YAŞAM

Tuz hakkında bu gerçekleri biliyor muydunuz? Okuduktan sonra yemeklere tuz atarken iki kez düşüneceksiniz?

Tuz, yemeklerimiz için vazgeçilmezler arasında. Aslında insan hayatı içinde tuz vazgeçilmezler arasında ama kararında olduğu süre boyunca. Tuz tüketmeyi seven biriyseniz bu haberimizi mutlaka okuyun. Çünkü bunu okuduktan sonra tuz tüketimini iki kez düşüneceksiniz.

Yemeğinizin tadına baktıktan sonra kaç kez “Tuz yetmez” diyerek burnunuzu kıvırdınız? Yoksa çok tuzlu olduğu için tükürdü mü? Tam olarak doğru olması gereken içerikte budur. Bu nedenle, tuz hakkında bilmeniz gereken her şeyi bildiğinizi düşünüyorsanız bile tekrar düşünün. Kavita Devgan, Beslenme Uzmanı, Tata Salt SuperLite bir astar sunuyor.

TUZ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Diyetimizde tuzun önemi genellikle yanlış anlaşılır. Tuz, beyin hücrelerimizi harekete geçirdiği ve sindirimi hızlandırdığı, vücuttaki su dengesini düzenlediği, kasların çalışmasını sağladığı ve sinir uyarılarının iletilmesi için gerekli olduğu için sağlıklı ve dengeli bir beslenme için gereklidir.

NEDEN ALIMINI DÜZENLEMENİZ GEREKİYOR?

Diyetten fazla sodyumu kesmenin kan basıncını kontrol altına almada çok etkili olabileceği sıklıkla fark edilir. Diyetlerinde sodyumu azaltmaları tavsiye edilen kişilere, sadece %15 – %30 daha az sodyum sağlayacak şekilde formüle edilmiş düşük sodyum tuzuna geçmeleri önerilir.

İkinci olarak, yüksek kan basıncı kritik bir risk faktörüdür, bu nedenle sodyum alımını düşük tutmak zorunludur.

PEKİ, NE KADAR İHTİYACIMIZ VAR?

Uzmanları, günlük sodyum alımı miktarının 5 gram tuza (bir çay kaşığı) eşit olan 2.400 mg civarında olması gerektiğini oybirliğiyle tavsiye ettiler. Kıyı kuşağında, sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan ve spor salonlarında terleyenlerin aşırı terlemeyi telafi etmek için daha fazlasına ihtiyacı olabilir. Bununla birlikte, önerilen günlük sodyum alımı miktarına uymak zorunludur.

Not: Tansiyon, ödem (vücut kısımlarında şişme), karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği, böbrek fonksiyon bozukluğu ile birlikte nefrotik sendrom ve karaciğer sirozu olan kişilere düşük sodyum diyeti önerilebilir.

SODYUMU NASIL DÜZELTEBİLİRSİNİZ?

Daha fazla su için, potasyum açısından zengin yiyecekler yiyin (sodyumu dengelemek için), herhangi bir yemeğe yeterince tuz ekleyin ve meyve ve salataları tuz eklemeden kesin.

Etiketleri dikkatlice okuyun; Konserve yiyeceklerden papadlara, ketçaptan ekmeğe kadar hemen hemen her yiyecekte tuz bulunur. 100 gram yiyecek başına 0,6 gramdan fazla sodyum içeren gıdalardan kaçının.

Başa dön tuşu