GENEL

Türkiye, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda potansiyelini harekete geçirmeli

Orman ve Su İşleri Bakanlığı öncülüğünde, Bakan Veysel Eroğlu’nun da katılımıyla Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen 3. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın açılışında konuşan Ünüvar, katılımcılara, Aşık Veysel’in ünlü dizeleriyle seslendi.

 

“Nice güzellere bağlandın kaldın; ne bir vefa gördün, ne bir fayda buldun; her türlü isteğini topraktan aldın, benim sadık yarim kara topraktır. Bütün kusurumuzu toprak gizliyor; merhem çalıp, yaralarımı düzlüyor; hakikat ararsan açık bir nokta; Allah kula yakın, kul da Allah’a. Hakkın gizli hazinesi toprakta, beni sadık yarim kara topraktır” dizeleriyle toprağa olan aşkını anlatan Aşık Veysel’in, hakikatin toprakta gizli olduğuna işaret ettiğini belirten Ünüvar, “Aslında ‘tıbbi ve aromatik bitki’ dediğiniz zaman bütün dünyada endemik, epidemik bir takım bitkilerin olduğunu biliyoruz. Türkiye de esasında kendi öz kaynaklarını bu anlamda sanayiye, ilaç sektörüne ve diğer ürünlere çok da dönüştürememiş bir ülke konumunda. İşte Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalıştayı tam da bu amacı karşılayan bir konu” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE, TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ AÇISINDAN ZENGİN BİR ÜLKE”

Yönetici kademesinde bulunanların imkân ile ihtiyaç arasındaki dengeyi iyi sağlaması gerektiğinin altını çizen Ünüvar, “İmkân var, ihtiyaç da var. İhtiyaçları karşılayacak imkânları arayarak bulacağız. Aramadan bulmak mümkün değil. Cenab-ı Allah Necm suresi 39. ayetinde ‘insan için ancak çalıştığı vardır’ buyuruyor. Yani ne kadar çalışırsanız o kadar bulursunuz. Türkiye’nin de özellikle Avrupa florasındaki yüzde 75 aromatik bitkilere sahip olduğunu, onların da üçte birinin endemik olduğunu, yani sadece bu topraklarda yetiştiğini biliyoruz. Ve Türkiye bir yandan Asya, bir yandan Avrupa, bir yandan Afrika’nın bitki türlerini de barındıran çok zengin bir ülke” ifadelerini kullandı.

 

“YERLİ KAYNAKLARI İNSANLIĞIN HİZMETİNE SUNMALIYIZ”

Bu konunun, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu öncülüğünde başlatılan bir çalışma olduğunu, ancak onunla kalmaması gerektiğini ifade eden Ünüvar, “İhtiyaçları karşılayacak kurumları; Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hatta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi diğer bakanlıkları da devreye sokmak lazım. Çünkü bütün dünya, bu ürünleri ihraç ederek kendi ekonomik potansiyelini güçlendirme peşinde. Bizim elimizde de bu kadar önemli, endemik, yerli kaynak varken o yerli kaynağı insanlığın hizmetine sunmak ve bunun karşılığında da kendi ekonomik gücümüze katkı sağlamak gibi bir vazifemiz var” dedi.

Kurumların birbirinin tamamlayıcısı olması gerektiğinin altını çizen Ünüvar, “İmkân ve ihtiyaç dengesini mütemmim kavramıyla bütünleştirdiğimiz ölçüde bu bitki ve tıbbi aromatik bitkilerden daha fazla insanın istifade etmesini sağlamış olacağız” dedi.

 

“DÜNYADA 115 MİLYAR DOLARLIK PAZAR VAR”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da tıbbi ve aromatik bitkiler pazarının dünyada 115 milyar dolak pazara sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler açısından oldukça zengin bir ülke olduğunu kaydeden Eroğlu, “Türkiye, Avrupa’dan çok daha fazla bir sayıda türe sahip. Yaklaşık 12 bin türden 3 bin 600'ü endemik ve bu tıbbi bitkilerin yüzde 80'i de ormanlarda. Maalesef bu konuda çok geri kalmışız. Bunlara 'kocakarı ilaçları' falan demişiz, hiç ehemmiyet vermemişiz. Bunu aktarlara bırakmışız ama bunun ne kadar önemli olduğunun farkına varalım. Dünyanın kimyevi ilaçlardan ziyade tıbbi ilaçlara yönelmekte olduğunun farkına varalım. Şu anda dünyada 115 milyar dolarlık bir pazar var. Türkiye ise sadece 600 milyon dolarlık ihracat yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

“HEDEF 5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT”

İlaç sanayinde tıbbi bitkilerin önünü açmayı hedeflediklerini ve bu konuda her türlü desteği verdiklerini dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

“Hedefimiz, 2023 yılında 5 milyar dolarlık tıbbi ve aromatik bitkinin ihracatını yapabilmek. Gelin hep birlikte bu işe el atalım. Ufkumuzu daha da genişletmemiz gerekiyor. Malezya'da, Uzak Doğu'da bu konuda çok büyük pazar var. Her türlü imkan bizden. Ayni ve nakdi destek bizden."

3. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın açılışına; Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, AK Part Kütahya Milletvekili Prof. Dr Vural Kavuncu, Malezya'nın Ankara Büyükelçisi Abd Razak Bin Abdul Vahab, Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Başa dön tuşu