SAĞLIK

Prostat büyümesi nedeniyle idrar yapmakta zorlanan erkekler ne yapmalı

Tuvalete gitmek hafife aldığınız bir şeydir - ta ki aniden yapamazsınız (ya da çok kolay yapamazsınız). Erkeklerin ve doğumda erkek olarak atanan kişilerin, özellikle 50'li yaşlarında ve sonrasında yaşlandıkça, idrar yapmada sorun yaşamaları şaşırtıcı derecede yaygındır.

MS, ürolog Brad Gill, dişlerinizi sıkıp durumu görmezden gelmeyin, diyor. Bu uygunsuz sorunla başa çıkmanın yolları vardır, böylece… Hayatın akışına geri dönebilirsiniz.

Öyleyse, idrar problemlerinden bahsedelim.

PROSTAT SORUNLARI

Büyümüş bir prostat, erkeklerin idrar yapmakta zorluk çekmesinin açık ara en önemli nedenidir. Prostat bezi mesanenin hemen altında bulunur. İdrar, mesaneden prostattan geçerek vücuttan çıktığı üretraya giden bir kanal aracılığıyla hareket eder.

Erkekler yaşlandıkça prostat büyür ve bunun sonuçları vardır. Dr. Gill, “Bu büyüme prostat içindeki kanalı sıkıştırarak idrarın geçmesini daha dar ve zor hale getiriyor” diyor. “Yavaş bir değişiklik ama sonunda banyoya girdiğinizde farkedeceğiniz bir değişiklik.”

Büyümüş bir prostat, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara yol açabilir:

Zayıf idrar akışı.

İdrarı dışarı atmak için süzme.

Akışı başlatmada sorun veya akışı durdurup başlatan bir akış.

Mesanenizi boşaltamadığınızı hissetmek.

Banyodan çıktıktan sonra top sürme.

Geceleri daha fazla idrar yapmak için kalkmak.

Hiç idrar yapamama.

İdrar yapmak zor olduğunda, tuvalet ziyareti sırasında mesanenizi boşaltma olasılığınız daha düşüktür. Bu, idrara çıkma için daha sık (ve giderek sinir bozucu) gezilere ve hatta iç çamaşırınıza damlamaya veya utanç verici “kazalara” veya sızıntılara neden olabilir.

İDRAR YAPMA ZORLUĞU İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR

Prostat büyümesini önlemenin bir yolu yoktur. (Yine, bu doğal olarak olan bir şeydir.) Ancak idrar yolu semptomlarınız varsa, işlerin normale dönmesine yardımcı olacak birçok seçenek vardır.

Dikkatle nemlendirin

Susuz kalmamak için düzenli olarak sıvı tüketin, ancak şunu unutmayın: Ne kadar çok sıvı yutarsanız, o kadar sık ​​gitmeniz gerekir – özellikle de mesaneyi tahriş eden bir sıvı türüyse. Bu yüzden ne içtiğinize ve ne zaman içtiğinize dikkat edin. Örneğin:

Akşamları sıvı alımını azaltın, özellikle de kendinizi düzenli olarak sabah saat 2’de tuvalete çiş yapmak için yürürken buluyorsanız. (Genel olarak, insanların akşam 6’dan veya akşam yemeğinden sonra bir bardaktan daha az su içmeleri önerilir.)

Mesanenizi tahriş edebilecek yapay tatlandırıcılardan ve renklendiricilerden kaçının.

Genellikle içeceklerde bulunan kafeini göz önünde bulundurarak kahve, çay ve soda tüketimini sınırlayın. Kafeinin idrar söktürücü etkisi vardır, yani daha fazla idrar yapmanızı sağlar.

Alkol alımınıza dikkat edin. Bira, içki ve şarap aynı zamanda mesane tahriş edici ve idrar söktürücü olarak da işlev görebilir, bu da daha sık idrar yapmanıza ve daha fazla idrar üretmenize neden olur.

Tutma

Banyoyu gün boyunca düzenli olarak kullanın. Gill, “Gitmen gerektiğinde git” diyor. “İçinde tutma çünkü mesane senin gençliğinde olduğu kadar sabırlı değil.”

Genel olarak, mesaneniz her iki ila üç saatte bir boşaltılmalıdır – bu, yaşamda nadiren teşvik edilen bir hızdır. Dr. Gill, “Küçük yaştan itibaren toplum bize idrarımızı tutmayı öğretiyor” diyor. “İlkokulu ve öğretmeninizin size henüz banyo molası vermediğini söylemesini düşünün.”

‘Çifte boşluk’ alıştırması yapın

Mesanenizi tam olarak boşaltamadığınızı düşünüyorsanız, “çifte boşluk” sizin için doğru hareket olabilir.

Dr. Gill, “Tuvalete gitmeyi bitirdikten sonra 30 saniye ila bir dakika bekleyin ve ardından biraz daha sıkmaya çalışın” diyor. “Bu, mesaneyi daha tamamen boşaltmaya yardımcı olabilir, bu da bir sonraki ziyaretinizden önce size daha fazla zaman verebilir.”

Temel olarak, mesanenizi sızdıran bir borunun altındaki bir kova gibi düşünün: Sadece yarısına kadar boşaltırsanız, taşmasını önlemek için iki kat daha sık boşaltmanız gerekir.

