye devam ediyor. “İnsanlar, hasta kişinin dokunduğu yüzeylere dokunuyor. İstemeden ağızlarına dokunuyorlar ve virüsü kapıyorlar.”

Gıda zehirlenmesi de önlenebilir. Yiyeceklerin güneşte durduğu büyük bir toplantı veya piknikteyseniz, sadece birkaç saat sonra bile gıda zehirlenmesi meydana gelebilir. Dr. Ford, “Piknik planlıyorsanız, o soğutucuyu serin tutun ve yiyecekleri olabildiğince uzun süre soğukta tutun” diyor. “Sıcak havalarda ve nemde güneşte ne kadar çok oturmasına izin verilirse, bakteri geliştirme olasılığı o kadar yüksek olur.”

Başa dön tuşu