ÜNİVERSİTE

Yeni Akademik Oğlaklar Dünyaya Geldi.

Çukurova Üniversitesi tarafından 30 yıldır geliştirilen, Süt Tipi Saanen ve Alpin keçilerinde yapılan ıslah çalışmaları hakkında bilgi veren Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, üniversite çiftliğinde geçmiş yıllardan buyana damızlık keçi satışlarının olduğunu ve kısa süre önce sürüyü iyileştirme çalışmalarına başladıklarını belirterek çeşitli yöntemler uygulayarak keçilerin verimliliğini artırmayı hedeflediklerini ve bu yönde olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

 

Beş yıldan bu yana ıslah çalışması yaptıklarını ve elit sürü oluşturduklarını belirten Prof. Dr. Koluman, elit sürülerin annelerini Fransa’dan getirdikleri babaların spermleri ile döllediklerini ve bu yeni ırkın bebeklerinin doğumlarının olduğunu söyledi. Bu çalışmada süt ortalamalarının 3,5 litre olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Koluman, bu yeni doğan bebeklerde rakamı arttırmayı amaçladıklarını ifade etti.

 

“Yaşama Gücü ve Gebelik Oranı Olarak İstediğimizin Üzerinde Bir Performans Yakaladık.”

Yeni doğan bebek keçilerle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Koluman şunları kaydetti;

 

“Alpinlerin yavruları anne olunca süt verimlerini ne kadar artırabildiğimizi anlayabileceğiz. Ama doğumlarda ikiz, üçüz ve dördüz oranı çok yüksek. Yaşama gücü ve gebelik oranı olarak istediğimizin üzerinde bir performans yakaladık. 1984 yılında Almanya’dan getirilen keçilerle çalışmaya başladık. Genellikle bütün araştırmalarımızda hem sıcak ve nemli mera koşullarında hem de Adana’nın dağlık bölgelerinde bu hayvanların dış parazitlere dayanıklı, tırnak yapılarından dolayı daha uzun mesafeleri yürümeye eğilimi, süt ve biyokimyasal içeriği açısından da diğer keçi ırklarından daha başarılı olduğunu görüyoruz.”

 

“Avrupa’daki Irkların Aynısını Çukurova’da Yetiştirebileceğimizi İspatladık.”

“Sütlerinin hem kuru madde hem de protein ve yağ içeriği diğer keçi sütüne oranla çok daha iyi. Türkiye koşullarında oldukça başarılı yetiştirilebilecek bir ırk. Şu anda 80 baş keçimiz var. Önümüzdeki yıllarda daha fazla sayıda hayvanla çalışmalarımıza devam etmek ve kendi koşullarımızda bu tip yüksek verimli ırklarla oluşturulduğumuz materyali büyütüp bunu da yetiştiricilere ulaştırarak yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Avrupa’daki sürülerin aynısının hatta bizim için daha iyisinin kendi ülkemizde de olabileceğini ispatladık”

 

Çiftlikte yetiştirilen Saanen ve Alpin cinsi keçileri her yıl Haziran ayında satışa sunduklarını aktaran Prof. Dr. Koluman, yaygın olarak bilinen Saanen cinsi keçilerin de yeni doğum yaptığını ifade ederek orijinleri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Koluman “Şu an satışlarımız var ama doğan yavruların satışı yapılmayacak. Biz kendi çekirdek sürümüzü oluşturacağız.” dedi.

 

Kanadalı Bebek Saanenler de Dünyaya Geldi.

Kan tazeleyerek kendi sürülerini oluşturacaklarını ifade eden Prof. Dr. Nazan Koluman, daha sonra damızlık fazlalarını da satışa çıkaracaklarını söyledi. Saanen keçileri ile ilgili çalışmalarında İsviçre orjinli 4 teke getirerek başladıklarını belirten Prof. Dr. Koluman, en son yaptıkları ıslah çalışmasında elit sürü annelere Kanada’dan gelen spermleri vererek ıslaha devam ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Koluman açıklamasına şöyle devam etti;

 

“Saanen keçilerimizde süt ortalamamız 3-3,5 litreydi, en çok talep gören keçilerimiz Saanenler. Biz bir Avrupa Birliği Projelerinin deneme çiftliğiyiz. Keçicilikte önümüzdeki dönemde daha güzel işlere imza atacağız. Prof. Dr. Okan Güney önderliğinde 30 yıl önce başlayan projeyi daha da iyileştirerek devam ediyoruz.”

Başa dön tuşu