YAŞAM

Shea yağının 6 inanılmaz faydası

Cilt bakımının süper kahramanıdır, kuru cildi rahatlatır ve tahrişi azaltır.

Birden fazla sorunun üstesinden gelebilecek bir şey keşfetmeniz harika değil mi?

Birkaç ürün satın almak yerine, çift ve hatta üçlü görev yapabilen güçlü bir bileşene sahip bir tane alırsınız. Karşınızda shea yağı – ciltteki çeşitli sorunlara yardımcı olan bir cilt bakımı süper kahramanı.

Dermatolog Alok Vij, MD “Kuru, reaktif ciltler için özellikle yararlı olabilir” diyor.

Karite yağının faydaları hakkında bilgi edinin ve yeni favori ürününüz olup olmayacağına karar verin.

Shea yağı nedir?

Shea yağı, Afrika ülkelerinde karite ağaçlarında yetişen fındıklarda bulunan kremsi bir yağdır. Oda sıcaklığında katıdır ancak cilt ile temasında hindistancevizi yağına benzer şekilde erir.

Yenilebilir ve birçok Afrika tarifinde kullanılsa da, esas olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki cilt ve saç bakım ürünlerinde bulunur.

Shea yağını yüzünüze, dudaklarınıza ve vücudunuza güvenle uygulayabilirsiniz. Bazı vücut peelingleri ve saç kremleri ayrıca nemlendirici etkileri için shea yağı içerir.

Ancak Dr. Vij, akneye meyilli ciltler için en iyi seçenek olmadığını belirtiyor. Shea yağı gözenekleri tıkayabilir ve daha fazla sivilceye neden olabilir. Ve seboreik dermatit veya kepek olanlar, kepekle ilgili mayaların shea yağında büyüyebileceğini unutmamalıdır.

Cildiniz için ham veya rafine edilmiş shea yağı daha mı iyidir?

Ham shea yağı, cildiniz için iyi olan vitaminler ve besinlerle doludur. Rafine (veya işlenmiş) shea yağı, işleme sırasında bazı temel besin maddelerini kaybeder.

Örneğin, işlenmiş shea yağında bir anti-inflamatuar madde olan sinnamik asit çok azdır veya hiç yoktur. Ham shea yağı genellikle sarı veya bej iken rafine shea yağı beyazdır.

 

 

Shea yağı, kakao yağına karşı

Hem shea hem de kakao yağı nemlendiricilerdir – suyun cildinizden buharlaşmasını engelleyen yumuşatıcılardır. Ancak shea yağı daha fazla yağ asidine, E vitaminine sahiptir ve kakao yağının aksine A vitamini içerir.

Diğer bir fark ise kokuda. Kakao yağı, çikolata ile aynı kaynaktan gelir – kakao ağacı – bu nedenle çikolata kokar. Shea yağı hafif bir ceviz kokusuna sahiptir.

Shea yağının faydaları

Shea yağı cilde çeşitli şekillerde fayda sağlar. İşte cilt sağlığını nasıl artırdığı:

  1. Kuru cildi rahatlatır

Tipik olarak, kuru ciltli insanlar için losyonlarda shea yağı bulabilirsiniz. Shea yağı yağ asitleri içerir. Cildi yağlar ve nemi içeride tutan bir bariyer oluştururlar. Yağlı cilde sahip kişilerde sebum (doğal cilt yağı) bu işi yapar. Ancak daha kuru cilde sahip olanlar için nemlendirici, nemliliğin korunmasına yardımcı olur.

  1. Tahrişi kolaylaştırır

Shea yağı, ciltteki şişliği ve kızarıklığı azaltan anti-inflamatuar maddeler içerir. İnsanlar güneş yanıklarından çatlamış dudaklara ve çok fazla asitli peelinge veya ovmaya tepki veren cilde kadar herhangi bir tahriş için kullanırlar.

