GENEL

Yok Artık Dedirtti! Ev Sahibi Kiracısını Neden Soydu?

Son zamanlarda oldukça artan ev sahibi ve kiracı davalarına bir yenisi daha eklendi. Bilhassa fahiş kira fiyatlarından kaynaklanan polemiklere yok artık dedirtecek cinsten bir olay yaşandı. İşte detaylar…
Özellikle büyük şehirlerde fahiş kira fiyatlarından kaynaklı ev sahibi ve kiracı arasında her geçen gün farklı haberler gelmeye devam ediyor. Küresel piyasalarda yaşanan yüksek enflasyon devam ediyor. Bu bağlamda genel olarak bir ekonomik krizin yaşandığını ifade edebiliriz. Küresel piyasalarda yaşan bu ekonomik krizin etkileri Türkiye’ de de görülmektedir.

Yok Artık Dedirtti!

Fahiş ev kiraları son zamanların en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. herhangi bir resmi açıklama ve düzeltme yapılmadan önce ev sahipleri kendilerine göre kiralara zamlar yaparak kiracıları zor durumda bıraktı. Yapılan şikayetlerin ardından resmi kanallardan bir biri ardında açıklamalar yapılmaya başlandı. Bu bağlamda Ticaret Bakanlığı’ nın yaptığı açıklama ile ev sahipleri en fazla %25 oranında zam yapabilecekti. Buna rağmen hala şikayetler ve davalar bitmedi.

Bazı ev sahipleri kiracılarına istedikleri oranda zam yapamayınca çözüm olarak kiracıları evden çıkarıp daha yüksek fiyata kiraya vermeye çalışsa da bunlar yapılan kira sözleşmeleri ile önlenmeye çalışıldı. Tabii ki arada hatta birçoğunun da bunu yaptığını söyleyebiliriz. Hatta kiracıyı çıkarıp eve kendisinin gireceğini belirtip daha sonra da girmeyip daha yüksek fiyatlar ile kiraya verdiği yönünde çıkan haberleri de gördük.

Ev Sahibi Kiracısını Neden Soydu?

Küresel piyasalarda yaşanan ekonomik krizin temel sebebi 2019 yılında bütün dünyada etkili olarak korona virüsün etkili olduğunu söyleyebiliriz. Korona virüs ile ülkelerde günlerce kapanmalar yaşandı. Bu kapanma ile üretim zincirinde aksaklıklar yaşandı. Bu aksaklık ile de tedarik zincirinde kopmalar oldu diyebiliriz. Dolayısı ile yüksek enflasyon ile mücadele her alanda devam ediyor.

Yüksek enflasyon ile mücadele ABD, Avrupa, Çin, Türkiye ve daha birçok ülkede etkili oldu. Bunun ardından Rusya’ nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile de ekonomik krizin ilerlediğini ifade edebiliriz. Özellikle savaşın bu kadar süreceği düşünülmemişti. Bu bağlamda özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerde enerji krizinin de yaşanması ile bu ekonomik krizin daha da derinleştiğini söyleyebiliriz. Çünkü Rusya AB’ nin en büyük enerji tedarikçisi konumunda. Ancak Rusya burada güvenilir tedarikçi olma profiline zarar verdi diyebiliriz.

Küresel piyasalarda yaşanan yüksek enflasyon ile mücadele, enerji krizi ve ekonomik krize değindikten sonra bunların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri de etkilediğini ifade edebiliriz. Bugün Türkiye’ de de yüksek enflasyon ile mücadele devam ediyor. Giyim, gıda, enerji ve akar yakıt gibi daha birçok alanda zam haberleri yapılıyor.

Bütün bunların yanında özellikle büyük şehirlerde fahiş kira fiyatları insanları zor duruma sokuyor. Hatta geçtiğimiz gün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi aileler için kira desteği yapacaklarını açıkladı. Dolayısı ile fiyatların böylesi arttığı bir ortamda ev sahibi ve kiracılar arasında da polemikler hatta davaların da artığını ifade edebiliriz. Bunlara en ilginç olanlarından bir tanesi daha eklendi.

Yaşanan olay İstanbul’ da gerçekleşti. Ev sahibinin %100 kira artışını kabul etmeye Hukuk öğrencisine hayatının şokunu yaşatan ev sahibinden yok artık dedirtecek bir hareket yaptı. İddialara göre ev sahibi hukuk öğrencisi olan kiracısının evine girerek hırsızlık yapmış. Bu kapsamda ev sahibi gizli bir şekilde kiracısının evine girerek televizyonu ve masanın üzerinde bulunan paraları çaldığı belirtildi. Ev sahibi ile bahsi geçen iddiaları yalanlarken konu yargıya taşınarak hukuksal süreç başlatıldı.

Başa dön tuşu