SAĞLIK

Migrene ne iyi gelir?

Baş ağrısı kesinlikle hoş bir gelişme değildir. Migren baş ağrısı için bu iki katına çıkar. Nörolojik bir hastalığın neden olduğu bu baş ağrıları genellikle olağanüstü derecede ağrılı ve güçten düşürücüdür.

Baş ağrısı uzmanı MD Emad Estemalik, “Migren oldukça yaygın” diyor. Barometrik basınç veya hava koşullarındaki değişikliklerden kaynaklanabilirler. Stres, kaygı veya depresyon da bu baş ağrılarının görülme sıklığını artırabilir.

Erkeklerden daha fazla kadın migren yaşar — Dr. Estemalik, erkeklerin %6 ve %8’ine kıyasla, kadınların kabaca %16 ila %18’inde migren olduğunu söylüyor. “Kadınlarda hormonal faktör olma eğilimindedir” diyor. “Çocuk doğurma çağındaki kadınlar en yüksek migren sıklığına sahip olacaklar ve genellikle adet döngüsünün başlangıcından sonra başlıyorlar ve kadınlar yaklaştıkça veya menopoza girdikçe iyileşme eğilimi gösteriyorlar.”

Epizodik (veya ara sıra) migreniniz varsa, yalnız değilsiniz. Aslında, epizodik migreni olan kişilerin kabaca %2 ila %5’i, ayda 15 günden fazla bir baş ağrısıyla birlikte olmak olarak tanımlanan kronik migrene dönüşecektir.

AURALI MİGREN NEDİR?

Migrende siyah noktalar gördüğünüzde veya herhangi bir görsel değişiklik yaşadığınızda, bunlar auralı bir migreniniz olduğunu gösterebilir.

Auralar siyah noktalar veya zikzak çizgiler gibi görünebilir veya geçici çevresel görme kaybına ve duyusal değişikliklere neden olabilir; bu semptomların tümü migren zincirinin bir parçasıdır. Dr. Estemalik, “Auralar görsel olabilir, duyusal olabilir” diyor. “Kelimelerinizi telaffuz etmekte biraz zorlanabilirsiniz – bu yüzden konuşma değişiklikleri var.” Auraları her zaman olmasa da bir baş ağrısı takip edebilir. “Baş ağrısı olmadan ortaya çıkabilirler.”

Bir auraya sahip olmak çok korkutucu olabilir, çünkü semptomlar inme veya diğer nörolojik durumları taklit edebilir. Dr. Estemalik, auralar yaşıyorsanız, onları ciddiye almanız gerektiğini vurguluyor. “Bunun gibi herhangi bir yeni semptom başlangıcına bakılması gerekiyor.”

MİGREN BAŞ AĞRISINI YATIŞTIRMAYA YARDIMCI OLABİLECEK İLAÇLAR

Migren sıklığını ve oluşumunu azaltmak için işte birkaç çözüm:

Yaşam tarzı ve davranış değişiklikleri yapın

Her şeyden önce, yaşam tarzı veya davranış değişiklikleri yapmak migrene yardımcı olabilir. Bu, daha fazla egzersiz yapmak, ekran sürenizi azaltmak ve uygun miktarda uyku almak anlamına gelir. Stresinizi azaltmak da yardımcı olabilir – veya ağrı çok büyükse ışıkları kısmak veya alnınıza soğuk bir bez kullanmak gibi şeyler yapmak.

Bununla birlikte, bir kişi için işe yarayan şey sizin için çalışmayabilir, bu nedenle bireysel yaşam tarzınıza ve migren sıklığınıza bakıp buna göre ayarlama yapmak en iyisidir. Dr. Estemalik, “Herkes kendileri için neyin işe yaradığını biliyor” diyor.

Diyetinizi değiştirin

Ne yediğinizi değiştirmek migrene yardımcı olabilir. Özellikle, nitrik oksit veya monosodyum glutamat (MSG) içeren yiyecekleri yemekten kaçınmak çok önemlidir; ikincisi özellikle artan migrenlerle bağlantılıdır.

Kaçınılması gereken bazı yaygın yiyecekler şunlardır:

Çin yemeği.

Nacho peynir aromalı tortilla cipsleri.

İşlenmiş gıdalar.

Salam.

Pepperoni.

Ramen noodle.

Yaşlı peynirler.

Kırmızı şarap.

Kafein veya çikolata alımının ılımlı hale getirilmesi de tavsiye edilir.

Reçetesiz satılan ağrı kesicileri sınırlayın

Reçetesiz satılan ağrı kesiciler almak, migreninizin sıklığını artırabilir. Dr. Estemalik, “Hastalara, migrenlerini kronik migrene dönüştürebilecek rebound veya aşırı ilaç kullanımı baş ağrısını önlemek için reçetesiz satılan ağrı kesicilerin kullanımını haftada iki günden fazla kullanmamalarını tavsiye ediyoruz” diyor.

Reçetesiz takviyeleri alın

Dr. Estemalik, reçetesiz satılan üç takviyenin migren sıklığını azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor: magnezyum oksit, D2 vitamini ve koenzim Q10.

Magnezyum ayrıca auraları azaltmak için özellikle iyidir. Dr. Estemalik, “Basit, reçetesiz bir strateji olarak günlük magnezyum almanızı öneririm” diyor. “400 ila 500 mg’lık bir magnezyum dozu bu auralara karşı koruma sağlayabilir ve genellikle hastalara auralarını deneyimlediklerinde fazladan bir magnezyum almalarını tavsiye ederiz.” Yine de ishal gibi magnezyum yan etkilerine dikkat etmeye dikkat ediyor.

İlaçlar

Şiddetli migrenleri tedavi etmek için, başladıktan sonra onları durduran ilaçlara veya onları uzak tutan koruyucu ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Dr. Estemalik, botulinum toksini veya nöromodülasyonu başarılı seçeneklere iki spesifik örnek olarak göstererek, “Bunlar günlük oral koruyucu ilaçlardan aylık migren enjeksiyonlarına kadar değişebilir” diyor. “Bir sürü yeni tedavi var.”

PİERCİNG MİGRENE YARDIMCI OLABİLİR Mİ?

Bazı insanlar piercingin migrene yardımcı olabileceğini iddia etse de Dr. Estemalik bunun doğru olmadığını söylüyor. “Bunu destekleyecek hiçbir kanıt veya veri yok.”

MİGREN TEDAVİLERİ İÇİN NEREYE GİTMELİYİM?

Migren tedavisinde en iyi ilk adım, sağlık uzmanınızla görüşmenizdir. “Birincil bakım sağlayıcınızla migrenlerin sıklığı ve şiddeti hakkında konuşun ve ikincil nedenlerle ilgili herhangi bir endişeniz varsa, sonraki adımları belirlemek için bir baş ağrısı uzmanı veya bir nörolog görebilirsiniz.”

Doğru tedaviye karar verdiğinizde, Dr. Estemalik buna devam etmenizi önerir – rahatlama yakında gelecektir. “Genellikle iyi bir rejime bağlı kalırsanız, birkaç ay içinde baş ağrısı sıklığında bir değişiklik görebilirsiniz.”

Başa dön tuşu