GENEL

Rusya kısmi askeri seferberlik ilan etti

Rusya-Ukrayna savaşı sürerken Rusya, kısmi askeri seferberlik ilan etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘Batı ülkemizi yok etmek istiyorlar’ derken Rusya Savunma Bakanı Şoygu ise seferberlik kapsamında 300 bin yedek asker çağırılacağını duyurdu. Rusya’nın kısmi seferberlik ilanına ukrayna’dan yorum geldi. Ukrayna Başkan Yardımcısı Podolyak, bu kararın savaşın planlandığı gibi gitmediğini gösterdiğini söyledi ve Putin’in amacının savaşın suçunu üzerinden atarak kötü giden ekonomiyi Batı’ya bağlamak olduğunu belirtti.

Hedefin Donbas’ı özgürtleştirmek olduğunu söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin’den kısmi seferberlik kararı geldi. Aylardır devam eden Rusya-Ukrayna savaşında tüm dünyanın gözü bu iki ülkeye çevrilirken Rusya’nın kısmi askeri seferberlik ilan etmesi dünya gündemine oturdu. Son dönemde Ukrayna ordusunun cephede peş peşe bazı bölgelerde tekrar hakimiyet kurduğuna dair haberlerin artmasının ardından Rusya’dan kısmi seferberlik kararı geldi.

‘HER TÜRLÜ SİLAHI KULLANIRIZ’

Ukrayna’nın doğusunda yer alan 4 ayrılıkçı bölge Rusya’ya bağlanmak üzere referandum kararı almıştı. Rusya bu gelişmeyi olumlu karşılarken ABD ve AB ise oylama yapılmasına karşı çıktı. Bu gelişmenin ardından ulusa sesleniş yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi askeri seferberlik ilan ettiğini duyurdu. Batı’nın Rusya ve Ukrayna arasında barış istemediğini söyleyen Putin, ‘Bat, ülkemizi yok etmeye çalışıyor. Batı, Rusya-Ukrayna barışını istemiyor. Zamanında SSBC’yi böldüler. Şimdi sıra Rusya’ya geldi. Hedefimiz Donbas’ı özgürleştirmek. Toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız. Batı’ya söylüyorum, yanıt verecek çok sayıda silahımız var. Bu blöf değil.’ dedi.

200 BİN YEDEK ASKER ÇAĞIRILACAK

Rusya’da kısmi askeri seferberlik ilan edilmesinin ardından açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Ukrayna ile olan savaşta 5 bin 937 Rus Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı ve seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek asker çağırılacağını duyurdu.

HAPİS CEZASI 5 YILDAN 10 YILA ÇIKARILDI

Öte yandan Rusya’da askeri seferberlik görevinden kaçanların hapis cezasının artırılmasına yönelik yasa tasarısı da Duma’dan geçti. Kabul edilen yasa tasarısı kapsamında düşman ordusuna gönüllü olarak teslim olan askerlere 10 yıl, savaşta yağma yapanlara 15 yıl hapis cezası verilecek. Seferberlik zamanında askeri görevden kaçanların hapis cezası ise 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

 

Başa dön tuşu