SAĞLIK

Polikistik Over Sendromu doğurganlığı nasıl etkiler?

Polikistik over sendromu (PCOS), doktorların kadın cinsiyet hormonlarındaki dengesizlik ile ilişkilendirdiği bir hastalıktır. Dengesizlik çeşitli semptomlara yol açabilir ve bir kadının doğurganlığını etkileyebilir.

Her ay, doğurganlık çağındaki kadınlarda yumurtalık yüzeyinde folikül adı verilen içi sıvı dolu minik kistler gelişir. Östrojen dahil kadın cinsiyet hormonları, foliküllerden birinin olgun bir yumurta üretmesine neden olur. Yumurtalık daha sonra bu yumurtayı serbest bırakır ve folikülden ayrılır.

PCOS’lu kadınlarda kadın cinsiyet hormonlarında bir dengesizlik vardır. Dengesizlik, olgun yumurtaların gelişmesini ve salınmasını engelleyebilir. Olgun bir yumurta olmadan ne yumurtlama ne de hamilelik gerçekleşemez. Bu hormon dengesizliği, esas olarak bir erkek cinsiyet hormonu olan testosteronda anormal bir artışı da içerebilir. Genellikle küçük miktarlarda olmasına rağmen, kadınların da testosteron ürettiğini unutmayın.

PCOS’un Nedenleri

Uzmanlar PCOS’a neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar, ancak genetik faktörleri içerebilir. Bir kadının annesi veya kız kardeşi bu duruma sahipse, diğerlerine göre bunu geliştirme şansı daha yüksektir.

Ek olarak, vücuttaki aşırı insülin de bir kadının PCOS geliştirme riskini artırır. İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur ve vücut tarafından yiyeceklerde bulunan şekeri enerjiye dönüştürmek için kullanılır. Özellikle, PCOS’lu kadınların sıklıkla insülin direnci vardır. İnsülin direnci, vücudun kan şekerini doğru şekilde düşürememesidir. Kan şekeri seviyeleri çok yükselebilir ve bu da daha fazla insülin üretimine neden olur.

Çok fazla insülin, testosteron üretimini daha da artırır ve bu da PCOS’un bazı semptomlarına yol açar.

PCOS Belirtileri

PCOS’lu herkes aynı belirti veya semptomlara sahip olmayacaktır. Ayrıca, PCOS semptomları, bir kişinin üreme yıllarında herhangi bir yaşta veya zamanda ortaya çıkabilir. Semptomlar da zamanla değişebilir. PCOS’un en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:

Yüzde, göğüste veya sırtta anormal saç büyümesi

Akne veya cildin koyulaşması

Kilo almak

Kafada saç inceltme

kısırlık

düzensiz dönemler

Yumurtalık kistleri

Depresyon

Artan cilt etiketleri

PCOS Doğurganlığı Nasıl Etkiler?

Chennai Sanat Doğurganlık Klinikleri Klinik Direktörü Dr Dakshayani Ravikumar, PCOS’un doğurganlık üzerindeki etkilerinin kişiden kişiye farklı olabileceğini söylüyor.

Yumurtlama sorunları genellikle PKOS’lu kadınlarda kısırlığın birincil nedenidir. Testosteron üretiminin artması veya yumurtalıklardaki foliküllerin olgunlaşmaması nedeniyle yumurtlama gerçekleşmeyebilir.

Yumurtlama meydana gelse bile, hormonlardaki bir dengesizlik, rahmin astarının olgun yumurtanın implantasyonuna izin verecek şekilde gelişmesini engelleyebilir.

Dengesiz hormonlar nedeniyle yumurtlama ve adet düzensizliği olabilir. Tahmin edilemeyen adet döngüleri de hamile kalmayı zorlaştırabilir.

PCOS’un Diğer Komplikasyonları

Kısırlık genellikle PCOS’un ana komplikasyonlarından biridir, ancak tek komplikasyon değildir. Dr Dakshayani, PCOS’lu kadınların diğerlerinden daha fazla risk altında olduğu sağlık koşullarını listeler:

Yüksek kolesterol seviyeleri

Yüksek kan basıncı

Kalp hastalığı

Diyabet

Kilo almak

uyku apnesi

Depresyon ve anksiyete

Zayıf vücut öz imajı

Endometriyal kanser

Doktor Ne Zaman Görülür?

“Hamile kalmakta zorluk çeken herkes, çeşitli tedavi seçeneklerini açıklayabilecek bir doktorla konuşmalıdır. Hamile kalamayacaklarından endişe duyan veya PKOS’a işaret edebilecek semptomları olan herkes bir doktora görünmelidir” diyor Dr Dakshayani.