  1. Hücre hasarını önler

Kozmetik şirketleri yaşlanmayı geciktiren cilt bakımına genellikle antioksidanlar (hücreleri koruyan maddeler) ekler. Shea yağı iki antioksidan içerir:

A vitamini

Dr. Vij, “A vitamini cilt sağlığı için çok önemlidir” diyor. “1970’lerden beri, cildi sıkılaştırmak ve kırışıklıkları azaltmak için retinoidleri – A vitamininin sentetik formlarını – kullandık.”

Cilt hücresi devir hızını artırarak, cildin yüzeyini pürüzsüzleştirerek çalışır. Ayrıca cildinizin sarkmasını engelleyen yapı olan kolajen üretimini uyararak cildi dolgunlaştırır.

E vitamini

Shea yağı doğal olarak çok fazla E vitamini içerir.

Daha iyi? Çoğunluğu, en yüksek antioksidan aktiviteye sahip olan alfa-tokoferoldür (E vitamininin sekiz formundan biri). E vitamini sebumumuzda bulunur, bu nedenle yağlı ciltlerde daha fazla bulunur.

Ancak sebum üretimi yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Güneş ışığına maruz kalma da onu tüketir. E vitamini, hücresel hasarı önleyerek ve nemi artırarak cilde yardımcı olur.

  1. Egzamayı iyileştirir

Egzama, kaşıntılı, kırmızı döküntülere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca insanları cilt enfeksiyonlarına yatkın hale getirir. Sorunun bir kısmı, egzaması olan kişilerin derilerinde yeterli yağ asidi bulunmamasıdır. Cilt bariyerleri tahriş edici maddeleri ve mikropları savuşturmada o kadar etkili değildir.

Egzama tedavisi, nemi hapsetmek ve mikroplara karşı savunmak için kalın merhemler, balzamlar veya kremler uygulamayı içerir.

Bir çalışma, shea yağının egzama semptomlarını azaltmada doktorların sıklıkla önerdiği petrol ürünlerinden daha iyi olduğunu buldu. Bunun nedeni, shea yağının ciltte bulunan bir yağ asidi olan linoleik asit içermesi olabilir.

Araştırmalar, linoleik asidin cildi korumada çok önemli bir rol oynadığını ve egzama semptomlarını önemli ölçüde azaltabildiğini gösteriyor.

Dr. Vij, “Egzaması olan kişilerin cildini nemli ve korumalı tutması çok önemlidir” diyor. “Shea yağı birçok insan için iyi bir seçenek olabilir.”

  1. Güneş koruması sağlar

Shea yağı, yaklaşık üç veya dört güneş koruma faktörüne (SPF) sahiptir. Güneş hasarını veya güneş yanığını kendi başına önlemek için çok küçüktür.

Ancak üreticiler, SPF 15 veya daha yüksek seviyelere ulaşmak için diğer bileşenlerle birleştirir. Ayrıca, shea yağının tüm yatıştırıcı, nemlendirici ve yaşlanma karşıtı faydalarını elde edersiniz.

  1. Alerjik reaksiyonlara neden olmaz

Shea yağı, fındık alerjisi olan kişiler için güvenlidir. Alerjenler proteinlerdir. Shea yağı fındıktan gelirken, tamamen yağdan yapılmıştır, bu nedenle alerjen içermez. Ayrıca, hiç kimse buna bir tepki bildirmedi.

Bununla birlikte, ham shea yağı lateks içerir. Bu nedenle lateks alerjisi olan kişiler bundan kaçınmalı veya yalnızca rafine shea yağı kullandıklarından emin olmalıdır.

Her gün shea yağı kullanırsanız ne olur?

Düzenli olarak shea yağı kullanmak cildin nemi korumasına yardımcı olur, bu da onu yumuşak ve pürüzsüz hale getirir. Antioksidanlar ve iltihap önleyici maddelerle yüklü olduğu için cildinizi esnek tutabilir.

Her gün shea yağı ile yumuşatmanın sağlığa pek çok faydası vardır – ayrıca bu, iyi hissettiren günlük bir ritüeldir.

Başa dön tuşu