SAĞLIK

Rusya yeni virüs bildirdi

Rusya’nın Penza bölgesinde tespit edilen ‘daha bulaşıcı’ en son omikron türünün neden olduğu enfeksiyon.
Perşembe günü Rusya, “kraken” olarak adlandırılan yeni koronavirüs XBB.1.5 alt değişkeninin ilk vakasını bildirdi.

Küresel olarak baskın olan omikron suşunun bir başka dalı olan varyant, son zamanlarda ABD’de hızla yayıldı ve Birleşik Krallık ve diğer Avrupa ülkelerinde de vakalar tespit edildi.

Ülkenin sağlık gözlemcisi Rospotrebnadzor’a göre, Rusya’nın son derece bulaşıcı alt varyantı olan ilk hastası Penza bölgesinde yaşıyor.

Yetkili, yeni alt varyantın daha yüksek bir ölüm oranına sahip olmadığını veya daha ciddi enfeksiyonlara neden olmadığını, ancak daha hızlı yayıldığı ve daha bulaşıcı olduğuna dair kanıtlar olduğunu söyledi.

Rozpotrebnadzor, omikron türünün BA.5 alt değişkeninin şu anda Rusya’da en baskın olan olduğunu söyledi.

Geçen gün Rusya’da 48 ölüm dahil 4.675 yeni enfeksiyon kaydedildiğini, toplam sayıyı 20 milyonun üzerine ve ölümlerin 394.260’ın üzerine çıktığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çarşamba günü yaptığı bir değerlendirmede, toplamda “kraken” alt değişkeninin 38 ülkede bulunduğunu ve en yüksek sekans yüzdesinin -% 82,2 – ABD’den bildirildiğini söyledi.

DSÖ, “Genetik özelliklerine ve erken büyüme oranı tahminlerine dayanarak, XBB.1.5 vaka insidansındaki artışlara katkıda bulunabilir” dedi.

Başa dön tuşu