YAŞAM

Sağlıklı pizza yapmak için basit ipuçları

Bazen hiçbir şey pizza kadar kalbimizi kazanamaz. Kolay, lezzetli, uygun fiyatlı ve çok yönlü bir yemek söz konusu olduğunda pizza yüksek not alır.

Ama en çok sevdiğiniz turtanın üzeri bir inç kalınlığında peynirle kaplanmışsa ve kabuktan kabuğa pepperoni ve sosisle kaplanmışsa, en sevdiğiniz derin yemeğe biraz daha iyi besin katmanın yollarını düşünebilirsiniz.

Şeytan ayrıntıda gizlidir derler. Yüksek sodyumlu soslarla yüksek karbonhidratlı bir kabuk hazırlayın ve kalbinize herhangi bir iyilik yapmıyorsunuz. Tam tahılları, sağlıklı yağları ve vitamin açısından zengin sosları seçin ve şimdi konuşuyoruz.

Önleyici kardiyoloji diyetisyenleri Julia Zumpano, RD, LD ve Fawziah Saleh, RDN, LD, evde lezzetli kalp-sağlıklı pizza yapmak için beş yararlı stratejiyi ve sizin için daha iyi bir paket siparişi vermek için ipuçlarını paylaşıyor.

Zumpano, “Pizza, pek çok evde temel gıda maddesidir” diyor. “Sağlıksız” bir yiyecek olarak kötü bir üne sahip olabilir, ancak harika olan şey, pizzanın kalbiniz için daha iyi ve yine de çok tatmin edici olacak şekilde kolayca değiştirilebilmesidir.”

Sağlıklı bir tabanla başlayın

Sağlıklı lif alımınızı artırmak için pizzanıza tam tahıllı bir temel verin. İnce bir kabuk seçerek (veya yaparak) karbonhidratları düşük tutun. Mağazadan satın alınan kabuklardaki malzemeleri okuyun ve hidrojene yağlardan kaçının.

Bu sağlıklı kabuk seçeneklerini deneyin:

İnce tam tahıllı taban.

Tam buğdaylı pide.

Tam tahıllı tortilla.

Karnabahar tabanı.

Sos konusunda akıllı olun

Kalp-sağlıklı soslar iyi bir tekli doymamış yağ ve vitamin kaynağı olabilir. Alfredo veya beyaz sos gibi krema bazlı soslardan kaçının ve ilave şeker ve sodyum oranı yüksek barbekü sosunu tercih etmeyin.

Domates sosu

Gelenekçiyseniz, taze domates sosu tercih edin veya tuz eklenmemiş konserve domates sosu seçin. Bu seçenekler lif, C ve K vitaminleri, potasyum ve manganez bakımından yüksektir.

Zeytin yağı

Hafif bir zeytinyağı tabakası, kalp-sağlıklı bir tekli doymamış yağdır. Biraz ezilmiş sarımsak eklemek, tadı bir üst seviyeye çıkarabilir ve kan damarlarınızı kan basıncını yönetmek ve aterosklerozu (atardamarların sertleşmesini)  önlemek için esnek tutmaya yardımcı olan antioksidan benzeri özellikleriyle size destek verebilir.

Pesto

Pizzanızı kalp dostu tekli doymamış yağlarla dolu pesto ile yeşillendirin. Pesto, fesleğen, sarımsak, çam fıstığı, parmesan peyniri, biber ve zeytinyağı karışımıdır. Deneyin ve kendinizi pesto’nun en iyisi olduğunu söylerken bulabilirsiniz!

Sofrito sosu

Nefis bir sofrito sosu için kalp dostu malzemeleri karıştırın. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında hafifçe soteleyin ve doğranmış taze domates veya pesto sos ekleyin.

Doğal peynirleri kullanın

Tüm peynirler doymuş yağ ve sodyum içerir, bu nedenle hafifçe yürüyün. Mümkün olduğunda, doğal peynirleri (beyaz peynir, taze mozzarella veya ricotta gibi) veya az yağlı ve sodyumlu peynirleri seçin.

Kalsiyum ve D vitaminini artırmak için bu peynirleri deneyin:

Az yağlı rendelenmiş peynir.

İnce dilimler halinde yağsız mozzarella peyniri.

Taze mozzarella.

Alternatif olarak, peynirsiz pizza denemeyi düşünün. Süt içermeyen peyniri deneyebilir veya hiç peynir yemeyebilirsiniz ve üstüne besin mayası koyabilirsiniz.

Sebzeleri bol bol koyun

Burası gerçekten eğlenceli hale geldiği yer! Sebzeler ve meyveler, pizzanız için diğer tüm malzemelerden daha fazla besin maddesine katkıda bulunacak ve lezzetleri canlandıracak ve turtanıza biraz renk katacaktır.

Bazı favoriler:

Dolmalık biber (C, B1, B2, B6 vitaminleri ve folatla dolu).

Soğan (lif ve C vitamini için iyidir).

Mantarlar (B vitaminleri ve D vitamini ekler).

Domatesler (bir doz lif, A, C ve K vitaminleri, potasyum ve manganez alın).

Zeytinler (E vitamini ve sağlıklı yağa yardımcı olmak için).

Ispanak, roka veya lahana gibi yapraklı yeşillikler (A, K ve C vitaminleri, potasyum, lif ve kalsiyum alımınızı artırın).

Ananas (belki de pizza tutkunları için değil, pizzalarına tatlı bir not eklemek isteyenler için iyi bir C vitamini ve manganez kaynağı olan en tartışmalı malzemelerden biridir).

Yağsız proteinleri seçin

Tabii ki, sebzeli bir pizza karnınızı vitamin açısından zengin yiyeceklerle doldurabilir. Ama biraz protein arıyorsanız, akıllıca seçin. Biber, sosis ve jambon gibi işlenmiş etler sodyum, doymuş yağlar ve nitratlar bakımından yüksektir.

Zumpano, “Pizzanızın besin değerini artırmanın en iyi 1 numaralı yolu, kalorisi yüksek ve sağlıksız yağları olan işlenmiş etleri kesmektir” diyor.

Bunun yerine şu proteinleri deneyin:

Tavuk.

Hindi göğsü.

Karides.

Soya peyniri.

Sağlıklı paket pizza için ipuçları

Bu gece menüde teslimat varsa, Zumpano ve Saleh, paket pizzanızın besin değerini artırmak için şu ipuçlarını önerir:

İnce hamur veya tam tahıllı hamur sipariş edin.

Sebzelere ağırlık verin.

Hafif peynir isteyin. İyi bir kural, normal miktarın yarısını istemektir.

İsterseniz vegan pizzayı (peynirsiz, etsiz) ve üstüne serpmek için bir tarafı besleyici maya düşünün.

Saleh, “Pizza dükkanlarının çoğu, pizzanızın sağlıklı ve lezzetli kalmasına yardımcı olabilecek çeşitli hamur ve sos seçenekleri sunar” diyor. “Sormaktan korkmayın!”

Başa dön tuşu