Bir kadın hamile kalmak istemese bile, PCOS’un erken teşhisi, komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. PCOS için değerlendirme, tedaviyi hedeflemeye ve gebe kalma şansını artırmaya yardımcı olabilir. Dr Dakshayani, “Bir kadın hamile kalırsa, PKOS’un mevcut olup olmadığını bilmek de önemlidir, çünkü araştırmalar PKOS ile gestasyonel diyabet, erken doğum ve yüksek tansiyon gibi gebelik komplikasyonları riskinin daha yüksek olduğunu bulmuştur” diye ekliyor.

PCOS Tanı ve Tedavisi

PCOS’u teşhis etmek için özel bir test yoktur; doktorlar birkaç faktöre dayanarak bir teşhis koyarlar. Testler arasında fizik muayene, tıbbi geçmişi bilme, hormon seviyeleri ve glikoz seviyeleri için kan testleri ve ultrason taraması yer alabilir.

PCOS tedavisi, hamile kalmak isteyenlerde hamile kalma şansını artırabilir. Ayrıca insanların semptomlarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Semptomlar kişiden kişiye değiştiği için tedavi her zaman aynı değildir. Seçenekler ayrıca kadının hamile kalmak isteyip istemediğine de bağlıdır.

Dr Dakshayani, PCOS semptomları için tedavi seçeneklerini paylaşıyor:

Hormonal dengesizlikleri düzeltmeye yardımcı olan doğum kontrol hapları

Vücudun insülin kullanımını ve testosteron üretimini iyileştirmek için insülin duyarlılaştırıcı ilaçlar

Diyabet durumunda, kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için ilaç

Genel refahı artırmaya ve kiloyu kontrol etmeye yardımcı olmak için egzersiz ve sağlıklı beslenme

Sağlıklı bir kiloyu korumak, insülin ve testosteron düzeylerini düşürmeye ve semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir.

PCOS için Doğurganlık Tedavisi

PCOS’lu bir kadın hamile kalmak isterse, doktor adet dönemlerini düzenlemek ve yumurtlamayı teşvik etmek için ilaçlar reçete edebilir. “İlaç doğurganlığı iyileştirmezse ameliyat bir seçenek olabilir. Bir cerrahi prosedür, cerrahın karında küçük kesikler yaptığı ve bir iğne soktuğu laparoskopik yumurtalık delme işlemidir. Yumurtalık üzerinde testosteron üreten az miktarda dokuyu yok etmek için elektrik akımı kullanılır. Dr Dakshayani, testosteron seviyelerinin düşmesi düzenli yumurtlamanın gerçekleşmesine izin verebilir” diye açıklıyor.

Doğurganlığı Artırmak İçin İpuçları

Aşağıda doğurganlığı artırmaya yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı ipuçları verilmiştir.

Ağırlık yönetimi

Fazla kilo vermek hormon üretimini dengelemeye yardımcı olabilir ve yumurtlama ve hamilelik şansını artırabilir. Düşük kilolu ve gebe kalmakta zorluk çeken kişiler de kısırlık için başka bir risk faktörü olabileceğinden doktorlarını görmek isteyebilirler.

Stres Yönetimi

Uzun süreli stres hormonları etkileyebilir. Örneğin, devam eden stres vücutta kortizolü artırabilir ve bu da insülin üretiminde bir artışı tetikleyebilir. Yüksek insülin seviyeleri kadın cinsiyet hormonlarında dengesizliğe ve kısırlığa neden olabilir. Stresi yönetmenin sağlıklı yollarını bulmak da doğurganlığı artırabilir. Stresi yönetmenin ipuçları arasında düzenli egzersiz yapmak, iş ve ev hayatını dengelemek, arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirmek ve yeterince uyumak yer alır.

Diyet Değişiklikleri

PCOS’lu bazı kişiler için düşük glisemik diyet semptomları ve doğurganlığı iyileştirebilir. Bu diyet türü, kan şekeri seviyelerinde artışa neden olan daha az gıda yemeyi içerir, bu da daha düşük insülin seviyelerine ve daha az testosteron üretimine neden olur.

Kadın Doğurganlığını Etkileyen Diğer Faktörler

PCOS, kadın kısırlığının birçok olası nedeninden sadece biridir. Diğer bazı yaygın nedenler aşağıdakileri içerir.

Endometriozis: Rahim dokusunun rahim dışında büyümesi, özellikle fallop tüplerinde geliştiğinde kısırlığa da yol açabilir.

Yapısal Sorunlar: Fallop tüplerinin veya üreme sisteminin diğer bölümlerinin yapısındaki bir sorun hamile kalmayı zorlaştırabilir.

Fibroidler: Rahimdeki bu kanserli olmayan tümörler, implantasyonu önleyerek doğurganlık sorunlarına neden olabilir.

Bununla birlikte, PCOS dahil doğurganlık sorunları olan birçok kadın tıbbi yardım ile hamile kalabilir. Hamilelik şansını artırmak için atılması gereken ilk adım, bireyin bir doktora görünmesi ve doğru bir teşhis almasıdır. Bunu yaparak en kısa sürede tedaviye başlayabilirler.

Başa dön tuşu