ÜNİVERSİTE

Tarım Alanında Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız

Çukurova Üniversitesi farklı coğrafyalardan üniversitelerle ikili işbirliği anlaşmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Çukurova Üniversitesi ile Taşkent Tarım Üniversitesi arasında ikili İşbirliği yapılması için online toplantı gerçekleştirildi.

 

Pandemi dolaysıyla online gerçekleşen toplantıya Çukurova Üniversitesinden Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Dekan Prof. Dr. Salih Kafkas, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Özkan, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Musa Bozdoğan,  Özbekistan Taşkent Tarım Üniversitesinden Rektör Prof. Sulaymonov Botirjon Abdushukirovich, 
Rektör Yardımcısı Abduvasikov Abduaziz Abdulazizovich, Agrobiologiya Fakultesi Dekanı Allanov Xoliq, Meyve ve Sebzecilik Fakültesi Dekanı Mirzasoliev Mirzaosim, Danışman Dr. Muhammet Sedat Kolcuoğlu katıldı.

 

Prof. Dr. Kafkas: “Tecrübelerimizi Aktarmaktan Memnun Oluruz” 

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, 1967 yılında kurulan ve 9 farklı bölümde faaliyet gösteren Fakültede 124 öğretim üyesinin görev aldığını söyledi. Prof. Dr. Kafkas, ÇÜ Ziraat Fakültesinin 6.500 dekar araştırma uygulama alanı ile birlikte yaklaşık 2.500 lisans ve 1.000 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin bulunduğunu bildirdi. Ziraat Fakültesinde çok sayıda uluslararası ve ulusal kaynaklarca desteklenen proje yürütüldüğünü ve elde edilen sonuçların bölge üreticisine aktarıldığını ifade eden Prof. Dr. Kafkas, “Fakülte olarak kamu-sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz. Çukurova Bölgesi çok verimli topraklara ve su kaynaklarına sahip Adana ili Türkiye soya üretiminin 60’ını, Turunçgiller üretiminin 30’unu ve mısır üretiminin 20’sini karşılıyor.  Çukurova Bölgesinde Turunçgiller ile erkenci meyvecilik (özellikle şeftali, nektarin, erik, kayısı ve kiraz gibi sert çekirdekli meyveler) son yıllarda daha önemli hale geldi. Ayrıca endüstri bitkilerin üretiminde de bölgenin çok önemli bir yeri var. Bu konuda Ziraat Fakültesinde yapılan çalışmalar bölge üreticisine en kısa sürede aktarılıyor. Gerek erkenci meyvecilik gerekse endüstri bitkileri konularında Ziraat Fakültemizin tecrübelerini Taşkent Üniversitesine aktarmaktan memnun oluruz.” dedi.

 

Prof. Dr. Tuncel: “Tarım Alanında Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız”

Özbekistan Taşkent Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Sulaymonov Botirjon Abdushukirovich, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’e Tarım alanında işbirliği teklifinde bulunarak Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ise işbirliğine hazır olduklarını ve Taşkent Tarım Üniversitesine Tarım alanında her türlü desteği vereceklerini belirtti. Prof. Dr. Tuncel, Çukurova’nın Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri olduğunu, göreve geldiğinden bugüne kadar Ziraat Fakültesine her türlü desteği verdiğini ve bundan sonra da vereceklerini ifade etti.

 

İkili İşbirliği Protokolü İmzalanacak

Rektör Danışmanı Dr. Muhammet Sedat Kolcuoğlu kendisinin de Adanalı ve Çukurova Üniversitesi mezunu olduğunu ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin özellikle turunçgiller, erkenci meyvecilik ile endüstri bitkileri konularında tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ve bu nedenle işbirliği talebinde bulunduklarını bildirdi. 

Özbekistan Taşkent Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Sulaymonov Botirjon Abdushukirovich Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’i ve ekibini Temmuz ayında hem Çukurova Üniversitesini tanıtmak hem de protokol imzalamak üzere Özbekistan’a davet etti.

Rektör Prof. Dr. Tuncel ise bu daveti kabul etti.

Başa dön tuşu