Türkiye, darbe girişimi tedbirleriyle ilgili tüm başvuruları sonuçlandırıyor

Soruşturma Komisyonu’na göre, 22 Aralık 2017’den bu yana yaklaşık 18.000 başvuru kabul edildi ve 109.000’den fazlası reddedildi.
Türkiye Perşembe günü yaptığı açıklamada, olağanüstü hal komisyonunun 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından alınan tedbirlerle ilgili tüm başvuruları sonuçlandırdığını söyledi.
Ülkenin Olağanüstü Hal Tedbirlerini İnceleme Komisyonu yıllık bir raporda, karar verme sürecine Aralık 2017’de başladığını ve 12 Ocak itibarıyla 127.292 başvuruyu sonuçlandırdığını söyledi.
Meclis raporuna göre, tedbirler arasında kamu görevlilerinin görevden alınması, burs iptalleri, emekli personelin kadrolarının iptali ve bazı kurumların kapatılması yer alıyor.
Komisyon, darbeyi düzenleyen terör örgütü Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 125.678 kamu görevinden ihraç da dahil olmak üzere yaklaşık 132.000 tedbir aldı.
Yaklaşık 18.000 başvuru kabul edildi
Komisyon, kabul edilen başvuru sayısının 17.960 olduğunu ve 109.332’nin reddedildiğini söyledi.
Kabul ettiği toplam başvuruların 72’sinin darbe girişiminden sonra kapatılan dernekler, vakıflar, gazeteler, okullar ve TV kanallarının da aralarında bulunduğu kurumların yeniden açılması için olduğunu sözlerine ekledi.
Raporda, “Buna göre, Komisyon’un görev süresi boyunca tüm başvurular hakkında kararlar verildi” denildi.
Başvuruların elektronik ortamda alınması, arşivlenmesi ve incelenmesi amacıyla bilgi işlem altyapısının kurulduğunu belirten komisyon, sistemde 20’den fazla kurum ve kuruluşa ait bilgilerin kayıt altına alındığını bildirdi.
Bunun için komisyon, başvuru değerlendirme sürecinde 65 raportör (hakimler, uzmanlar ve müfettişler) dahil olmak üzere yaklaşık 205 profesyonel istihdam etti.
Kurumlarından intikal eden özlük dosyaları, mahkeme dosyaları ve geçmiş başvurular dahil olmak üzere toplam 497.698 dosya tasnif edilerek kayıt altına alınmış ve arşivlenmiştir.
Komisyon kararları başvurucuların en son görev yaptıkları kurumlara tebliğ edilmiş olup, başvuruları kabul edilen ihraç edilen kamu çalışanlarının yeniden atanmaları beklenmektedir.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun iptal davasına, başvuranın son görev yaptığı kurum veya kuruluş tarafından tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde itiraz edilebileceği belirtildi.
Başvuru sahipleri durumlarını komisyonun web sitesinden takip edebilirler.
Darbe girişiminden bu yana, ordu da dahil olmak üzere Türk kurumları, komplonun arkasındaki grup olan FETÖ’nün unsurlarını bulup kovmak için çalışıyor.
25 Temmuz 2016’nın ardından iki yıllık olağanüstü hal ilan edildi, 20 Temmuz 2018’de darbeci darbe kaldırıldı.
Darbe girişiminde toplam 251 kişi şehit oldu, 2 bin 200’e yakın kişi de yaralandı.
Ankara ayrıca FETÖ’yü başta ordu, polis ve yargı olmak üzere Türk kurumlarına sızarak devleti devirmek için uzun süredir devam eden bir kampanyanın arkasında olmakla suçluyor.