SİYASET

Rehabilitasyon merkezleri destek bekliyor

Türkiye’de 2 bin 500’e yakın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde 400 bine yakın engelli öğrencinin eğitim aldığına dikkat çeken Gürer, “Salgından önce de sıkıntı yaşayan bu okullar salgınla birlikte devlet tarafından verilen ödenekler de kesildiği için çok daha büyük sorunlarla mücadele etmektedir. En azından öğrencilere uzaktan eğitim verilerek, bu okullara verilen desteğin devam etmesi gerekir” dedi. 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüsle mücadele kapsamında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin eğitimlerine ara verilmeden önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi vermişti. 

GÜRER’İN  SORU ÖNERGESİ

Gürer önergesinde, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Kanunu kapsamında açılan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin yıllara binaen enflasyon karşısında yaşanan değer düşmesi nedeni ile ücret iyileştirmesi talebinde bulunduklarını belirterek, “Ücret artışının memur maaş katsayısı veya enflasyon oranına bağlanması ya da iyileştirilmesi yönünde bir çalışma yapılacak mıdır? Gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti düşünülmekte midir?

Sektörün "AR GE" ve eğitimde yenilikçi teknolojiler çalışmaları yapabilmesi için "KOSGEB" destek statüsüne sokulması düşünülmekte midir?” şeklindeki sorularına yanıt istemişti. 

BAKAN SELÇUK, GÜRER’İN ÖNERGESİNİ YANITLADI

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine, geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıt verildi.  Bakan Selçuk, Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine destek eğitim hizmetleri kapsamında 2020 yılında ödenecek ödenek miktarının belirlendiği 2020 Yılı Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylere Verilecek Eğitim Desteği Tutarlarına İlişkin Tebliğin 05.02.2020 tarihli ve 31030 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, “Bu tebliğe göre 5580 sayılı Kanun kapsamında açılan özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde engelli bireylere verilen destek eğitiminin bütçeden karşılanacak kısmı; katma değer vergisi hariç olmak üzere bireysel eğitim için aylık 790 TL, grup eğitimi için aylık 221 TL olarak belirlenmiştir. 2019 yılı ile kıyaslandığında bireysel eğitim ücreti 25, grup eğitim ücreti 24 oranında artmıştır” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “REHEBALİTASYON MERKEZLERİ ZOR DURUMDA”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, korona virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlerden önce zaten zor durumda idiler. Bu merkezlerin sahip ve yöneticileri ödeneklerin artırılmasını ve vergilerde muafiyet getirilmesini talep ediyorlardı. Ancak salgınla mücadele kapsamında, diğer eğitim kurumları gibi bu merkezlerde eğitime ara vermek zorunda kaldılar ve sorunları katlanarak arttı, Çünkü bu okullara verilen ödenekler kesildi” dedi. 

ÖDENEKLERİ KESİLMEMELİ 

Gürer, kapanan ilk ve orta öğretim kurumları için Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitim sistemi olan EBA’nın hayata geçirildiğini belirterek, “Ancak çoğunluğu zihinsel engelli, fiziksel engelli, otizmli ya da down sendromlu olan bu çocuklar için EBA sistemi uygun değil. Bu çocuklar için okullarındaki fizyoterapistler veya diğer öğretmenler tarafından uzaktan eğitim verilebilir. Böylece uzaktan eğitim karşılığında özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin ödenekleri bu okullara aktarılabilir” diye konuştu. 

Başa dön tuşu