GENEL

Portekiz’de binlerce kişi sokağa döküldü: İşte sebebi

Yüksek enflasyon insanların harcamalarını yönetmesini daha da zorlaştırırken, protesto etmek ve daha iyi yaşam standartları talep etmek için Cumartesi günü binlerce kişi Lizbon sokaklarında yürüdü.

Portekiz, Batı Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri ve hükümet verileri, işçilerin %50’sinden fazlasının geçen yıl ayda 1.000 Euro’dan (1.054,60 $) daha az kazandığını gösteriyor. Aylık asgari ücret 760 euro.

Portekiz’de konut fiyatları 2022’de %18,7 arttı, bu otuz yılın en önemli artışı ve kiralar da kısmen spekülatif emlak balonu nedeniyle önemli ölçüde arttı.

Sigorta komisyoncuları CIA Landlords tarafından yapılan bir araştırmaya göre, düşük ücretler ve yüksek kiralar, Lizbon’u dünyanın yaşamak için en az üçüncü şehri haline getiriyor. Portekiz’in %8,3’lük enflasyon oranı sorunu daha da kötüleştirdi.

“Adil Yaşam” hareketi tarafından düzenlenen protestoda, 26 yaşındaki programcı Vitor David, bir gün Lizbon’a geri dönmek istediğini, ancak çok pahalı olduğu için daha uzakta yaşamak zorunda kaldığını söyledi. şehir.

“Hayatımız öyle bir noktaya geliyor ki artık umudumuz kalmıyor. Bu çok zor.”

Resmi veriler, Portekizlilerin yaklaşık %20’sinin yurtdışında yaşadığını gösteriyor.

Üniversiteden yeni mezun olan ancak halen işsiz olan Jose Reis, “Sesimizi duyurmak için buradayız” dedi.

Lizbon’un daha yoksul varoşlarında yaşayan insanlar tarafından yaratılan “Adil Yaşam” hareketi, devam eden yaşam maliyeti krizinin, enflasyon yükselmeden önce zaten en savunmasız olanları en sert şekilde vurduğunu söylüyor.

Daha yüksek ücretler, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarına bir üst sınır getirilmesi ve barınma konusunda hükümetin harekete geçmesini istiyorlar.

Portekiz geçen hafta konut kriziyle başa çıkmak için ağır bir önlem paketi açıkladı. Yine de insan hakları grupları, yetkililerin zengin yabancıları ülkeye çekmek için Ekim ayında tanıtılan Dijital Göçebe Vizesi gibi diğer politikaları desteklemeye devam etmesi durumunda önerilerin çok az anlam ifade edeceğini söylediler .

Başa dön tuşu