GENEL

Oruç ibadeti hakkında bilmeniz gereken herşey

“Oruç size sayılı günlerde olmak üzere (farz kılındı)…” Bakara suresi 184. ayette geçen bu cümle bize açıkça orucun tutulması gerektiğinden bahseder. Bu ayetin devamında yolcular, hasta olanlar , oruç tutamayacak kadar engeli bulunanların oruç tutmasına zorlanmadığını anlatır. Bunun yerine bir fakiri doyurarak bu borcu ödeyebileceklerini anlatır. Şu an ülkemizde her sene ramazanda fitre denilen bir hesap yapılır. Bu bir kişinin günlük karnını doyuracağı en alt sınırını belirler. Ramazan’da oruç tutamayan imsanlar bunu alt sınır belirleyerek bir fakire buna göre parsını verir. Kaç gün tutamazsa bu fiyatı o güne çarparak bir fiyat çıkartır ona göre bu ödemeyi o fakire verir.
Elbet herkesin tanıdığı bir fakir vardır çevresinde. Eğer ki benim çevremde öyle bir fakir yok diyen varsa o da okuyan bir gence, hayır kurumlarına bu parayı verebilir. İlla para mı vereceğiz diye soran olursa cevabı hayır. Ayette aslında bunlara para verin yazmaz. Bu fakirleri doyurun der. Bu da sizin bu fakiri doyurmanızı daha doğru kılar. Örnek verecek olursak eğer engeliniz hiç oruç tutmaya el vermiyorsa bir aylık o fakiri doyuracak kadar erzak almanız oruç görevini tamamlamanıza olanak verecektir.

Oruç tutmanızda eğer bir engeliniz bulunmuyorsa fitre vererek bu ibadeti tamamlayamazsınız. Mutlaka orucu tutmanız gerekmektedir.

Oruç ibadeti sadece aç kalarak yapılacak ibadet değildir. Elinize , dilinize, gözünüze, teninize oruç tutturmanız gerekmektedir. Bu şu demektir ki vücudunuzun her tarafıyla günahlardan kaçmanız gerekmekte. Günahlardan normal vakitlerde de kaçınmak gerekli iken bu ramazan ayında büyük bir özen gerektirmektedir. Orucun mantığı aç kalarak açın halinden anlamakken ayrı bir parantez açmak gerekirse hâl,haraket, davranışlarımıza dikkat ederek tümden oruç mevsimine girmek gerekir.

Sadece belli günlerde oruç tutamayanlar ise fitre vermezler. Onlar ayete göre o gün boyunca tutamadığı gün boyunca başka günlerde bu orucu tutarak bu ibadeti tamamlarlar.
Bu ibadeti yapmak insan vücuduna da çok büyük katkılar sağlar. Vücuda dinlenme zamanı verdiği için büyük katkı verir. Beyinsel hastalıkları azaltır. Aslında Allah’ın rızası için yapılan ibadet fiziksel özelliklerimize de fayda sağlar.

Başa dön tuşu