SİYASET

Narenciyede DFİF destekleri derhal ödensin

2019 yılının sonuna gelindiğine dikkat çeken Barut, ayrıca narenciyede bahar aylarında yaşanan sıcak ve poyraz nedeniyle yüzde 70'e varan ürün kaybının üreticileri mağdur ettiğini, çiftçilerin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının faizsiz 2 yıl süreyle ertelenmesini istedi.

"BAKANLIK NEYİ BEKLİYOR?"

Hasadın sürdüğü narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, mağdur üreticilerin sorunlarına dikkat çekip çözüm istedi. Üretim maliyetlerindeki fahiş artışa karşın narenciye fiyatlarının geçen yılla aynı seviyede olduğunu vurgulayan Barut, ürün fuyatları ile yüzde 70'e varan rekolte kaybının üreticileri perişan ettiğini dile getirdi. 2019 yılı biterken hala 20018 yılı narenciye Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteklerinin ödenmemesine tepki gösteren Barut, "Bakanlık üreticileri desteklemek, borçlarını faizsiz ertelemek için daha ne bekliyor?" dedi.

"BORÇLAR ERTELENSİN, DFİF ÖDENSİN"

Çukurova Bölgesi'nin geçmişten bu yana 2 ana ve önemli ürünü bulunduğuna işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bunlardan birisi pamuk diğeri narenciyedir. Bölgede narenciye hasadı sürüyor. 2019 yılında da narenciyede büyük sorunlar yaşanıyor. Mart ve Nisan aylarında yaşanan mevsim normallerinin üzerindeki aşırı sıcak ve poyraz nedeniyle narenciyede yüzde 50-70 oranında verim kaybı var. Bazı ağaçlarda hiç meyve yok. Bu verim kaybı ekonomik olarak zarar verdi. Üretim maliyetleri fahiş oranda artarken ürün fiyatları geçen yılla aynı seviyelerde. Narenciyeyi sıcak ve poyraz vurduğunda Tarım Bakanına, 'Afet Bölgesi ilan edilsin' diye çağrı yapmıştık. Kimse oralı olmadı. Çiftçilerimizin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları duruyor. Çiftçi borçları iki yıl süreyle ve faizsiz ertelenmeli. Ayrıca hala 20018 yılı narenciye Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) destekleri ödenmedi. Hükümetin, bakanlığın üreticileri desteklemesi gerekir ancak hala bu destekleri göremiyoruz. Acilen DFİF destekleri ödenmelidir."
 

Başa dön tuşu