GENEL

Ukrayna hızlandırılmış NATO üyeliği için resmi başvuru yaptı

Dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında sıcak gelişmeler yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna toprakları Herson, Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgelerinde yapılan referandumlar sonrasında bu 4 bölgenin ilhakını resmen açıklamıştı. Rusya’nın bu hamlesine Ukrayna’dan jet yanıt geldi ve Ukrayna’nın NATO’ya başvuru belgesini imzalayan Zelenski, hızlandırılmış NATO üyeliği için resmi başvurunun yapıldığını duyurdu.

Dünya gündemi Rusya ve Ukrayna savaşı sebebiyle oldukça hareketli. Aylardır süren savaşta yeni bir gelişme yaşandı ve Rusya, Ukrayna’daki 4 bölgenin referandumla Rusya2ya katıldığını açıkladı. Rusya’nın dün akşam imzaladığı belge ile bu bölgelerin bağımsızlıklarını tanıdığı ve söz konusu 4 bölgenin ilhakını resmen açıkladığı görüldü. Rusya’nın bu hamlesine karşılık Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise ülkesinin hızlandırılmış NATO üyeliği için resmi başvurunun yapıldığını açıkladı.

‘ALINAN KARARI TARTIŞMAYACAĞIZ’

Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgeleri ile ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, yapılan referandumların ardından bu 4 bölgede yaşayanların artık kendi vatandaşları olduğunu belirtti. Bu bölgelerin kararını verdiğini söyleyen Putin, ‘Bu sonuçlar kabul edilecektir. Bu milyonların çok açık tercihidir. Tabii ki çok haklı bir şekilde bu onların hakkı. Bu BM’nin 1. maddesinde yazar, kendi kaderini tayin etme hakkı. 4 bölgenin güvenliğini her türlü imkanla koruyacağız. Ukrayna ve Batı, Rusya’nın bütünlüğünü bozamayacak. Alınan kararı tartışmayacağız. Oradaki insanlar artık bizim vatandaşımız oldular.’ dedi.

UKRAYNA’DAN NATO HAMLESİ

Rusya’nın bu hamlesi karşısında harekete geçen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise ülkesinin NATO başvuru belgesinin imzaladı. Yayınladığı bir video ile hızlandırılmış NATO üyeliği için resmen başvuru yaptıklarını duyuran Zelenski, ‘Ukrayna, Putin Rusya Devlet Başkanı olduğu sürece Rusya Federasyonu ile hiçbir müzakere yürütmeyecek.’ sözleriyle müzakere kapılarını da tamamen kapattı.

Başa dön tuşu