Uyku vakti rutininizi gözden geçirin

Banyoya gitmenin yatmadan önce yaptığınız son şey olduğundan emin olun. Uyumadan önce boşalmak, yataktayken mesanenin dolmasının (ve kapasiteye ulaşmasının) daha uzun süreceği anlamına gelir.

Bir yandan not olarak, gece boyunca çok sık idrara çıkıyorsanız – örneğin, üç veya dört kez (veya daha fazla) – uyku apneniz olabilir.

Genellikle horlama ile ilişkilendirilen uyku apnesi, solunumun duraklayabildiği bir durumdur. Bu, vücudun gece boyunca daha fazla idrar üretmesini sağlar ve sık sık uyanmanıza neden olur. Bu, rutin olarak yataktan kalkma ve tuvalete gitme alışkanlığına yol açabilir.

Ekleri atla

Bazı şifalı otlar ve besin takviyeleri prostat sağlığı için pazarlanmaktadır, ancak ardı ardına yapılan çalışmalar, bunların gerçek etkinlikleri hakkında şüpheler uyandırmaktadır. Hatta bazı durumlarda takviyeler prostat sorunlarına bile yol açabilir.

Sonuç olarak? Vitamin ve takviye koridorunda prostat sağlığı için “sihirli bir hap” bulmaya güvenmeyin. (Ancak, buna yardımcı olabilecek ilaçlar vardır.)

İDRAR SORUNLARI İÇİN 1 NUMARALI İPUCU

Bu ipuçları akış mücadelelerini yönetmenize yardımcı olsa da, gerçekten yapılması gerekenlerin yerini tutmaz: “Rahatsız edici semptomlarınız varsa, bir üroloğa görünün” diyor Dr. Gill. “Sadece görmezden gelme.”

Ne de olsa idrara çıkma sorunu, büyük bir rahatsızlıktan daha fazlası olabilir. Ayrıca sağlığınızı olumsuz etkileyebilir veya potansiyel olarak daha ciddi bir tıbbi sorunun işareti olabilir.

Dr. Gill, uzun süreli bir tıkanıklık mesanenizde birikebilir ve daha sonra böbreklerinize baskı uygulayabilir ve bu da zamanla kalıcı hasara neden olabilir, diyor. Ek olarak, mesanenizde idrar yolu enfeksiyonları ve taşlara yakalanma olasılığınız da daha yüksek olabilir.

Ve genişlemiş bir prostat tipik olarak idrar akışı sorunlarının nedeni olsa da, her zaman suçlu bu değildir. Daha az yaygın olmasına rağmen, bazı kanser türleri ve çeşitli enfeksiyonlar gitmeyi zorlaştırabilir.

Aşırı aktif mesane ve mesane irritanları da acil idrara çıkma ve idrar sıklığının sık görülen nedenleridir.

Çişinizde kan görürseniz, telefona geçin ve doktorunuzla randevu alın. Dr. Gill, “Kanlı idrar asla normal değildir ve her zaman hemen kontrol edilmesi gereken bir şeydir” diye vurguluyor.

Aynen, idrar yapamıyorsanız.

PROSTAT BÜYÜMESİ İÇİN TEDAVİLER

Şimdi, iyi haber. Büyüyen prostatınız işemeyi zorlaştırıyorsa, semptomları hafifletmek için iyi çalışan birkaç tedavi seçeneği vardır:

İlaçlar: “Ağızdan alınan ilaçlar başlamak için makul bir yer” diyor Dr. Gill. Genellikle günde bir kez alınan ve birkaç yan etkisi olan bir haptır. Ancak dezavantajı, prostat büyümesini ilaçla tedavi ediyorsanız, ilaca ömür boyu ihtiyaç duyulacağı anlamına gelir.

Minimal invaziv tedaviler: Hap almıyorsanız veya ilaç semptomları tamamen gidermiyorsa, ürologlar sorunu genellikle ofiste minimal invaziv prosedürlerle de tedavi edebilir. Biri prostatınızın içini küçültmek için buhar kullanır. Bir diğeri, bir dizi implantla kanalı açık tutar. Kanalın gerilmesine yardımcı olan geçici ekler de inceleniyor. Bu tedaviler, genellikle düşük yan etki riskine sahip oldukları için güzel bir seçenektir.

Ameliyat: Ameliyathanede yapılan işlemler veya ameliyatlar en kesin seçenektir. Zamanla büyüyen fazla dokuyu çıkararak semptomları hafifletmek için prostatınızdaki kanalı açarlar. Anestezi altında yapılan bazı ameliyatlar ayakta tedavi edilebilir. (Diğerleri bir gece hastanede kalmayı gerektirebilir.)

Dr. Gill, “İdrar yapma sorunları normal değil, ancak konuşulması gereken günlük bir şey” diyor. “Semptomlarınızla mücadele etmeyin ya da sadece zahmete katlanmaya karar vermeyin. Aşağıda yanlış gidebilecek şeylerin bir listesi var.

“Öyleyse proaktif olun, doktorlarınızla konuşun ve işleri nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi anlamanıza yardım etmemize izin verin.”

Başa dön tuşu