SİYASET

PTT ve TCDD’de binlerce taşeron çalışan var

Toplam personel sayısının 110 bin 995 olduğunu belirten Bakan Adil Karaismailoğlu, Bakanlıklarına bağlı birimlerdeki taşeron çalışan sayını açıklayamadı. 

 

GÜRER, TAŞERON SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 696 sayılı KHK’nın yayımladığı 2017 yılından bu yana kadro bekleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki taşeron firma çalışanlarının taleplerine dikkat çekmek amacıyla ilgili Bakanlığa yazılı soru önergesi verdi. 

ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDAKİ TAŞERON İŞÇİLERİN TALEPLERİ 

Gürer önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

“Bakanlığınızda kadrolu, sözleşmeli, vekâleten, geçici tanımları ile çalıştırılan personel sayısı dağılımlı olarak kaç kişidir?

Bakanlığa bağlı kurum kuruluş ve bakanlığa bağlı KİT çalışanı kaç kişi, 696 sayılı KHK ile 70 hizmet alım sözleşmesine takılarak (alt yüklenici) taşeron firma çalışanı olarak kalmıştır?

Bakanlığınız ve varsa bağlı KİT işlerinde kaç alt yüklenici (taşeron ) firma faaliyet göstermektedir? Kaç çalışan alt yüklenicide işçi olarak çalışmaktadır?

Üniversite mezunu olup işçi olarak çalışırken statü değişikliği ile memur olabilecek çalışan sayısı kaçtır? Statü değişiklik taleplerinin karşılanması düşünülmekte midir?

2020 yılında bakanlığın birimleri ile bağlı kuruluşlarda kaç iş kazası meydana gelmiş, kaç kişi yaralanmış, kaç kişi vefat etmiştir? Taşeron firmada çalışıp iş kazası geçiren ve vefat eden sayısı kaçtır?

2021 yılında personel alımı yapılacak mıdır? Bakanlığa bağlı kurum, kuruluş ve KİT engelli kotasına göre boş kadro var mıdır? Alım engelliler için düşünülmekte midir?”

110 BİN 995 PERSONEL 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakanlıkları ile bağlı, ilgili, ilişkili kurum ve kuruluşlarında; memur, işçi, sözleşmeli kadrolar kapsamında toplam 110 bin 995 personelin istihdam edildiğini bildirdi. 

ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDAKİ ENGELLİ PERSONEL SAYISI 2 BİN 635

2020 yılsonu itibariyle istihdam edilen engelli personel sayısının toplam 2 bin 635 olduğunu belirten Karaismailoğlu “2021 yılına ait açıktan ve nakil suretiyle yapılabilecek atama sayılarına dair Cumhurbaşkanı Kararı açıklandıktan sonra personel alım planı yapılacaktır” açıklamasında bulundu. 

HANİ TÜM İŞÇİLER KADROLU OLACAKTI?

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı değerlendirmede, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda çalışan tüm personelin asli kadrolara atanacağının resmi makamlarca açıklandığını anımsattı. “Binlerce İşçi başta KİT ler olmak üzere taşeron firmada çalışmaya devam ediyor” dedi.

VAR OLAN SORUNU GİZMELEKLE SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ 

Buna rağmen başta Karayolları, Demiryolları, PTT  olmak üzere kamuda halen yüzbinlerce işçinin taşeron firma elemanı olarak çalıştırıldığına dikkat çeken  Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakan önergemizde yer alan taşeron işçi sayısını açıklamaktan itina ile kaçınıyor. Ancak Sayın Bakan’ın bu sayıları açıklamaması, Bakanlıklarına bağlı kurumlarda var olan sorunu çözmez. Yapılması gereken, Karayollarında yıllardır kadro bekleyen taşeron işçilerin beklentilerini karşılayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesidir. Karayollarında 14 bin, PTT’de 17 bin taşeron firma çalışanı olduğu daha önce yazılı sorularımıza verilen bakan yanıtlarında ifade edilmişti. Demiryolları ile bakanlığa bağlı diğer kuruluşlarda ve Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan çalışmalar da dahil sadece Ulaştırma Bakanlığında 100 bine yakın taşeron firma çalışanı var. Bu çalışanlara kadro sözü verildi. Ancak kadro verilmedi. Bakan taşeron çalışan sayısını  belki taşeron bitti dedikleri halde bitmediğini  bildiği için açıklayamamıştır. Taşeron firmada çalışanlarIN mutlaka çalıştıkları kurum asıl kadrosuna alınmalıdır” diye konuştu. 

Başa dön tuşu