GENEL

SAĞLIKÇILARIN ÇALIŞMA KOŞULLARI ACİLEN DÜZELTİLMELİDİR

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Salgınının dünyada ve ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren İl Pandemi Kurullarının hemen oluşturulması gerektiğini ve Tabip Odaları başta olmak üzere kentin tüm bileşenleri ile düzenli toplanarak çözüm yollarının üretilmesi gerektiği söyledik. Uyarılara uyulmadığı için; salgından en çok biz etkilendik” dedi.

 

EN ÇOK SAĞLIK ÇALIŞANLARI ETKİLENDİ

Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Görmezden gelinen tüm çözüm önerilerimizin dikkate alınmamasına rağmen bizler yine de hem toplum hem de sağlık çalışanlarının sağlığı için 8 aydır uyarıyoruz. Uyarılarımızın dikkate alınmaması sonucunda ülkemizde salgından halkımız ve biz sağlık çalışanları en çok etkilenenler olduk. Pandemi İstanbul başta olmak üzere tüm ülkede yeniden kontrolsüz bir şekilde arttığı gibi Adana'da da artışların olduğunu görüyoruz. Pandeminin daha fazla kontrolden çıkmaması, sağlık çalışanlarının tükenmişliğinin önüne geçilebilmesi ve daha da önemlisi salgınla baş edebilmek için acil sıkı önlemler alınmalıdır.

İlimizde başlıca yapılması gerekenler: Salgın kontrolü Adana Tabip Odası başta olmak üzere tüm meslek örgütlerinin ve toplumun katılımı ile yönetilecek şekilde yeniden örgütlenmelidir.

Testler olabildiğince yaygınlaştırılmalı ve  koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmelidir.”

 

EKONOMİK ÇIKAR VAKA SAYISINI ARTTIRDI

Ekonomik çıkar kaygısıyla açılan AVM, restaurant, cafe vb. toplu kullanım alanlarında daha sıkı kısıtlamalara gidilmesi gerektiğinide söyleyen Başkan Uzm. Dr. Menteş, “Buraları kullanmak zorunda kalan vatandaşlara sayı kısıtlaması getirilmelidir. Kapalı alanda kişi sınırlaması, AVM gibi büyük işyerlerine ilişkin önlemler ve seyahat kısıtlamaları salgının bulaş hızını yüzde 30-40’lara kadar düşürüyor. Belirli bir süre yapılan kısıtlamalar sonucunda bariz hastalık düşüşü yok ise bu mekanları kapatmayı düşünmelidir. Açılan okulların yeterli tedbir alması sağlanmalı bunu gerçekleştirememe ve hastalık görülme oranında artış olması halinde kapatılmalıdır. Düğün,nişan, cenaze, taziye ve diğer toplantılar ayrım yapılmadan yasaklanmalı ve halk hareketliliği önlenmelidir. Sokağa çıkmak zorunda olan kişilerin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları sağlanmalı; zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmamalıdır.”

 

HASTANELERE GİDİŞ AZALTILMALIDIR

Filyasyonun katı bir şekilde uygulanması gerektiğinede dikkat çeken Başkan Uzm. Menteş, “Olanağı olmayan veya kurallara uyamayacağı düşünülen hastaların yurt, otel gibi yerlerde tedavisi sağlanmalıdır. Kamu ve özel sektör çalışanlarının mesai saatleri farklılaştırılmalı  ve toplu taşımanın yükü azaltılmalıdır. Hastane acillerinin yükünü azaltmak için kentin çeşitli bölgelerine test merkezleri kurulmalı ve halkın test için hastanelere gidişleri azaltılmalıdır.”

 

SAĞLIKÇILARIN ÇALIŞMA KOŞULLARI ACİLEN DÜZELTİLMELİDİR

Uzm. Dr. Menteş, “Sağlık çalışanları olarak salgının başladığı ilk günden itibaren tüm riskleri ile salgınla mücadele ettik. Hukuksuz uzun çalışma saatlerinde çalıştık, koruyucu malzeme olmamasına rağmen çalıştık, izolasyon süremiz bitmemesine ve meslek hastalığı talebimiz karşılanmamasına rağmen hasta iken çalıştık, ailemizden uzak kalarak çalıştık, ek ödeme yapılmamasına rağmen çalıştık, bizler için bir aşı dahi temin edilmemesine rağmen çalıştık, hastalandık, tükendik, öldük. Pandemi, hastanelere gerek kalmadan epidemiyolojinin gerekleri doğrultusunda enfeksiyon zinciri birinci basamakta kırılarak kontrol altına alınabilir. Hastanelere yığılmalara, sağlık personelinin yorulmasına, tükenmişliğe sürüklenmesine sebep olunmamalıdır.  Sağlıkçıların izinlerini yasaklamak yerine dönüşümlü çalıştıracak şekilde, gerektiğinde izin kullanmalarını teşvik ederek daha başarılı olunabilir. Sağlık çalışanlarına getirilen yasaklamalar bizleri daha fazla tüketmektedir. Çalışma koşulları acilen düzeltilmeli ve sağlık çalışanlarının korunması yetkililerinin sorumluluğu ve görevi olduğunu unutmadan kişisel korunma ekipmanları eksiksiz sağlanmalıdır. Pandemiyi yenmek için biz hekimler ve sağlık çalışanları dün olduğu gibi bugün de görevimizin başındayız. Sağlıkçısını koruyamayan bir yönetim halkını koruyamaz. Tüm idarecileri ve halkımızı sorumluluklarını yerine getirmeye ve bizlere yardımcı olmaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

Başa dön tuşu